Lebanon : срамота е ова што се случува

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
Gorco напиша:
Толку е очигледно дека УСАшите сакаат да го вмешаат Иран во било што воено, прво преко нуклеарки, а сега преку с'скање (поточно лобирање) на Израел. И сега CNN (ехеј!!.. ептен провидно ќе беше ако го дадат на FOX) ќе ни сервира кандид на Бушко и Тончи (). Муабетот им е ептен официјален, освен "срањето" на Буш, кое му доаѓа како цреша во класичен амерички-херој стил! :tv: :lazgo:

Уште еднаш, веќе никој по медиумите не спомнува за тоа како започна сегашниот конфликт т.е. овој момент http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=409385&postcount=59

Нема никаква потреба да се навлегува во методите кои се користат за да се направи прикладна состојба за справување со светскиот смет.
Тоа што е важно е да се создаде клима на соработка преку понудување на рака или ако не, форсирање на соработка. На тие земји е изборот дали ќе сакаат да се вклучат во семејството на културни држави или ќе сакаат да изигруваат неуспешна опозиција.
<edit> Вмешувањето на Иран во ова не го барај кај американците.
п.с. Доктор Кокс е американец, нели?

marcus напиша:
...KOGA E SIGURNO DEKA NA TAKVI TEMI SI GO VEZBAL SVOJOT NACIN NA RAZMISLUVANJE...quote]
Izviniavai :) Ne te razbrav nesto,kako se vezba nacinot na razmisluvanje? So pisenje? :pos2: :pos2: :pos2: Po taa logika celata psiha i razum se vo racete :pos2:

Edno od najumnite nesta objaveni denovive:

By Richard Cohen (kolumnist vo Washington Post)
Tuesday, July 18, 2006

The greatest mistake Israel could make at the moment is to forget that Israel itself is a mistake. It is an honest mistake, a well-intentioned mistake, a mistake for which no one is culpable, but the idea of creating a nation of European Jews in an area of Arab Muslims (and some Christians) has produced a century of warfare and terrorism of the sort we are seeing now. Israel fights Hezbollah in the north and Hamas in the south, but its most formidable enemy is history itself.

NeRtHuS_ErDa напиша:
Edno od najumnite nesta objaveni denovive:

By Richard Cohen (kolumnist vo Washington Post)
Tuesday, July 18, 2006

The greatest mistake Israel could make at the moment is to forget that Israel itself is a mistake. It is an honest mistake, a well-intentioned mistake, a mistake for which no one is culpable, but the idea of creating a nation of European Jews in an area of Arab Muslims (and some Christians) has produced a century of warfare and terrorism of the sort we are seeing now. Israel fights Hezbollah in the north and Hamas in the south, but its most formidable enemy is history itself.

Не бе зошто.. Кој би бил поприкладен од евреите да прави држава на тоа место?

NeRtHuS_ErDa напиша:
marcus напиша:
...KOGA E SIGURNO DEKA NA TAKVI TEMI SI GO VEZBAL SVOJOT NACIN NA RAZMISLUVANJE...quote]
Izviniavai :) Ne te razbrav nesto,kako se vezba nacinot na razmisluvanje? So pisenje? :pos2: :pos2: :pos2: Po taa logika celata psiha i razum se vo racete :pos2:

Добро очигледно дека нема фајде.Ајде кажи кое е твоето мислење на темава па да видам како тоа јас ги гледам работите од Марс и ништо не ми е јасно,а ти си новото откровение за светот.Зошто вака стварно се губи смисла.Уствари каде јас грешам?!Освен што губам време со тебе.

Никола напиша:
Нема никаква потреба да се навлегува во методите кои се користат за да се направи прикладна состојба за справување со светскиот смет.
Не биди смешен, какви методи за која прикладна состојба. Ова е само Бушова меѓународна реклама за да се покрие поради ветото во UN.
Вмешувањето на Иран во ова не го барај кај американците.
Хмммм, како? ... како и да е, Иран секогаш се труди да избегне директна вмешаност поради УСАшите, освен ако Израел им фрли една ракета на нивна територија. Иста стратегија се примени и со Ирак. Тогаш, прво Садам беше обвинет дека им дава логистичка подршка на Ал Каеда (како сега Иран на Хезболах), а потоа се појавија сателитски "докази" дека Ирак има WMD. Сега најверојатно ќе се појават слични снимки каде се врши транспорт на оружје, кое случајно ќе биде нуклеарно. Но сега УСАшите нема да се осудат да влезат насилно, како во случајот со соседите на Иран. Поради постоење на една "луда" Иранска организација (http://en.wikipedia.org/wiki/Basij), овдека ќе пробаат да играат со меѓународни трупи (UN и EU-NATO сили), слично како на балканот.

Никола напиша:
Не бе зошто.. Кој би бил поприкладен од Израел да прави држава на тоа место?

Nema mesto za ova prasanje tuka. Ova ke bese isto kako nie vo 1991,da si zemevme pratalite i da mu se naselevme na nekoj grk ili na nekoe bugar4e doma! Prichina? Emi to si bese nase be brakja moi,oti da ne? Po taa logika i na evrejchinjata drzava im dadoa. Ajde ve molam,se e mnogu jasno,ama kako sakate,ja ne bi sakala vekje da komentiram,oti stvarno mi gi potekovte,iako gi nemam.Vas problem e vo sto veruvate i kje veruvate, i jas taka si mislev koga bev malecka,kako sum plachela samo na onie izmishlotini od vtorata svetska vojna...Ma neka se gonat,paraziti...A site sto komentiraa deka ako sme hristijani treba da sme na stranata na Izrael,ocigledno blage veze nemate od istorija na religija. Ajde prijatno!

NeRtHuS_ErDa напиша:
Nema mesto za ova prasanja tuka. Ova ke bese isto kako nie vo 1991,da si zemevme pratalite i da mu se naselevme na nekoj grk ili na nekoe bugar4e doma! Prichina? Emi to si bese nase be brakja moi,oti da ne? Po taa logika i na evrejchinjata drzava im dadoa. Ajde ve molam,se e mnogu jasno,ama kako sakate,ja ne bi sakale vekje da komentiram,oti stvarno mi gi potekovte,iako gi nemam.Vas problem e vo sto veruvate i kje veruvate, i jas taka si mislev koga bev malecka,kako sum plachela samo na onie izmishlotini od vtorata svetska vojna...Ma neka se gonat,paraziti...A site sto komentiraa deka ako sme hristijani treba da sme na stranata na Izrael,ocigledno blage veze nemate od istorija na religija. Ajde prijatno!

На нас кога ни дадоа држава да имаме?
Израелците кога добија држава?
Ако зборуваме за вештачки создадени држави, кои некој на некого им ги дал.
Кога грција станала држава? Србија?
Палестина била држава?
Курдите имаат држава?
Не споменувај кој на некого дал, а кој земал, бидејќи ќе се заплеткаш.

Абе никола се то фино што кажуваш ама има еден факт цела религија не можеш со сила да уништиш, е сега факт е дека нас и на цветот не ни сметаат муслиманите кои се подготвени во толеранција со останатите религии да живеат, туку нас ни сметаат радикалистите кои Коранот го толкуваат како дозвола и заповед дека треба да се убие се што не припаѓа на исламот односно што се придржува до коранот.
Ама и тие радикалните не се уништуваат со сила бидејќи се јавува гнев поради убиствата и се повампируваат и радикализираат остантите, така да неможе да ми тврди некој израелец дека сите арапи или сите муслимани ги мразат израелците, и обратно.
Решанието е толеранција, се додека ја нема ќе има војна.

Никола напиша:
На нас кога ни дадоа држава да имаме?
Израелците кога добија држава?
Ако зборуваме за вештачки создадени држави, кои некој на некого им ги дал.
Кога грција станала држава? Србија?
Палестина била држава?
Курдите имаат држава?
Не споменувај кој на некого дал, а кој земал, бидејќи ќе се заплеткаш.

Nikola, ostavi go devojceto celoto e zbuneto. Gledam i Markus saka da podeli pamet so nea ama na nekoi ne im e dadeno.
Ona ti e roden kontras, da imase podrska za Hezbolah na forumot ona ke bese za Evreite:)
Mislam deka site sme imale iskustva so takvi lugje.

А што да толерирам?Кого да толерирам?Будали кои каде стигнат по белиов свет се самоубиваат со динамит, грабнуваат авиони и поставуваат бомби по железнички,трговски центри или пазари?
Треба да се толерираат малоумни изроди кои сечат глави од разонода?И кога тие покажале толерантност кон останатите?Чист пример е Авганистан, каде "толерантните" муслимани минираа и уништија стари будистички храмови.Е јебеш га брате ама преку толеранцијата, односно со затварање очи пред гнасотиите што ги прават, нема ни да сетиш кога МАЈКАТА ЌЕ НИ ЈА РАСПЛАЧАТ на нас неверниците.

Затоа на секој дебилен испад на вакви радикални гомна како Хезболах и компанија, мора да се возврати дупло.Доколку Израел беше толерантен и мирољубив кон своите соседи, еврјеската држава ќе отидеше во аналите на историјата

Ѕвер напиша:
А што да толерирам?Кого да толерирам?Будали кои каде стигнат по белиов свет се самоубиваат со динамит, грабнуваат авиони и поставуваат бомби по железнички,трговски центри или пазари?
Треба да се толерираат малоумни изроди кои сечат глави од разонода?И кога тие покажале толерантност кон останатите?Чист пример е Авганистан, каде "толерантните" муслимани минираа и уништија стари будистички храмови.Е јебеш га брате ама преку толеранцијата, односно со затварање очи пред гнасотиите што ги прават, нема ни да сетиш кога МАЈКАТА ЌЕ НИ ЈА РАСПЛАЧАТ на нас неверниците.

Затоа на секој дебилен испад на вакви радикални гомна како Хезболах и компанија, мора да се возврати дупло.Доколку Израел беше толерантен и мирољубив кон своите соседи, еврјеската држава ќе отидеше во аналите на историјата

Нема што да пишувам, се согласувам.

Само сеуште не ми е јасно кај беше западот кога се дешаваа срања во Босна, Косово и Македонија?

Macedonian напиша:
Нема што да пишувам, се согласувам.

Само сеуште не ми е јасно кај беше западот кога се дешаваа срања во Босна, Косово и Македонија?

Sega se soglasuvas! Pocna da ti bidnuva jasno.
Za toa sto go pisuvas kaj bese zapadot vo Bosna,Makedonija, Kosovo, treba da se setis i samiot. Mnogu raboti se smenija posle teroristickiot napad na 9/11. Sega se e drugacie.
Ne moze da se tolerira terorizam vo nikoi slucaj, takvi ubistva kakvi sto mozevme da vidime izminatiot period, od secenjeto glavi vo Irak i Checenija do samoubistvneite napadi od Maroko do Indonezija. Moze da se spreci samo so odlucuvacka sila kako sto pravi sega Izrael.
Geota e za nevinite lugje vo Liban posebno hristijanite koi ne go podrzuvaat Hezbolah. Sum imal kontakti so Libanci hristijani i tie go podrzuvat Izrael zatoa sto vo vtorata Libanska gragjanska vojna da ne bese Izrael nemase da ima hristijani vo Liban. Izrael vleze vo Liban vo podrska na hristijanskite sili koi se borea sami protiv Hezbolah i Siriskata armija.

Тука беше западот само тоа бе а руги времиња кога сеуште немаше борба против тероризмот, па така и други критериуми важеа тогаш, абе политка брат еден ден вака друг онака. Луѓето што ги масакрираа македонските војници во Вејце не беа терористи туку беа борци за човекови права, а овие што утепале првично 4 а грабнале 2 војници се терористи.
И уште не ми е јасно како можете сеуште да ја оправдувате дволичноста на Америка, не зборам за израел и неговото полно право за одбрана, туку за двојниот аршин на Америка кон различните земји во светов.

Bacillus gagous напиша:
Тука беше западот само тоа бе а руги времиња кога сеуште немаше борба против тероризмот, па така и други критериуми важеа тогаш, абе политка брат еден ден вака друг онака. Луѓето што ги масакрираа македонските војници во Вејце не беа терористи туку беа борци за човекови права, а овие што утепале првично 4 а грабнале 2 војници се терористи.
И уште не ми е јасно како можете сеуште да ја оправдувате дволичноста на Америка, не зборам за израел и неговото полно право за одбрана, туку за двојниот аршин на Америка кон различните земји во светов.

Толеранција ќе има тогаш кога ќе има почитување на меѓународното право.
Тоа е кршлива категорија, очигледно не е добро формулирано и нема доволно волја за да биде спроведено па се случуваат вакви екцеси.
Значи мора да се знае дека не смее да постои држава која јавно се залага за уништување на друга држава..
Не смее да постои држава каде што нема право на демократско изјаснување на луѓето во вид на гласање. Од каде знаеме дека режимот на иран го отсликува реалното мислење на иранскиот народ.
не смее да постои држава која активно се залага со деградирање и правење на состојба на нетолеранција кон друга држава, како што иран прави има постери по цел техеран down with america.
Не смее да постои држава од чија територија се вршат терортистички напади како киднапирање на војници, рекетирање на градови.. тоа е незамисливо и треба да запре
Израел за разлика од Сирија и Иран е демократска држава.
Има партии има право на глас, дури и педер пуштија на евровизија, тоа е знак за слобода на мислење:)

Двојниот аршин си е тука со причина.
Има нешто кое се вика интерес.
Треба да има некој полза од тебе или заеднички интерес или исто мнение за да те подржи.

Либан има среќа што Ариел Шарон не беше премиер. Денес IDF(Israeli defence force)ќе беа на некои 10-15 км пред Бејрут. Просто не ми се верува како Арапиве ја прават истата лоша проценка со властите во Израел.
Кога премиер беше Јехуд Барак 95 и кога го добија Палестинците договортот од Шарм Ел беа најблиску до држава. Барак беше спремен да му ја даде на Арафат и глупаците ја дигнаа втората интифада од банални причини отворија конфликт по кој премиерот стана она што бил порано, офицер.
Истата работа ја повторија и со Шарон. Отворија војна набедувајќи го дека е екстремен, па кога се повлече од Газа не престанаа со глупирањата и го наведао(испровоцраа) да го убијат Ахмед Јасин(лидерот на Хезболах). Шарон формира умерена партија и таа партија без него победи. Сега го нема него и место да ја искористат ситуацијата тие прво го донесоа Хамас на чело во Палестина а сега хезболах отвори војна заради две киднапирања.
Грешка до грешка. Најинтересно е што по се изгледа дека во позадина не стои Иран колку што стој малдиот Асад од Сирија. Сака да се наметне како фактор меѓу Арапите со изјави од типот Сирија не се плаши на Израел. Епа и Македонија не и се плаши на Америка(доека не не нападне кога ќе го стори тоа ќе се посереме). Ви текнуе.
Кампањава во Либан е првиот жолт за Сирија слушајте ми го зборот. Вториот жолт ќе биде координиран меѓу Израел и уште еден голем сиријски непријател на север е тогаш ќе го јадат како никој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom