Роаминг

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Како беше тоа со роаминг, кога одиш во странство што треба да му направиш? Нешто беше да биде како во Македонија, во врска со цените. За постпејд зборам. Ај ве молам кој знае нека ми каже :)

Роаминг е услуга која ти овозможува да го користиш мобилниот телефон додека си во странство. Услугата може да ја користиш со операторите во други земји со кои твојот мобилен оператор ( ОНЕ, ВИП или Т - Мобиле) има склучено договор за роаминг. Доколку во земјата во која што одиш има повеќе оператори со кои твојот мобилен оператор има склучено роаминг договор, можеш сама да одбереш на која мрежа да се приклучиш, сето тоа ќе го направиш од менито на мобилниот.

Aли како и да е кога ќе ја преминеш границата ќе ти стигне порака и во неа се ќе ти биде објаснето.

Убаво помин :D

Роаминг е услуга која ти овозможува да го користиш мобилниот телефон додека си во странство. Услугата може да ја користиш со операторите во други земји со кои твојот мобилен оператор ( ОНЕ, ВИП или Т - Мобиле) има склучено договор за роаминг. Доколку во земјата во која што одиш има повеќе оператори со кои твојот мобилен оператор има склучено роаминг договор, можеш сама да одбереш на која мрежа да се приклучиш, сето тоа ќе го направиш од менито на мобилниот.

Aли како и да е кога ќе ја преминеш границата ќе ти стигне порака и во неа се ќе ти биде објаснето.

Убаво помин :D
Фалааа :)
А што беше тоа, ако не подесиш поскапо се плаќаат разговорите? Не ми текнува како беше, во целост ако сакаш објасни ми :D

На кој оператор си ?

Како беше тоа со роаминг, кога одиш во странство што треба да му направиш? Нешто беше да биде како во Македонија, во врска со цените. За постпејд зборам. Ај ве молам кој знае нека ми каже :)
Кога одиш во странство треба на телефонот да исклучиш mobile data (интернетот од операторот) за да не банкротираш.

Кога одиш во странство треба на телефонот да исклучиш mobile data (интернетот од операторот) за да не банкротираш.
Исклучен е интернетот на т-мобиле бројот (пост пејд) уште од сам почеток....

Во врска со цените, грубо кажано - дома ти ја дерат кожата, а во странство те дерат до коска.

Најчесто не треба ништо да направиш, мобилниот автоматски ќе се префрли на странска мрежа која што дозволува пристап.

T-Mobile roaming цени:
http://www.t-mobile.mk/public/roaming-postpejd.nspx
VIP roaming цени:
http://www.vip.mk/cm/offer/postpaid/roaming/prices/index.php
One roaming цени:
http://one.mk/roaming.html

Jas sum vo belgrad a mrezata mi e telenor se javiv ednas vo mk so *123* vaka pisuvase vo porakata oosle granica sto stigna. Samo 30 sekundi zborev ne bi trebalo da potrosi mnogu neli postpejd sum. Sea sum preku besplatno wifi neam net na tel. A imase desavka na edno dete nigde ne zavrtelo a nyla denari kredit a dvesta stvil vcera. Kako e moZno? Na drugo dete ednas se javilo i osumdeset denari a ne mu krenale. ????

Jas sum vo belgrad a mrezata mi e telenor se javiv ednas vo mk so *123* vaka pisuvase vo porakata oosle granica sto stigna. Samo 30 sekundi zborev ne bi trebalo da potrosi mnogu neli postpejd sum. Sea sum preku besplatno wifi neam net na tel. A imase desavka na edno dete nigde ne zavrtelo a nyla denari kredit a dvesta stvil vcera. Kako e moZno? Na drugo dete ednas se javilo i osumdeset denari a ne mu krenale. ????
Види, значи роаминг цените, особено порано беа многу поголеми, зависи во регионот во кој што шеташ т.е. правиш роаминг, во суштина, што подалеку тоа поскапо, што повеќе ресурси се потребни за воспоставување на врската тоа поскапо. Сателитска комуникација можеби и најсапо, многу одамна се сеќавам имаше сателитски зони (операторите се поврзуваат преку сателит) кои што достигаа 450МКД минута.

Ако имаш на пример евтин интернет на лаптоп или на мобилен (пр. wifi од хотел, од кафиЌ или некаква друга конекција), најевтино е да користиш бесплатна Skype варијанта.

Само што се вратив :)
Се јавив и ми се јавија неколку пати и пишував пораки, околу 400 денари потрошив.
Фала на сите за помошта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom