Листа од 2000 Грци кои не платиле данок, а изнеле 1.5 милијарди евра

• Креатор на темата Креатор на темата Katunec
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Резилот продолжува: владата на Антонис Самарас никако да одговори зошто не собере данок од 2000 лица што затајувале данок (има листа со име, презиме, сума на пари депонирани во странски банки, итн.)?

"...грчкиот премиер Антонис Самарас доживеа лавина политички критики поради украден компјутерски диск кој ги вклучува имињата на 1.991 Грк со 1,5 милијарди евра во вид на депозити во една швајцарска банка.

Датотеките на дискот идентификуваа 24.000 луѓе кои биле депоненти во женевската филијала на ХСБЦ. Иако грчката влада не го направави тоа, другите држави ги користат oвие информации за да ги ловат даночните затајувачи.

Поранешниот грчки министер за финансии, Јоргос Папаконстантину, наводно, го добил дискот во 2010 година од неговата француска колешка, Кристин Лагард, која е сега директорка на Меѓународниот монетарен фонд.

Заедно со ЕУ и ЕЦБ, ММФ е дел од Тројката која обезбеди финансиска помош за Грција од 230 милијарди евра во вид на заеми за спас.

Кога неодамна беше објавено дека дискот е исчезнат, наследникот на Папаконстантину, Евангелос Венизелос, тврдеше дека има копии од документите на мемориски стик, кој тој рече дека го предал на кабинетот на премиерот.

Венизелос се најде на удар поради тоа што не се обиде да утврди дали имало даночни измами во времето кога тој двојно ги зголеми даноците на доход и на имот и оданочувањето на сиромашните."

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/features/2012/10/17/feature-01

Не знам зошто отварате вакви теми?! Искрено ме боли к*р за нив и за нивната криза и за тие што неплаќале данок, до кога тоа ние ќе го гледаме проблемот на другите, треба да си го гледаме нашето за не не снајде и нас истото!

msoqrp.jpg

Па што ме боли лево уво ако гејците не плаќаат данок.Гледај тука да се плаќа данок,а кој не плаќа пријави го во УЈП-Управа за Јавна Пљачка

Ako de, neka se znae kade odat parite koi EU im i dava na Grcija. Vprocem, takvi sretstva Grcija upotrebuva protiv Republika Makedonija. Kradcite se bas od elitata koja sto ja vodi vojnata protiv nas: sovetnikot na premierot Samaras -- tvorecot na anti-makedonskata politika -- e na listata, bratot na poranesnit premier Papandreu, drugi politicari i clenovi na povisokite sloevi.

No sega go uapsile novinarot koj sto ja obelodenil vesta za listata i ke go sudat po ekspresno brza postapka. Epten gi izrezili, vladata sega ne znae kada da se svrti od lazenje.

Oбјавувањето на тајниот банковен список доведе до апсење на грчкиот новинар

".....„Наместо апсење на даночните затајувачи и министрите кои го имале списокот во своите раце, тие се обидуваат да ја скријат вистината и да ja задушат слободата на печатот“, рече Костас Ваксеванис, кој го објави списокот на својата веб-страница Хот Док, откако се појави пред судот во неделата (29-ти октомври) и беше ослободен.

Неговото судење е закажано за во четврток, што претставува брзо дејство без преседан на владата, која ги остава судењата за даночните затајувачи да се влечат по една деценија или повеќе во некои случаи.

Ваксеванис рече дека неговиот список е ист со оној кој содржи 1.991 име, кој беше за првпат предаден од тогашната француска министерка за финансии Кристин Легард -- сега директорка на ММФ -- во 2010 година на тогашниот министер за финансии Јоргос Папаконстантину, кој неодамна рече дека истиот бил загубен. ....."

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/features/2012/10/30/feature-01

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom