Шверцање во автобуси на ЈСП

• Креатор на темата Креатор на темата Kalap Angel
  • Време на започнување Време на започнување
Добро познат - конзумент на фецес :cool: Економскиот ти е факултетиште, само тоj што студира знае.
Зошто сега со навреди ? јас никаде не ти реков дека јадеш гомна, а за економски :pos:
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 14:21 ---
Момци,значи да не се навредуваме ве молам.
Немаш пари, не возиш кола, немаш доволно пари не јадеш каре ќе јадеш месен нарезок, немаш доволно пари фати се за работа, никаде не е запишано во камен дека мора да се студира.
Во најмала рака кога не можеш да си приуштиш нешто не помислувај дека крадењето на истото е исправна работа.
Така и за факултетот, економски,правен,филозовски,педагошки, и останати државни или приватни не се факултети од кој што фали кадар.
Повторувам студент е личен избор,тој допрва ќе треба да се докажува и покажува,па дали и воопшто ќе биде нешто од него за да користи некоја бенефиција. Додека пензионериве веќе се имаат покажано и докажано.
Ете толку е просто!

Зошто сега со навреди ? јас никаде не ти реков дека јадеш гомна, а за економски :pos:
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 14:21 ---
Немаш пари, не возиш кола, немаш доволно пари не јадеш каре ќе јадеш месен нарезок, немаш доволно пари фати се за работа, никаде не е запишано во камен дека мора да се студира.

Ти шизик не мора да учествуваш во оваа тема, тебе и да те фати контрола без карта во автобус, нема да ти пишат казна, од жал...

;)

Ти шизик не мора да учествуваш во оваа тема, тебе и да те фати контрола без карта во автобус, нема да ти пишат казна, од жал...

;)
Физиономијо кај си тииииииииииии ? Ентелигенцијо слико писана,ЛЕШ.
Стаса ли бе греФ ?
:pos:

Во најмала рака кога не можеш да си приуштиш нешто не помислувај дека крадењето на истото е исправна работа.
Така и за факултетот, економски,правен,филозовски,педагошки, и останати државни или приватни не се факултети од кој што фали кадар.
Повторувам студент е личен избор,тој допрва ќе треба да се докажува и покажува,па дали и воопшто ќе биде нешто од него за да користи некоја бенефиција. Додека пензионериве веќе се имаат покажано и докажано.
Ете толку е просто!
Еве јас сум запишан на физика на ПМФ. Ќе убедиш ли здраво-разумен човек дека за физика не фали кадар во државата и општо во светот?? Би сакал и да работам додека студирам, ама нема услов за флексибилно работно време Македонија како што има во поразвиени држави, ако ја исклучиме работата преку интернет на пример, што би можел да ја правам ама е доста ниско платена за вложениот труд и време што ќе се прелие во обврските кон факултет и така да од едното сепак мора човек да се откаже. Погледни ја стапката на невработеност на младите во Европа, не е сериозно подобра отколку кај нас.

Патем, никој не бара бенефиции исклучиво за студенти или воопшто било какви бенефиции, но кога веќе во државата се трошат толку многу пари на помалку полезни работи како плати за вработени по рамковен што не работат и кога може дури три дена бесплатно возење во неделата за пензионерите кои се во доста поголем број од студентите, може и за редовните студенти барем еден ден бесплатно возење.

инспекција....инспекција....инспекција

Јас пријателе ти предлагам да си се вратиш во родниот Прилеп каде што нема да те фати инспекција (мајче мила не знаеш ни дека контрола се вика) за да немора да плаќаш ДУРИ 800 денари месечно за автобус.

