Проблем со DNS сервери?

• Креатор на темата Креатор на темата Јефто
  • Време на започнување Време на започнување

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Локација
Скопје, Македонија
Веб-сајт
www.twitter.com
Вака, незнам каде да ја ставам темава, но доколку е потребно модераторите нека средат.
Незнам зашто, една страница не ми ја отвара, и ми стои:
„The server at ... can't be found, because the DNS lookup failed. DNS is the network service that translates a website's name to its Internet address. This error is most often caused by having no connection to the Internet or a misconfigured network. It can also be caused by an unresponsive DNS server or a firewall preventing Google Chrome from accessing the network.
Here are some suggestions:
Reload this webpage later.'“.
Што всушност е тоа DNS сервер ? Дали проблемот можам сам да го решам, или тоа е проблем кај операторот ?
Благодарам однапред.

Вака, незнам каде да ја ставам темава, но доколку е потребно модераторите нека средат.
Незнам зашто, една страница не ми ја отвара, и ми стои:
„The server at ... can't be found, because the DNS lookup failed. DNS is the network service that translates a website's name to its Internet address. This error is most often caused by having no connection to the Internet or a misconfigured network. It can also be caused by an unresponsive DNS server or a firewall preventing Google Chrome from accessing the network.
Here are some suggestions:
Reload this webpage later.'“.
Што всушност е тоа DNS сервер ? Дали проблемот можам сам да го решам, или тоа е проблем кај операторот ?
Благодарам однапред.
Мене често ми се случило да ме зафркаваат DNS серверите на Blizoo, па во рутерот ги ставив DNS серверите на Google (8.8.8.8 и 8.8.4.4) и од тогаш немам мака со тоа.

dns ти е чичкото кој ти дозволува да пристапиш до google.com со пишување на google.com во твојот прелистувач наместо неговата "вистинска адреса" 173.194.39.129 или другите

проблемот може да е буквално до све :)

ама пошо ти си вмешан во некои милионски бизниси, не можеш да ја споделиш страната со нас и не можеме да ти го решиме проблемот :(

Без да го споделиш линкот до милионскиот сајт џабе погодување. Ама да, буквално се може да биде проблем.

Ако другпат добиеш нешто вакво, отвори cmd, внеси ipconfig /flushdns и стисни ентер. Напрај refresh на страната (било која) и ќе се отвори.

На близууууууууууу нонстоп иам ваков проблем, работи само ќе ги сменам нивните ДНСи у оние на гугле или опенднс и оп све си работи.
Друго ништо не помага.

Не е тајна, еве го линкот: http://mypremium.tv/ . Проблемот е во тоа што само кај мене не го отвара, а кај други што ги прашав го отвори. Иначе каде треба да се чепне за да се острани дефектов ?

Проблемот е во тоа што само кај мене не го отвара
Не можеш да бидеш потполно сигурен во ова но како и да е... ги стави ли на google dns серверите?
control panel, network connections, adapter settings, десен клик на local area connection -> properties -> ipv4 properties use dns servers и пиши ги тие горе што ти ги пишаа
или влези у рутер намести ги
дали некој друг има пристап до компјутерот и дали се разбира солидно во работата?
ова е long shot и најверојатно не е проблемот но провери си
оди во my computer, c, windows, system32, drivers, etc
тука имаш hosts фајл, отвори го со notepad
треба да изгледа од прилика вака
Код:
#    Copyright (c) 1993-2009 Microsoft Corp.
#    
#    This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#    
#    This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
#    entry should be kept on an individual line. The IP address should
#    be placed in the first column followed by the corresponding host name.
#    The IP address and the host name should be separated by at least one
#    space.
#    
#    Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
#    lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#    
#    For example:
#    
#    102.54.94.97     rhino.acme.com          # source server
#    38.25.63.10     x.acme.com              # x client host

#    localhost name resolution is handled within DNS itself.
#    127.0.0.1       localhost
#    ::1             localhost

ако има нешто плус од ова, бројки некои и името на страна што не можеш да и присташиш избриши ги тие линии и зачувај го hosts

забележуваш ли некој друг чуден софтвер што би можел да блокира страни, некој анти вирус или нешто?
пробај и со firefox/chrome/internet explorer

откако ќе испробаш се, рестартирај и компјутер и интернет.. онака... може ќе проработи :)

Удри ако не трејсрут да видиме каде заглавува работата, може не е ни проблемот кај тебе.

Во CMD prompt пиши:
tracert mypremium.tv
и Ентер.

Откако ќе заврши направи слика (принт скрин) да видиме што е работата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom