Германски јазик

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
Па неможе да се измисли за секој дел од колата македонски збор едноставно се прифаќа странскиот.

само киндер е германизам од kinda (така мислам се пишува) -деца

Се пише "Kinder", а ко шо си пишал така некако се чита

"Луфтира" (проветрува) од германското зборче "Luft" што во превод значи воздух
"Мало морген" од германскиот збор "Morgen" или во превод "утре" (малку утре)

Кошта (чини), швајц апарат (апарат за заварување), штек, штекер...

Инаку во некои делови на Дојчланд за зборче за негација и за зборче за афирмација ги користат истоте што и ние :)

Шмек(гер.Schmeck=вкус)
Зицер(гер.Sicher=сигурно)
Плац(гер.Platz=место)
Ганц(гер.Ganz-целосно)
Виц(гер.Witz=шега)
Рикверц(гер.rückwärts=назад)
Бормашина(гер.Bohrmaschine-машина за дупчење)

Ги има уште.Сега не ми текнуваат.Германизмиве се влезени во македонскиов јазик преку српско-хрватскиот за време на бившата ни држава Југославија.

Цимер, штребер, блуза, цвикери, флека, карфиол, шлаг, шминка, шнајдер, штикла, шверцер

ееееее најважниот сте го заборавиле.

ГРАТИЗ :)

(или грешам?)

Ова ми е трета година како учам ама ептен малку разбирам. Кога гледам Вива дали збор два ке разберам

Не сум учела на школо туку од мала се обидвел бар да ме учит дедо ми кој живееше таму подолг период ... И знам да, жими ДАНКЕ и ШВАЈН.

Daj ve molam luge kazete kako da gi razlikuvam Nominativ, Akkusativ i Dativ. Tolku vreme ucam Germanski i vodam bitka da naucam kade se koristi Dativ a kade Akkusativ, cel klas sme polni so greski i ni e mnogu tesko. Prepoziciite istotaka ni se teski...Ne znam sto ke se pravi :( Pomos...:(

Znam deka Akkusativ na primer se koristi sa subjektot vo recenicata, za vremenski termini, itn, ama nemam jasna definicija kako da razlicam Dativ od Akkusativ. Hilfe...

Daj ve molam luge kazete kako da gi razlikuvam Nominativ, Akkusativ i Dativ. Tolku vreme ucam Germanski i vodam bitka da naucam kade se koristi Dativ a kade Akkusativ, cel klas sme polni so greski i ni e mnogu tesko. Prepoziciite istotaka ni se teski...Ne znam sto ke se pravi :( Pomos...:(

Znam deka Akkusativ na primer se koristi sa subjektot vo recenicata, za vremenski termini, itn, ama nemam jasna definicija kako da razlicam Dativ od Akkusativ. Hilfe...

Nominativ е падеж кој го искажува или извршува дејството во реченицата.

пр. Das Heft ist in der Tasche.

Akkusativ го искажува резултатот од дејството. Одговара на прашањата Wen? и Was? , значи Кого? и Што?

Mein freund hat den Hund.

Членовите би требало да знаеш како се менуваат. der > den. die > die. das > das и множина die > die.

Со Dativ одат место и време. Одговара на прашање Wo?, односно Каде? И со тоа одговорот ќе биде аus, mit, von, zu или bei.
Akkusativ е спротивно од Dativ. Значи ако Dativ e за глаголи во мирување, Akk. ќе биде за глаголи во движење (или модален глагол), односно ќе одговара на Wohin?
Nominativ e ако не е ниту Dativ ниту Akkusativ.

Значи ќе препознаваш по глаголот во реченицата. Ако означува мирување - Dativ. Ако означува движење - Akkusativ (или ако е модален глагол т.е. konnen, sollen, wollen, mussen или durfen). Ако не е ниту едното, ниту другото е Nominativ.

Bravo :) Fala ti na pomosta. Ako ima nekoj drug problem slobodno ke te prasam. Moram da go naucam ova posto imam ispit za dve nedeli :(

Voedno der die das se pamtat na sledniot nacin:

rese nese mr mn:

Nom: der die das die
Akk: den die das die
Dat: dem der dem den

Prepozicii:

dogfu:

durch ohne, gegen fur um

aus bei mit nach sein von zu :)

Дали некој знае кое училиште за странски јазици во Скопје е најдобро за учење на германски?

Дали некој знае кое училиште за странски јазици во Скопје е најдобро за учење на германски?
Јас го посетував Центарот за странски јазици.
Претходно одев на курс англиски и откога ги ислушав сите степени англиски решив да запишам германски.
Поради тоа што имав нешто ситно учено во средно, ме тестираа и ме запишаа во група не почетен него прв степен така да кажам.
Задоволна бев од предавањата прилично, бидејќи за краток период(еден семестар) научив доста работи.
Но обврските ме згазија и го прекинав, иако сега размислувам пак да се запишам.
Така да јас би ти го препорачала Центаров:smir:

Дали е до мене, или сите професори по германски се некако необични?
Сегашнава моја потсеќа на гестапо офцер.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom