Lebanon : срамота е ова што се случува

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
Jakov напиша:
Либан има среќа што Ариел Шарон не беше премиер. Денес IDF(Israeli defence force)ќе беа на некои 10-15 км пред Бејрут. Просто не ми се верува како Арапиве ја прават истата лоша проценка со властите во Израел.
Кога премиер беше Јехуд Барак 95 и кога го добија Палестинците договортот од Шарм Ел беа најблиску до држава. Барак беше спремен да му ја даде на Арафат и глупаците ја дигнаа втората интифада од банални причини отворија конфликт по кој премиерот стана она што бил порано, офицер.
Истата работа ја повторија и со Шарон. Отворија војна набедувајќи го дека е екстремен, па кога се повлече од Газа не престанаа со глупирањата и го наведао(испровоцраа) да го убијат Ахмед Јасин(лидерот на Хезболах). Шарон формира умерена партија и таа партија без него победи. Сега го нема него и место да ја искористат ситуацијата тие прво го донесоа Хамас на чело во Палестина а сега хезболах отвори војна заради две киднапирања.
Грешка до грешка. Најинтересно е што по се изгледа дека во позадина не стои Иран колку што стој малдиот Асад од Сирија. Сака да се наметне како фактор меѓу Арапите со изјави од типот Сирија не се плаши на Израел. Епа и Македонија не и се плаши на Америка(доека не не нападне кога ќе го стори тоа ќе се посереме). Ви текнуе.
Кампањава во Либан е првиот жолт за Сирија слушајте ми го зборот. Вториот жолт ќе биде координиран меѓу Израел и уште еден голем сиријски непријател на север е тогаш ќе го јадат како никој.

Убаво напишано. И мене ме зачуди премлакиот одговр на израелците. Не смеат да продолжат и понатаму по тој начин. И најлошо нешто се меѓународни сили, мировници, пред да биде уништена целата терористичка инфраструктура и евентуалниот напад врз Сирија.
Треба похрабро и порешетилно да се настапува. Колатерални жртви секогаш ќе има, но тоа е цената на подржување на власт од типот на либанската.

Izrael vo momentov bi bil zadovolen so sini slemovi vo juzen Liban. Prvo ke formira bafer zona a posle ke se rasporedat i avtomatski ke go istisne Hezbolah na novi 20 km severno.

Jakov напиша:
Izrael vo momentov bi bil zadovolen so sini slemovi vo juzen Liban. Prvo ke formira bafer zona a posle ke se rasporedat i avtomatski ke go istisne Hezbolah na novi 20 km severno.

Прашање е тоа..сепак Либан е држава каква таква, не сум сигурен дека ќе може Израел сега да издејствува 20км бафер зона во нејзина територија.
Треба да има подобра преговарачка позиција од тип, окупирана една третина од територија, па после да се врати на 20км.

Јас се надевам дека Иран нема да биде вовлечен во сево ова, од причина што знам дека мнозинско население во Иран се персијци а персијаците иако муслимани многу многу не ги мирисаат арапите, да не речете ова сум го вадел од некаде туку е информација од прва рака од Иранец кој е израснат во Техеран и за разлика од поголемиот број Иранци има високо образование и многу пошироки погледи кон светот (инаку типот пред мене јадеше свинско,свесен за тоа).

Treba da vidime sto ke se slucuva so Sirija ako dojde do vleguvanje na Izraelskata Armija vo juzen LIban.
Ima moznost i od posirok sudir ako Sirija i Iran zastanat otvoreno na stranata na Hezbolah. Mislam duri i toa da se sluci nema da pretstavuva problem za Izrael.
Jas mislam okupacija na Liban, citenje na teroristickite elementi i instaliranje na demokratska vlada moze da go resi problemot. Samo i toa e mnogu delikatno zatoa sto ima mnogu simpatizeri na Hezbolah vo Liban, popularni se mnogu.

Никола напиша:
Толеранција ќе има тогаш кога ќе има почитување на меѓународното право.
Имаш поздрав од линков

@Мисирков, гледам дека и ти ја пратиш темата, како експерт за историја, дај подсети не за едни неранимајковци кои напаѓале објекти на западни земји пред едно стотина години. атентатори некакви ги викаа :)

@Jakov, дај објасни поопширно како Хезболах отвори војна? Јас како што знам Израелците први го нападнаа Либан а Хезболах одговори на тие напади.

Bacillus gagous напиша:
Јас се надевам дека Иран нема да биде вовлечен во сево ова, од причина што знам дека мнозинско население во Иран се персијци а персијаците иако муслимани многу многу не ги мирисаат арапите, да не речете ова сум го вадел од некаде туку е информација од прва рака од Иранец кој е израснат во Техеран и за разлика од поголемиот број Иранци има високо образование и многу пошироки погледи кон светот (инаку типот пред мене јадеше свинско,свесен за тоа).

Да и јас имав иранец кога бев студент ми спиеше во стан 7-8 месеци:|)
луѓето си се саглам, тие што ги водат и протежираат сулуди идеи, кои им ги пикаат во глава од мали, е тие се за осуда. Инаку дечкото си беше супер, добро беше православен ерменец, во Иран, па со желба да отиде во Америка, али го одбија 100 пати. Не е важно, тоа што е важно е дека и ваму и таму има луѓе, нормални, со проблеми секојдневни, со радости и таги како и ние, кои не би биле во вителот на насилството, ако не биле некои загреани глави кои имаат некоја чудна идеологија, спротивна на општоприфатениот светски еволутивен процес.

другарче..
има и линкот поздрав од мене:)

Никола напиша:
Прашање е тоа..сепак Либан е држава каква таква, не сум сигурен дека ќе може Израел сега да издејствува 20км бафер зона во нејзина територија.
Треба да има подобра преговарачка позиција од тип, окупирана една третина од територија, па после да се врати на 20км.
Liban e 10.000+km2. Kolku mu treba na Izrael za da vleze tri saati maksimum. Ama ne e toa poentata na akcijva. Celta im e druga.
Ne treba da se zaboravi deka pred godina dena vo Bejrut bese vo atentat ubien kandidatot za Premier i bivs premier samo zasto bese kontra Sirija.

Bacillus gagous напиша:

Tocno e toa deka Persijancite ne se mirisaat mnogu so Arapite ama vo Liban e drugo vo prasanje, Hezbulah e siitska organizacija a Iran e centar za siitizmot vo svetski ramki. Istoto se slucuva sega i vo Irak, Iran gi podrzuva so pari i oruzje Siitite Iracani.
Iran nema da saka da bide vovlecen vo seto ova zaradi Amerika, mnogu dobro znaat sto ke se sluci so niv ako otvoreno vlezat vo vooruzen konfikt.

другарче напиша:
Имаш поздрав од линков

@Мисирков, гледам дека и ти ја пратиш темата, како експерт за историја, дај подсети не за едни неранимајковци кои напаѓале објекти на западни земји пред едно стотина години. атентатори некакви ги викаа :)

@Jakov, дај објасни поопширно како Хезболах отвори војна? Јас како што знам Израелците први го нападнаа Либан а Хезболах одговори на тие напади.
Slabo.
Неверувам дека знаеш аме еве ќе научиш. Хезболах во своите определби како организација има наведено дека основна цел политичка(на крилото кое е во парламентот на Либан) и военото кое сега гранатира е уништување на еврејската држава. Од друга страна Хезболах му има објавено војна на Израел како држава од моментот кога Хезболах се формира како органзиација.
Договорот од 1982 бараше разоружвање на сите милиции во Либан, само Хезболах не го стори тоа. Војната кон Исраел е објавена многу порано и таа е постојана. Токму поради тоа Израел не објавивојна на Либан едноставно превзема акција. Ако во парламентот на една суверена држава пример Литванија има 35 пратеници кои во своите определби имаат напишано дека ќе се борат за уништување на Полска што мислиш дали на Варшава би и требало објава на војна за да ги млати оние кои не и мислат добро. :lud:

NeRtHuS_ErDa напиша:
Nema mesto za ova prasanje tuka. Ova ke bese isto kako nie vo 1991,da si zemevme pratalite i da mu se naselevme na nekoj grk ili na nekoe bugar4e doma! Prichina? Emi to si bese nase be brakja moi,oti da ne? Po taa logika i na evrejchinjata drzava im dadoa. Ajde ve molam,se e mnogu jasno,ama kako sakate,ja ne bi sakala vekje da komentiram,oti stvarno mi gi potekovte,iako gi nemam.Vas problem e vo sto veruvate i kje veruvate, i jas taka si mislev koga bev malecka,kako sum plachela samo na onie izmishlotini od vtorata svetska vojna...Ma neka se gonat,paraziti...A site sto komentiraa deka ako sme hristijani treba da sme na stranata na Izrael,ocigledno blage veze nemate od istorija na religija. Ajde prijatno![/quot

Не е ни чудо што не ја сфаќаш поентата за Израел кога се обидуваш да гледаш на работите низ призмата на логиката.Христијанството и логиката не одат заедно.Благодари му на Господ за Израел зошто оние борците за човекови права од ОНА ќе ти изгледаат како туристи.

Bacillus gagous напиша:

Иран одамна е влезен во ова војна најновите информации велат дека ракетите со кои Хесболах го ракетира Израел се од иранско производство.Станува збор за ракетите с-102 кои се ласерски наведувани и имаат домет од 120 км.Бродот на израелската морнарица беше погоден со една таква.Исто така имаат испратено експерти на терен за обука на борците на Хесболах.Така да немојте ни да мислите дека либан е главна цел во прашање е Иран, нормално прво преку Сирија која можеби ќе падне како кула од карти.Русите одамна не им продаваат оружје па се инфериорни во однос на Израел.

Иако не се разбирам од оваа проблематика баш многу, ај ке кажам и јас нешто:

Американците кои ужасно многу ги мразам, а посебно по 2001, стојат зад Евреите. Се додека е така, овие ке имаат сила да се курчат и да прават што сакаат.
Не ми се симпатични ни едните ни другите, нека се испоколат до крај ако сакаат, ама ММЕ, бензинот ке отиде у ПМ со цената, а тоа ми пречи.

marcus напиша:
NeRtHuS_ErDa напиша:
Nema mesto za ova prasanje tuka. Ova ke bese isto kako nie vo 1991,da si zemevme pratalite i da mu se naselevme na nekoj grk ili na nekoe bugar4e doma! Prichina? Emi to si bese nase be brakja moi,oti da ne? Po taa logika i na evrejchinjata drzava im dadoa. Ajde ve molam,se e mnogu jasno,ama kako sakate,ja ne bi sakala vekje da komentiram,oti stvarno mi gi potekovte,iako gi nemam.Vas problem e vo sto veruvate i kje veruvate, i jas taka si mislev koga bev malecka,kako sum plachela samo na onie izmishlotini od vtorata svetska vojna...Ma neka se gonat,paraziti...A site sto komentiraa deka ako sme hristijani treba da sme na stranata na Izrael,ocigledno blage veze nemate od istorija na religija. Ajde prijatno![/quot

Не е ни чудо што не ја сфаќаш поентата за Израел кога се обидуваш да гледаш на работите низ призмата на логиката.Христијанството и логиката не одат заедно.Благодари му на Господ за Израел зошто оние борците за човекови права од ОНА ќе ти изгледаат како туристи.

Tokmu zatoa sum protiv hristijanstvoto i site drugi sranja sto ne odat raka pod raka so logika i zdrav razum. Na Gospod nema da mu blagodaram,zasto veruvam vo Bogovi...Mozes da me smetas za luda, istomislenikot ti Sv.Georgi25 isto taka moze da me narekuva devojche sto pati da e razlichno ili ne znam kako se izrazi,nesto so kontrast bese. Ne za razlika od mnogu drugi,ne patam da sum razlichna,jas prosto sum razlichna. I ne veruvam deka ako vie bevte na stranata na Liban,jas bi bila na stranata na evrejchinjata,naprotiv. Toa za ONA sto go kaza, bi bilo mnogu fino da si gi vratis zborchinjata nazad. Ova ne e tema za Ona Mona i drugi teroristichki ili turisicki organizacii ili agencii. Za site onie sto me narekoa nacist,anti-semitist ili ne znam sto li uste ne-nauchite da ziveete so lugje sto mislat razlichno od vas. Jas bev onaa sto uste po otvoranjeto na temata si dadov svoe mislenje i podrska na onoj sto ja otvori temata,seto posle bese vasa vina-pochnavte so navredi,me narekovte fashist i tako daljeeeee... Ako sakate da znaete sto ste vie vo momentov vo moite ochi,povelete: RAJA, STADO, MASA i nisto povekje! Sv,Georgi25 ne narece mene i Meta polupismeni-ah be sonce moe, daleku sum jas od polupismena,veruvaj mi. Taka da se obrakjash na devojkata ti,plachko,sto posle edno crvenko pise privatni poraki,oti vaka oti onaka. Ma jasen mi si ko solza! Vie vasata sopstvena istorija ne si ja znaete, 100 temi se otvorija kade sto Bugarive ne plukaat i ne pravat od tatar podolu, vie stoite tuka i se zanimavate so moiute izjavi (ma ako mislite deka ne sum vo pravo,zosto mi obrnuvate vnimanie?),ako imate tolku m.....a ajde da ve vidam na tie temi,so argumenti da mu dokazete deka negovoto "belo" e naseto "Crno".Tuku vas tuka vi e ubavo,mislite ako sum devojche sum podolu od vas. Kaj se najdovte be mazista se na ova forumot,chudo edno. Kolku pat vo ovie nekolku dena mi bese kazano "devojche,vaka i vaka" "devojce ne si u pravo"... Kolku od vas videle evrein vo zivo vo svojot sopstven zivot? Kolku od vas razgovarale so nego? Kolku od vas se smetaat za vistinski hristijani? I kolku od vas se zadoeni so idejata za kletite turci,gnasnite muslimani,teroristi i kakvi li uste ne? Kolku od vas mrazat muslimani bez da znaat zosto i kolku od vas zboruvaat za Izrael kako Svetinja,bez da ja znaat vistinskata idea za sozdavanjeto na Izrael? Kolku od vas se krajno neobjektivni,nenachitani,neinformirani i nezainteresirani da ja chijat i drugata strana!?
Vchera postaviv edno prashanje i vi kazav deka koga kje mi go odgovorite kje vi poveruvam. 24 4asa ne chuv odgovor,kako sakate nekoj da vi veruva i da vi aplaudira na besmislenite vi posovi.
Jas navistina 100 pati napisav deka kje prestanam da repliciram,ama prosto ste beskrajna inspiracija na potsmev i zabava.Na chovek da mu e merak da chita i da se chudi kako od cel svet samo na nasive forumi se najdoa umni da go drzat Jahova za madinja (izvinete na izrazot). Chitam germanski forum,se smejat u ochi na prozirnosta na evrejskite nameri, chitam svedski postovi uste poloso, otvoram bugarski,bugarive prv pat poumni od nas da izlezat, otvoram ruski,rusite poraneshno remek delo na evrejskiot marksizam,denes raka pod raka so germancite apsolutno protiv istiot. Duri i amerikancite,chija drzava e upravuvana od samite evrei, se chudat na drzkosta na izbraniot narod. Nie od cel svet najumni se najdovme, da ne bi da Evrejskata zaednica vi dava pari za postovite. Ama poznati po svojata alchnost i sebichnost,povekje od 1denar na post ne veruvam deka kje vi dadat ;)
Ajt so zdravje!

NeRtHuS_ErDa напиша:
marcus напиша:
Chitam germanski forum,se smejat u ochi na prozirnosta na evrejskite nameri, chitam svedski postovi uste poloso, otvoram bugarski,bugarive prv pat poumni od nas da izlezat, otvoram ruski,rusite poraneshno remek delo na evrejskiot marksizam,denes raka pod raka so germancite apsolutno protiv istiot. Duri i amerikancite,chija drzava e upravuvana od samite evrei, se chudat na drzkosta na izbraniot narod. Nie od cel svet najumni se najdovme, da ne bi da Evrejskata zaednica vi dava pari za postovite. Ama poznati po svojata alchnost i sebichnost,povekje od 1denar na post ne veruvam deka kje vi dadat ;)
Ajt so zdravje!
Po ovaa analogija, za tvoite postovi koj plaka. Seik Abdullh bin Hafiz?

Ама морам да признаам дека израелците кои не се сомневам дека ја имаа најновата воена технологија и средства а несомненео и една од најдобрите воени обуки некако многу ми се влечка, ај два дена бомбардирање од воздух на стратешки цели, ама дефинитивно треба да се инфилтрираат копнено, немора со тенкови , со специјални единици, факт е дека се поефективни во откривање и уништување скриени депоа на оружја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom