Шверцање во автобуси на ЈСП

• Креатор на темата Креатор на темата Kalap Angel
  • Време на започнување Време на започнување
Nope.
Шерифување е забрането.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 02:18 ---
Зарем стварно мислиш дека е изводливо квалитетно да работиш и истовремено да студираш?

Секако дека е можно.
Кога наместо 30 непотребни предмети (колку да има повеќе професорот предавања) ќе учиш потребни 10, ќе одиш во нормално време на факс, ќе имаш време за се.
Ама тука одиш во 9 сабајле, доаѓаш во 9 вечер, не дека си имал толку предавања, туку оти распоредот им е катастрофа, па имаш време да јадеш едино.
Пред 3 години, моја другарка, студентка на Социјална работа, полагаше колоквиум во недела, 8 сабајле..... оти проф. си имаше други обврски во текот на неделата :)

Од Карпош до ПМФ, во вторник и петок во двојка шверцај се.
Поголеми се шансите, откако ќе го напишам ова метеор да ми падне врз куќа, отколку контрола да ти влезе :)

Nope.
Шерифување е забрането.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 02:18 ---

Секако дека е можно.
Кога наместо 30 непотребни предмети (колку да има повеќе професорот предавања) ќе учиш потребни 10, ќе одиш во нормално време на факс, ќе имаш време за се.
Ама тука одиш во 9 сабајле, доаѓаш во 9 вечер, не дека си имал толку предавања, туку оти распоредот им е катастрофа, па имаш време да јадеш едино.
Пред 3 години, моја другарка, студентка на Социјална работа, полагаше колоквиум во недела, 8 сабајле..... оти проф. си имаше други обврски во текот на неделата :)
Па тоа и сакав да кажам во наши услови е тешко и ако некој го прави сигурен сум дека и работата и студиите ќе бидат далеку од квалитетни. Кај нас неможеш да се посветиш и на едното и на другото истовремено.

Родителите се најдискриминирани, ако веќе така зборуваме.
Плаќаат давачки, и за себе и за своите деца, а ништо не им е бесплатно, плус имаат реална потреба секојдневна да користат превоз.
Дефинитивно студентите кои живеат во 90% на нивен грб, не се подискриминирани.
И пак ќе кажам, студентот кој работи ,,привремено,, најчесто не е осигуран, од причина што редовен студент не може да биде осигуран, па сепак, данокот кој се плаќа за него - го плаќаат родителите.
Студент привремено вработен, ако со тие парите добиени од средствата си го платил факултетот и слични работи, не го поврзувај со родителите, тие пари не се со потекло од родителите без разлика дали е осигуран, тој работел и си го платил факулетот.Редовен студент е возможно да е осигуран на пола работно време, летна работа и вонреден со цело работно време :)

Грешка си, кај нас студиите ама ич не се квалитетни. Не значи дека ако скапуваш на факултет од 8 до 8 студиите и имаш по 500 страни за учење тие биле јаки и не знам што. Студиите на најдобрите факултети во светов се базираат на истражувања и пракса, многу малку време се проаѓа над книга и комотно можеш и да учиш и да работиш. Ние бутаме на квантитет и после кога искача кадар неспремен за работа од амфитеатар се чудиме.
Ние, учи колку кози има во Австралија и на колку голема надморска височина е Ла Паз во Боливија и мисли се паметен после, седни во канцеларија после не знаеш ни од кај да почнеш. Епа не знаеш... Вака ем пари твои заработени, ем квалитетно образование.

П.С. Еве прочитајте ми потпис, добро кажано.

Студент привремено вработен, ако со тие парите добиени од средствата си го платил факултетот и слични работи, не го поврзувај со родителите, тие пари не се со потекло од родителите без разлика дали е осигуран, тој работел и си го платил факулетот.Редовен студент е возможно да е осигуран на пола работно време, летна работа и вонреден со цело работно време :)

Јас едно, ти друго.
Зборуваме кој го полни буџетот, а во 90 проценти тоа НЕ СЕ студентите.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 03:35 ---
Па тоа и сакав да кажам во наши услови е тешко и ако некој го прави сигурен сум дека и работата и студиите ќе бидат далеку од квалитетни. Кај нас неможеш да се посветиш и на едното и на другото истовремено.

Грешиш. Се согласувам со Ilumious да не се повторуваме :)

Јас во оваа наша македонија многу ретко среќавам студенти кои работат а и ретки се тие што се шверцаат :) така да тоа е реалноста и праксата наша, е сеа во теорија и во странство тоа е веќе дискутабилно.
Студиите и да се квалитетни и да не се работата сигурно нема да ги направи подобри освен ако е директно поврзана со нив што е стварно редок случај кај нас. :unsure:
Ај сеа па да додадеме и некоја девојка, дечко а може и по некое бебе и се ќе биде на ниво :D

Грешка си, кај нас студиите ама ич не се квалитетни. Не значи дека ако скапуваш на факултет од 8 до 8 студиите и имаш по 500 страни за учење тие биле јаки и не знам што. Студиите на најдобрите факултети во светов се базираат на истражувања и пракса, многу малку време се проаѓа над книга и комотно можеш и да учиш и да работиш. Ние бутаме на квантитет и после кога искача кадар неспремен за работа од амфитеатар се чудиме.
Ние, учи колку кози има во Австралија и на колку голема надморска височина е Ла Паз во Боливија и мисли се паметен после, седни во канцеларија после не знаеш ни од кај да почнеш. Епа не знаеш... Вака ем пари твои заработени, ем квалитетно образование.

П.С. Еве прочитајте ми потпис, добро кажано.

Да не учеш за колоквиуми? И да ти е скиснал живото и пукнал филмо од глупости испишани на 1000ци страници? :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Нека се возат младите, државата има нафта у резерви. Требе билето да го направат на симболична цена.

Да не учеш за колоквиуми? И да ти е скиснал живото и пукнал филмо од глупости испишани на 1000ци страници? :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Не, тешкото пројде, ова што ми остана е walk in the park, лабаво се осеќам сеа:)

Не, тешкото пројде, ова што ми остана е walk in the park, лабаво се осеќам сеа:)
Ее па ти си била на којно бе. Сега значи правеш self-reflection of the learning process while putting the accent on the course content and teaching structure...

Случува се после тежок ментален напор... Спиејнето помага.. :):) И барем 2-3 ракии. ;)

Полека другар, зборувам за средношколци. Не за самите студенти.
Факултетот не е задолжителен, со тоа не е бесплатен, и не гледам зошто би бил бесплатен.
Како што знам средношколците бесплатно се возат и добиваат книги, нели?
.
Не им е баш бесплатно. Над 2.5 км е бесплатно, а тоа е уште една глупост преземена од фирмите и системот за превоз. А 2.5 км не се ич малце, негде од Моша скоро до Радишани. Па на снег, дожд, башка дива лига е и со осветление и со тротоари и знаете како е тој дел од Скопје...ќе мора да му плаќаме 60 денари само за во школо. За во град или да прошета плус треба да му даваме. Во тој случај ги поддржувам средношколците што се шверцаат баш затоа што школото им е задолжително па ги ставаат во нерамноправна положба. Башка денес им дале задача да идат у еден музеј. Се работи за 90 денари што ќе ги потроши денес само за превоз. Пред недела две им бараа да одат на Технома. Се работи за 5 автобуси, за 150 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom