мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.970
- Поени од реакции
- 25.070
Незнам дали има или нема друг енергенс и колку им е исплатлив. Знам само дека кога беше работата со гасот со Белорусија, значи моментот до пред тоа и после тоа јас немам забележано ама ниеден германски политичар да кажи нешто онака како што си знаеја. Сега дали е коинциденција или е нешто друго незнам. Исто знам дека на германците не им беше сеедно кога го чкрапнаја дотокот на гас, па да речат абе ајде само 30 % зависиме, кој ги еба, туку молеа колеа, посредуваја и незнам што. Па и не беше тоа така оддамна па да заборавиме, пред некоја година се се случуваше. Битното е дали имаш сега скоро слушнато или прочитано нешто од некој битен германски политичар да ја критикува Русија за било што. Ете јас можеби имам промашено па можеби и сум во заблуда, но ете можеби ти пратиш па знаеш.Не само Русија на Јелцин, сите екс социјалистички држави се во економски колапс во тоа време, после тоа сите се консолидираа, некои порано некои подоцна. Сигурно немале сите пијани лидери управувани од Запад. Запад им помогна со инвестиции во нивните економии, секако заради профит не од љубов, Русија не е исклучок. Тајкуните се истите и тогаш и денес, живеат на Запад а работат во Русија, Абрамович дури е и гувернер во Сибир, зошто е тоа така можеби во друга тема, само неколку два - тројца дали се прогонети или затворени.
Рускиот гас во Германија учествува со 30%, сигурно не е нешто пресудно за да влијае врз Германската политика а имаат и други енергенси на располагање, другите западни држави уште помалку. Многу повеќе зависни од Рускиот гас се од поранешниот источен блок некои од нив со 100%, па и тие не ја менуваат заради тоа својата политика. Има други енергенси, не е гасот единствениот па да е до толку пресуден.
И да не се залажуваме разликата помеѓу Путин и Елцин е неспоредлива во било кој поглед, па макар и нафтата да била поскапена. Ако е човек ебиветер како Елцин и 300 долари барел нека биди пак исто ке му се фатеше на Русите. Сега можеби има нешто и во цената на истата, но сепак пресудно е кој ја води државата и како ја води.