Извини братче, немаме во прилеп ние автобуси (со магариња се возиме T.T ...) па затоа не знам дека се вика контрола...
Контрола, инспекција - исти курац ми е

Патем, никој не бара бенефиции исклучиво за студенти или воопшто било какви бенефиции, но кога веќе во државата се трошат толку многу пари на помалку полезни работи како плати за вработени по рамковен што не работат и кога може дури три дена бесплатно возење во неделата за пензионерите кои се во доста поголем број од студентите, може и за редовните студенти барем еден ден бесплатно возење.
Студирање не е задолжително. Не ме сфаќај погрешно, мојот син е студент па и мене ми одговара да не плаќате ама само до матура е обавезно а ЈСП прават трошоци.
И еден ден во недела не ви значи скоро ич дури ќе одите во минус затоа што ќе заштедите 240 денари (зборам само за правец школо), а за останатите 18 дена ќе дадете 1080 денари (во карти од по 30). Затоа иако велите скапа е, подобра опција е слободната. Можеш да направиш цех од 3-4000 за карти, а се возиш со 1100.
Инаку у право си за бројноста. Пензионери има многу повеќе од ученици во основно школо (над 200 илјади) вие сте околу 50 илјади само што вие мора да одите на школо, пензионерот ќе стисне од одење на пазар.

возејте се дечки... Државата даде 5-6 000 тони државна нафта од државни пари... Stick it to the man.

Да се разбериме, доколку имам пари - не се шверцам - а кога снемувам на крај на недела, кога немам пари за леб а не за цигари - што да правам кога од карпош 2 треба да одам до ПМФ :/ Значи барам некој совет за шверцање кој може да ми помогне во вакви стресни ситуации како оваа погоре, а не да штедам пари... Ај сега од почеток... Благодарам на сите совети и анализи :)

Абе, пола Скопје не плаќа за автобус, вие му се нафрливте на детево шо сака да му остане у џеб некој денар плус за да се опушти колку може.
Не глумите лудило, сите гледате да се протнете каде можете, дали карта нема да платите, дали кафе на муфте да утепате...

Пошо сум студент во Скопје, и парите многу побрзо ми летаат отколку во родниот ми Прилеп, отворам (се надевам, една интересна) тема на тема шверцување во автобусите на ЈСП во Скопје. 6 пати неделно морам обавезно да патувам со автобус до факс и назад, башка потребите настрана и потребата од превоз за други активности. Па ако може да споделиме некои информации во врска со шверцувањето. Кога е најпогодно (отприлика, според ваши искуства) за шверцање ? Кога има инспекција ? Каква е инспецијата (во смисла, како можеме да ги препознаеме) ? Кои се казните за шверцање ? Каде иде инспекција ? Отприлика кое време ? Искуства и разни случки поврзани со насловот на темата се добредојдени. Знам дека не е етички да отворам ваква тема, знам дека можам да заштедам на пари ако извадам месечна или карта за 10 возења бла бла... али тоа е. Зарем не е неетички да им се даде бесплатен превоз на старците кои ама баш немаат никаква потреба (освен тие што имаат) да одат секој ден на пазар, по весник или до City Mall само за да заштедат 2,5 денари на киселото млеко, а на студентот кој секојдневно патува, на кого текот животот може да му биде сменет заради превоз или некоја друга потреба (а за кого знаеме дека е нон-стоп шворц).
Темата верувам дека е од интерес не само за студентите, туку и за било која категорија на луѓе - така да - пишувајте. Поздрав :)
Па ќе си извајш бе месечна, штом имаш потреба секој ден да се возикаш.
Јас сум противник на шверцањето и секогаш карта купувам, ми се има случено и за 2-3 станици, дури сум ја откуцал да треба да се симнам. Ама па ми се има случено да се шверцам и тоа само во 5-ка. Сум се качил кај автобуска на станицата, натоварен со ранци, торби... а внатре игла да не можиш да фрлиш и нема шанса да дојдиш до шоферот карта да купиш. Имам пробано на неколку пати, ама се’ некое бабиште ќе се најди застанато на тоа пролазот и не се поместува, а кај со торби куфери ќе одам. И се имам повеќе пати шверцано така....

Да се разбериме, доколку имам пари - не се шверцам - а кога снемувам на крај на недела, кога немам пари за леб а не за цигари - што да правам кога од карпош 2 треба да одам до ПМФ :/ Значи барам некој совет за шверцање кој може да ми помогне во вакви стресни ситуации како оваа погоре, а не да штедам пари... Ај сега од почеток... Благодарам на сите совети и анализи :)
Качувај се од задна врата секад кога се шверцаш и моли господ контрола да не влезе. Или ако ги приметиш дека влегуваат одма симнувај се на истата станица, затоа што ако те фатат казна е 200 денари на лице место да платиш, ако немаш пари одма да платиш ќе ти пишат казна од 2000 денари која мораш за 24 часа да ја платиш.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 16:15 ---
Доколку се погоди некогаш да те фатат шверц нововработените рамковни контролори има да те избламираат во автобус за мочани 35 денари до даска, цел автобус ќе зјапа у тебе ќе фаќаат сеир ко којзнае што да си направил , божем тие истите никад не се возеле шверц. И на крај после бламот што ќе го јадеш пак ќе ти бапнат казна !

Jaс моето мислење веќе го кажав, дека студентите треба и мора да имаат бесплатен превоз, но паричката има и две страни.
Реални да бидеме, студентот зад себе нема ништо створено, туку е трошок на државата.
А КОЈ Е ДРЖАВАТА?
Државата, пред се, се токму пензионерите. Тие најдолго од сите плаќаат даноци. На второ место се неговите родители.
Оние луѓе кои му овозможиле бесплатно да учи основно, средно, да не плаќа превоз итн. заслужуваат малку почит, не?
Настрана од тоа што се е претеризам кај нас, се нема усул, но поентата е таа - тој пензионер тебе ти овозможил бесплатно да завршиш средно, а ти утре ќе овозможиш на наредните генерации студенти ;)

А како студентот сега (а ученик до пред 1 година) плаќал данок?
Данокот кој го плаќаат родителите за него, не го рачунаме.
Не го рачунаме. Клучниот збор е ддв. Огромен дел од парите (можеби и најголемиот дел) државата ги добива од ддв и акцизи. Сега размисли дали не плаќаат. Многу студенти работат и со свои пари купуваат работи. А и да не работат 20% од џепарацот им го зема државата.
Од друга страна имаш студенти кои во своите 20 и неколку години направиле за државата многу (спортисти, научници итн.).
Без разлика на се бесплатниот превоз на студентите им е потребен и го заслужуваат.

Ептен оф топик сите отидовте.
Никој тука свесно не прави поделба Скопје-Провинција.
Па уште се дрзнаа тука некои да чепнат да погодуваат колкав е месечниот буџет на некои фамилии :tapp:
Ако си паметен ќе си вадиш слободна на почеток на секој месец и ќе си имаш обезбеден превоз, пошто последен пат кога проверив, храната,сместувањет и превозот се на прво место, а после идат цигарите, пијанчењето итн.

Тие што не плаќаат и пробуваат да се шверцаат стварно тоа го прават бидејки секое денарче им е важно и им е избројано во месецот, зар мислите некој ќе пробува да се шверца и да ризикува да го фатат и посрамотат пред сите ако не му играат улога тие 1000 денари за месечна ? Па отидете низ студентските да видите како изнаредиле тегли со ајвари, лутици на надворешната страна на прозорците.. сигурно тоа не го прават од што имаат бе луѓе така да кој може нека си се снаоѓа ама да имаш и да не ти е толкав проблем а да се шверцаш е тоа е веќе срамота..

Јас за 4 дена во неделата ги плаќам тие 1040 денари за превоз, е сега кога ќе дојдам Скопје си одам уште по 2x20тина минути пешки наместо со автобус да не ми испаднат уште поголеми трошоци.. па уште ако купиш нешто за јадење еден бурек и јогурт е 70-80 денари во Скопје.

Болдов ..... :facepalm:

На јавен форум се договарате за нелегални дејствија... nice.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 02:38 ---

На вработените во ЈСП и нивното најблиско семејство (маж/жена, деца) им е бесплатен превозот, имаат посебни карти.

проблем?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom