Ромео и Јулија или Тристан и Изолда?

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување

Која приказна повеќе ви се допаѓа?

• Ромео и Јулија

Гласови: 59 42,1%
  • Тристан и Изолда

Гласови: 81 57,9%

• Вкупно гласачи
    140
jas placev koga ja docituvav tristan i izolda. krajot e.. wow

Vikuska напиша:
jas placev koga ja docituvav tristan i izolda. krajot e.. wow

лелеее и јас исто, останав будна до раните утрински часови пошто не можев да се оттргнам од книгата :)

vaka...dali snaete deka "tristan i izolda" e eden cel literaturen motiv, prikazna, za koja do deneska se poznati nad 150 verzii i se doveduva vo vrska so dalecnite aziski kulturi? e sega, "trisran i izolda" e dobra kako prikazna, interesno e predadena vo nasiot prevod, ali jas sepak glasav za "Romeo i Julija". zasto vtorava e porealna, pobliska do obicniot citatel...

тристан и изолда,ми беше лектира и не зажалив што ја прочитав,преубава е

~*~

Не, тристан и изолда мислам дека не може да се споредува со Ромео и Јулија. Тристан и Изолда е веке дежа ву. Не дека Ромео и Јулија не е, само Шекспир ја направил ремек дело, како и другите негови дела

Оххх, неинформираност, Тристан и Изолда се постари од Ромео и Јулија ... дежа ву рече?
:smiz:

Ни едните ни другите...отсекогаш сум мразел љубовни приказни ( романи ) и не ми е јасно како можат луѓето да читаат такви лимонади па уште и да плачат на нив како шо рече некој погоре

~*~

Ни едните ни другите...отсекогаш сум мразел љубовни приказни ( романи ) и не ми е јасно како можат луѓето да читаат такви лимонади па уште и да плачат на нив како шо рече некој погоре

Да потсетам т.е. потенцирам дека за вкусовите не се расправа, додека љубовта е нешто што е дел од животите на луѓето, можеби не е толку реално опишана во „романите“ но барем дава вкус на емоционалност, додека да се нарече дело на Шекспир лимунада ... тоа е просто деградирање на литературата на човекот и неговата историја.
На крајот на краиштата ако една тема не ти одговара, тогаш не реплицирај за да ти се бројат постови.
:wtf:

Тристан и Изолда... не можев да ја оставам додека не ја прочитав цела, прекрасна книга.:pipi:

Ха ха..ме насмеа бе Лејди...баш ми е гајле колку постови имам напишано и каква репутација имам ( исклучена ми е )...шо се однесува до темава...воопшто не го спорев творештвото на Шекспир со тоа шо го напишав...муабетот ми беше дека мене љубовните романи ми се многу банални и запурничави ( вкус нели ) и затоа ми е чудно зошто некои ги бендисуваат...иначе точно е тоа дека за вкусовите не се расправа , но јас во предходниот пост ми се чини дека не навредив никого

Неможев да се одделам од книгата..Прва лектира така да не ја оставам додека не ја прочитам..Некако само за да јадам се одделував од неа>>Тристан и Изолда..За истата и гласав:helou:

~*~

Ха ха..ме насмеа бе Лејди...баш ми е гајле колку постови имам напишано и каква репутација имам ( исклучена ми е )...шо се однесува до темава...воопшто не го спорев творештвото на Шекспир со тоа шо го напишав...муабетот ми беше дека мене љубовните романи ми се многу банални и запурничави ( вкус нели ) и затоа ми е чудно зошто некои ги бендисуваат...иначе точно е тоа дека за вкусовите не се расправа , но јас во предходниот пост ми се чини дека не навредив никого

Тогаш треба повнимателно да се изразуваш чисто од причина што драмите на Шекспир, барем дел од нив, се љубовни романчиња што би рекол ти.
Додека тоа со броењето постови, бев само иронична.Инаку навистина немаше потреба да ми објаснуваш за постовите и репутацијата.:smir:

И двете се премногу реални, но кога веќе би одбирал... ја одбирам Тристан и Изолда(премногу тажна) драма која лошо влијае врз моето слабо и препатено срце. Додека го гледав филмот хм... па баш си викам ова не е можно баш филмов “сакс’’ но кога дојде делот каде што тој заминува со чамчето..... нема кој да остане рамнодушен на тој дел, нема кој не би се сетил на некоја љубов, нема личност која не посакува тогаш некого да гушне:) За крајот па да не зборувам.

Сатори, дадо не се расправај има доволно луѓе кои те разбираат:):smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom