Русија ја избрка USAID (update: Боливија исто така)

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Cekav da vidam kakvi reakcii ke ima pred da ja postiram temava, mislejki deka SAD ke go prifatat potezot na Rusite so zalenje no sepak bez nekoi pogolemi problemi, arno ama sum zgresil.

Stejt departmentot zbesnal, kako da im stavile prst vo oko. Ne gledaat deka toa sto go pravat preku USAID e bukvalno mesanje vo vnatresnite raboti na Rusija + nikogas ne bi dozvolile takvo nesto kaj niv.

Nikako ne mi e jasno ova begstvo od realnosta: nivniot argument e deka imaat pravo da go pravat toa sto go pravat.

Zatoa sega administracijata na Obama ke odvoi $50 milion za specijalen fond za pomaganje na nevladiniot sektor. Sakaat da prodolzat so istite aktivnosti preku sozdavanje na nekakva fondacija (tip Vlade Milcin) ili nesto slicno.

Medjutoa, Rusija jasno kazuva deka nema sluh za takvo nesto i sekoja slicna organizacija ke bide zatvorena/isterana.

Shodno vo igra moze da vleze tajno finansiranje na NVO, nesto sto CIA go pravese se do 50tite godini pa potoa taa dejnost ja "privatiziraa" i ja dadoa na National endowment for Democracy (NED) i USAID.

NED bea tie na primer, koi gi finansiraat belosvetskite mesetari od tipot na National Democratic Institute (NDI) koi vrsea pritisok da go prifatime/potpiseme Ramkovniot.

Rusija ne e taa sto bese vo periodot na pocetokot na '90setite godini od minatiot vek koga bese na kolena. Uste koga go ispalti dolgot na MMF i niv gi istera, se vide deka se' potesko ke mozat da ja drzat pod nivna kontrola.

U.S. Weighs Options As USAID Winds Down in Russia

http://en.ria.ru/world/20120922/176152169.html

.

Американската демократија не може да р'ти во руската земја.

Убаво им прават на америчкине дебили. Русија е држава, не е некој проект со кој Америка може да си игра како што сака. Браво

CIA си има свој буџет, ако се работи за нелегални активности. Така да ако USAID бил злоупотребуван тоа не значи дека парите ќе запрат, само од легални ќе преминат во нелегални.

Браво за СССР.Тоа е држава.
Истото треба со невладини и хуманитарни организации во Македонија да се направи.
Сите тие на некој начин се мешаат во внатрешните работи на една држава.

Браво за СССР.Тоа е држава.
Истото треба со невладини и хуманитарни организации во Македонија да се направи.
Сите тие на некој начин се мешаат во внатрешните работи на една држава.
Русија си е една приказна, ние друга. Си имаат нафта и гас да купуваат социјален мир, Путин им е доволен, не им треба повеќепартизам и слободни медиуми и одлично им оди. Сега негде имаше вест дека пак ќе отварале гулази, ама таму доброволно ќе се одело, но нивна работа.

И без параноја имаш на нивната страна на што се трошат парите и не е само нивната помош, помош добиваме и од ЕУ, ИПА програма итн.
http://macedonia.usaid.gov/mk/success_stories_first.html

:pos::pos:И после тоа Русија била појака од САД......па овие тек сега го имаат отерано usaid :pos:

Затоа ЕУ и САД плачат по Елцин. Кога беше тој на власт најголема демократија имаше. Како беше реално живото таму небитно, само битно беше дека демократија имаше , а тоа што си најдоја крава за молзење, тоа што ги доведоја економски а автоматски и воено на колена и плус им играше како што му свират ич не е битно. Ги заболе нив за демократијата во Русија, тие по Елцин или на него сличен плачат, и се би дале да донесат некој таков на власт. Се доттогаш Русија е тоталитарна држава и точка.

Како што кажа членот Елон погоре смешно е да се споредува малата Балканска кикиритка Македонија со планетарниот Евро-Азиски гигант Русија ............. Русија може да опстане на неопределен рок и сама тотално изолирана од остатокот на светот, бидејќи е една огромна Евро-Азиска територија од 17 милиони км2(најголема држава во светот), со пазар од 150 милиони жители, а ако на тој пазар ги приклониме и повеќето бивши СССР републики како Белорусија, Украина, земјите од централна Азија... ќе добиеме пазар од скоро 300 милиони жители што е една голема бројка !
Плус Русија(како резултат на големата територија)има голем(непотрошлив)природен потенцијал: водни ресурси, огромни реки, илјадници езера, излез на неколку мориња и 2 т.е. 3 океани, огромни рамници, шуми, рудни богатства, нафта, природен гас... имаат и индустрија која им е доволна за своите потреби, сами си произведуваат автомобили, камиони, автобуси, авиони, хеликоптери, тенкови, бродови и.т.н.
Русите произведуваат секаков тип на оружја и Русија е прва извозничка на оружје во светот, а истотака мислам дека Русија беше 1ва или 2ра извозничка на жито во светот .................. сакам да кажам дека да они можат да живеат целосно изолирани од остатокот од светот, без НАТО, ЕУ, УСА... доволни им се Путинчо и Медведчо .................. плус на Русија не и треба некој да ја брани бидејќи е светска сила(меѓу првите 2/3 св.сили) и плус има најголем нуклеарен арсенал на планетава далеку поголем од нуклеарниот арсенал од УСА и од Кина ............ така да накратко кажано и се може !

Затоа ЕУ и САД плачат по Елцин. Кога беше тој на власт најголема демократија имаше. Како беше реално живото таму небитно, само битно беше дека демократија имаше , а тоа што си најдоја крава за молзење, тоа што ги доведоја економски а автоматски и воено на колена и плус им играше како што му свират ич не е битно. Ги заболе нив за демократијата во Русија, тие по Елцин или на него сличен плачат, и се би дале да донесат некој таков на власт. Се доттогаш Русија е тоталитарна држава и точка.
Кој тоа рекол дека тогаш имало најголема демократија, па и дека плачеле по Јелцин? Се нешто гледае преку заговори. Хаосот за време на Јелцин настана кога направија ткн. приватизација, слично како и нашата приватизација, или подобро кажано крадење на фирми од оние кои што се на позиција тоа да го направат, затоа што и таму тогаш сите биле пролетери, никој немал реални пари. Единствен начин да се направи приватизацијата е да се украдат фирмите.
Се разбира дека Русија после се консолидира, кој и да е на власт таму со такви природни богатсва би бил успешен, а и нешто друго се поклопи кога дојде Путин на власт, па Путин ви изгледа толку успешен, а тоа е нагло зголемување на цената на нафтата. Пред тоа цела декада 90-тите години цената е околу 20$.
350px-WTI_price_96_09.svg.png

Само на храбри луѓе им се поклопуваат работите, на кукавиците, е сега не е време, е ајде да наведнеме кичма, е кој сме ние итн итн...

И ние може да го избркаме сојузот сад-вахабии од Македонија ако станеме членка на руските безбедносни и политички сојузи.
Мудрост и храброст треба, тоа во моментот го нема во политиката кај нас.

А и Русите имаат историски долг кон Македонците.

Во секој случај.
Браво за Русија, здрава и силна Русија последна надеж да се спасиме од хиени, мршојадци и остали животињи на Балканот хранте од западот, со органи од правосланите словени.

Само на храбри луѓе им се поклопуваат работите, на кукавиците, е сега не е време, е ајде да наведнеме кичма, е кој сме ние итн итн...

И ние може да го избркаме сојузот сад-вахабии од Македонија ако станеме членка на руските безбедносни и политички сојузи.

Во секој случај.
Браво за Русија, здрава и силна Русија последна надеж да се спасиме од хиени, мршојадци и остали животињи на Балканот хранте од западот, со органи од правосланите словени.

20 години ги дозволиле да дејствуваат во Русија , што значи дека веќе длабоко се вмешани во Русија , го имаат создадено кругот.

Зошто Путин не ги забрани пред 10 години , туку сега , да не му е малце касно.

Русија е штетна за Македонија , ќе ја употреби Македонија како парче месо , со кое ќе ги нахрани своите омилени мршојадци , а тоа се Грција и Србија.

Но ти тоа не го знаеш , Македонија е пречката меѓу Грција и Србија. И затоа едниот не ти ја признава црквата а другиот идентитетот.

20 години ги дозволиле да дејствуваат во Русија , што значи дека веќе длабоко се вмешани во Русија , го имаат создадено кругот.

Зошто Путин не ги забрани пред 10 години , туку сега , да не му е малце касно.

Русија е штетна за Македонија , ќе ја употреби Македонија како парче месо , со кое ќе ги нахрани своите омилени мршојадци , а тоа се Грција и Србија.

Но ти тоа не го знаеш , Македонија е пречката меѓу Грција и Србија. И затоа едниот не ти ја признава црквата а другиот идентитетот.
Русија е штетна за Мкаедонија:facepalm:,не АМерите се боље да ми ставаат рамковни и да не напаѓаат како во 2001

Во секој случај.
Далеку е Русија, кога и ако дојдат на нашите граници тогаш можеме да ја смениме страната. Русите може да се занимаваат со геополитика, ние не. Немој да мислиш дека овие работи не им се јасни на нашиве политичари па колку и да се глупи или корумпирани.
И ако веќе решиле да доаѓаат Русите(но нешто многу далечно ми изгледа таквото сценарио), да дојдат доволно јаки и да го земат цел Балкан под свое, затоа што нешто најлошо што може да ни се случи е тука да се воспостави линија на конфликт помеѓу Исток и Запад.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom