Lebanon : срамота е ова што се случува

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
Bacillus gagous напиша:
Мене поентее ми беше да не се возвишуваат Израелциоте ко кујзнае каков свет народ биле туку да разбрат дека и тие се од крв и месо како и арапите, и дека и тие не се цвеќиња за мирисање.

:cuc: се согласувам дека израелците се само луге кои бранат територија или напагаат, никој незане за точно да каже

Пет сценарија за развој на ситуацијата на Блискиот Исток

Израел се повлекува? Дипломатско решение? Израел во замка? Паѓа владата во Бејрут? Инвазија во Либан?...

Настаните на Блиски Исток се чини почнаа да излегуваат од контрола, бројот на цивилните жртви за две недели војување се доближи до бројката од 500 загинати, во Либан веќе има 800.000 раселени луѓе... Весникот „Индипендент" деновиве излезе со анализа на пет можни опции или сценарија во кои би се развивала ситуацијата.

Во услови на меѓународна осуда поради се поголемиот број цивилни жртви и уништување на цивилната ифраструктура во Либан, американскиот претседател Буш е принуден да изврши притисок врз израелскиот премиер Ехуд Олмерт, да ја заузда војската.Израел се повлекува унилатерално. Според оваа прва опција, следува , несигурно примирје во кое веројатно ќе дојде до запирање на стрелањето ракети, но Израел и натаму ќе биде чувствителен на напади како оној пред 15 дена кога беа киднапирани двајца војници од страна на Хезболах.

Хезболах би се почувствувал како победник кој извојувал победа над Израел тврдејќи дека два пати ја поразил воената машинерија на Израел, разгневувајќи ги САД, кои сметаат дека милицијата е застапник за иранскиот тероризам.

Израел, како губитник и натаму би тврдел дека ја деградирал „инфраструктурата" на Хезболах, но по огромна цена за неговиот меѓународен углед.

Дипломатско решение би била втората опција: Израел сфаќа дека започнал непобедива војна. САД стравува дека инвазијата го претвора регионот во буре барут. Израел тргнува на патот на помал отпор и гледа кон ОН за признавање на грешката и спасување на образот. САД се приспособуваат, поттикнувајќи ги европските земји да испратат тампон сили на границата со Либан.

Меѓународните единици би го надгледувале разоружувањето на Хезболах. Но, Хезболах нема да прифати странски сили, бидејќи веќе „ја ослободи" својата територија од 22-годишната израелска окупација.

Победници, условно речено би биле САД кои би тврделе дека извојувале победа поради нивната тактика, како што, секако, би тврдел и Израел, а „лузер" е разурнатиот Либан.

Како трета опција„Индипендент" наведува пролонгирани престрелки на двете страни на северната граница во кои би се заглавил Израел и тоа е враќање на состојбата пред повлекувањето од Либан, на премиерот Ехуд Барак во 2000 година. Хезболах покажа дека може да преживее под окупација. По тие израелски напади, тие ќе имаат многу повеќе регрути и би можеле да нанесат огромни жртви.

Следува герилска војна бидејќи Иран, главниот спонзор на Хезболах, решава да притисне за решавачка победа. Хамас, кој е сојузник на Хезболах на вториот фронт на Израел во Газа, ги интензивира ракетните напади. Во Израел, јавното мислење ќе биде цврсто кусо време, но дури и израелскиот морал ослабува пред константното крвопролевање.

Во такви околности победници во очите на САД и Велика Британија, би била „терористичката оска" на Хезболах, Иран и Сирија, а губитник Израел, соочен со бескраен конфликт на уште еден фронт и натамошна меѓународна осуда.

Мошне веројатна е четвртатата опција: Уништувањето предизвикано од израелски напади би ја довело кревката влада на Бејрут да падне под. Земјата, со 17 секти, ризикува да се распадне. Шиитското движење Хезболах, со поддршка од Иран и Сирија, кое има две министерски позиции во кабинетот и 14 пратеници, е зајакнато.

То би довело до општа анархија, иако САД веројатно не сакаат да се инволвираат во тоа. Можно враќање на Сирија како посредник само една година откако нејзините единици беа протерани на крајот од 29-годишната окупацијаВо полош случај јужен Либан би можел да стане котел на тероризмот бидејќи милитантни групи би пристигнувале во регионот како поддршка за Хезболах. Победник, барем во поочетокот би бил Израел, а губитник – либанскиот народ.

Израелска инвазија над Либан, како можно петто сценарио, не функционираше во 1982 година, па зошто би функционирало сега? Тоа би било голем воен потфат што би ги оживеал спомените од претходната инвазија, која беше најнепопуларна војна во историјата на Израел. Тоа би довело до мобилизија на либанското население и наостанатиот против инвазијата, која нема да успее да го разоружа Хезболах, со оглед на последното искуство на Израел. Израел би се претворил во агресор наместо жртва (како што беше кога беа заробени негови војници). Катастрофа за Израел, кој ризикува да загуби војници во голем број и да се заглави во друга окупација. Аналитичарите во написот на „Индипендент" се убедени дека ова нема да се случи, зашто победници во таков случај би биле само продавачите и произведувачите на оружје. Но, и Хезболах, бидејќи водењето војни е она што најдобро го прави.

Осуди од целиот цвет за масакрот во Кана, Хезбулах и Хамас ќе се осветат
Бејрут,Ерусалим /30.07/ 13.39

По загинувањето на повеќе од 50 либански цивили во израелскиот воздушен напад на Кана во јужен Либан, од целиот свет доаѓаат осуди, а шиитското движење Хезбулах и палестинскиот Хамас се заколнаа на освета.

"Нашата освета за овој ужасен масакр ќе биде сурова", објавија претставниците на Хезбулах во Бејрут.

Гневните симпатизери на Хезбулах денеска претпладне излегоа на улиците на Бејрут во знак на протест и го нападнаа седиштето на ОН во центарот на градот.

Палестинското владеачко движење Хамас објави дека ќе изведе низа напади на Израел меѓу кои и самоубиствени напади како одговор на масакрот во Кана во кој загинаа и 27 деца.

Европската комисија соопшти од Брисел дека израелскиот напад е „ужасен“.

Американската државна секретарка Кондолиза Рајс, која е во дипломатска мисија во Израел рече дека е длабоко погодена и тажна поради бомбардирањето и потврди дека е откажано нејзиното патување во Бејрут. Таа нагласи дека останува во Израел за да помогне да дојде до примирје.

"Мислам дека е време за постигнување на прекин на огнот... Мораме да се обидеме да постигнеме прекин на огнот’, рече Рајс пред новинарите.

Францускиот претседател Жак Ширак ја осуди оваа „неоправдана акција“, која покажува дека колку е потребно примирјето.

Британската министерка за надворешни работи Маргарет Бекет оцени дека израелскиот напад на Кана е „страшен чин". „Навистина е грозно, тоа е страшно“, рече Бекет

Јорданскиот крал Абдула II го осуди нападот како „криминална агресија". Абдула нагласи дека нападот на Кана е „директно кршење на законите и сите меѓународни конвенции"./крај/хн/ил
кога гинат цивили у Либан тоа е колатерална штета а кога гинат цивили у Израел тоа е терористички напад од муслимански фанатици

/me ја пушта "Its a mad world"

Ух, Евреите под покровителство на Америка уште еднаш ќе почнат да ги полнат вестите. Ај можеби сега Палестинците се под помал притисок.

asterix_m напиша:
Кога се раѓа војната умира вистината
http://www.halturnershow.com/IsraeliAtrocities.html

сликите се многу потресни само од лично искуство се прашувам да не е дел од пропагандата што се случува таму, како на пример при бомбандирањето на Косово CNN известуваа од пред урнати куќи во Македонија

Posle svadba tapani! Ti si progoltal se shto ti servirale, pa sega se prashuvash dali bilo propaganda?!?

Rechisi se denes se upotrebuva da se obezbedi poddrskata na javnoto mislenje, vkl. i potresni sliki za da se pridobijat tie polabilnite i ponaivnite pretezhno na Zapad. Za 2-3 minuti se stvaraat video zapisi i istite se prakjaat vo eterot - svetski rekord do sega -- iako za recisi site napadi na izraelskata avijacija postoi dokaz snimka deka napadnatoto mesto e voena cel (najcesto lansirna rampa)!!! Isto taka, denesnite demonstracii vo Bejrut (nedela) se orkestrirani od porano, no se prikazani kako spontani.

Ona shto se prekjutuva e deka istite tie fotografii i video zapisi se upotrebuvaat istovremeno za da se sozdadat odredi od muslimanski dobrovolci, pretezhno od Iran. Duri i Al Kaeda -- koja inaku ne se mirisa so Hezbolah -- se javi povikuvajkji gi muslimanite od celiot svet na sveta vojna vrz video zapisite koi poslednive 2 godini se serviraat na Al Dzazira i ostanatite arapski radio - TV stanici.

Dali ti za vreme na vojnata vo Bosna i vojnata na NATO protiv Jugoslavija nekogash priochita za slichni sliki ili slicna inicijativa vo Iran, Jemen, Liban, Saudi Arabija, Sirija, itn.?

Fakt e deka Izrael odi do krajni granici da predizvika minimalni civilni zhrtvi koga gi unishtuva skladishtata na oruzhje i drugata infrastruktura na Hezbolah. Isto taka e fakt deka istite se narochno smesteni vo gusto naseleni mesta pa lesno se eksploatiraat mediski.

До Мисирков

Сликите дефакто се многу језиви, е сега дали Израел гаѓал лансирни рампи не сум сигурен, знам дека има цивилни жртви побаеги, ваљда тие снимки од мртви деца што ги покажуваат на SNN i BBC не се монтирани или пак децата глумат смрт:lud: :lud:

У принцип у право се оние што викаат дека у секоја војна прва жртва секогаш е вистината! Гледајќи ги контрадикторните извештаи од вчера прво помислив дека Евреите гадно се испрцаа вчера, дури и признаа дека погодија погрешна зграда и дека им е терибли сори за масакрот.

Онда едно двапати ги погледнав видео записите и сигурен сум дека се 100% аутентични, но што стои позади тоа? Мене све поише ми мириса на старо и опробано сценарио на терористичките организации, или жив штит. Сите членови на Хезболах беа избегани од местото, а на прашањето зошто и жртвите не го напуштија кампот кога Израелците ги предупредија за нападот, мајмунот одговара "Тие беа сиромашни, немаа пари да платат такси!" КАКВИ ЖИВОТНИ ОСТАВААТ ДЕЦА ДА ИЗГИНАТ У ВОЗДУШЕН НАПАД??!! Не можеа да ги стават у пар камиони и да ги изнесат од таму коа веќе беше извесно дека Евреите ке фрлат 500 тони експлозив на тоа место....и сеа пак е донекаде у право оној Израелски амбасадор у УН, си вика чоекот дека Хезболах и зад ова има полна одговорност, ги користат цивилите за остварување на своите политички цели. Израел нема никаков проблем со Либан, проблемот е у екстремизмот на Хезболах кои што у стил на Талибанците у Авганистан си прават на кур ладила кога Либанската држава нема муда да им го каже судбоносното НЕ:pishtoldz (секоја сличност со Титовото не на Сталин е случајно:vozbud: )

asterix_m напиша:
Сликите дефакто се многу језиви, е сега дали Израел гаѓал лансирни рампи не сум сигурен, знам дека има цивилни жртви побаеги, ваљда тие снимки од мртви деца што ги покажуваат на SNN i BBC не се монтирани или пак децата глумат смрт:lud: :lud:

Koga gi spomena BBC ili pak CNN, davaat odvreme-navreme infra crveni ili termalni video zapisi. Jasno se gledaat mestata od kade shto se ispukuvaat raketite i togash izraelskoto vozduhoplovstvo deluva po niv. Rechisi sekoj avion ima takvi video zapisi. Vo najgolem broj sluchai se raboti za skrieni lansirni rampi ili kakjushi staveni vo/do zgradi/kukji so civilno naselenie vo koe zadolzhitelno ima zheni i deca. Isto beshe i so chetirite nabljuduvachi od Obedinetite Nacii. Koja moj dazvolile lansirna rampa blizu niv, za koj moj "nabljuduvale"?

Po ochekuvaniot napad na avijacijata za 1-2 minuti se stvara tolpa od podrzhuvachi na Hezbolah i kamera do nea. Snimenoto vednash se prakja vo eterot do site arapski stanici, i do se povekje medjunarodni.

Izrael mozhe da go sramni Liban so zemja i da ubie ne 400 dushi tuku 4 milioni za mnogu kratko vreme! No ochigledno se vozdrzhuva i vo vozduhoplovnite i vo kopnenite napadi za da gi namali civilnite zhrtvi kako i da gi chuva svoite vojnici.

Misirkov напиша:
Izrael mozhe da go sramni Liban so zemja i da ubie ne 400 dushi tuku 4 milioni za mnogu kratko vreme! No ochigledno se vozdrzhuva i vo vozduhoplovnite i vo kopnenite napadi za da gi namali civilnite zhrtvi kako i da gi chuva svoite vojnici.
Истотака и Иран може да го направи Израел како Сахара па сеа види ти...а башка и најдоа на кого да удрат...на Либан, земја што од напади неможе глава да крене(уназад 30 години) и што нема теоретски шанси да се одбрани од било каков напад...башка...цел либански народ страда ради некоја си организација, што не е директно поврзана со Либан...згора на се, да не беше цела економија во САД држена од страна на евреи, жими Стојко долниов дека ќе имаа војска Израел и воопшто сила за курчење.....ќе дојде времето на Иран друже....верувај....и тоа скоро....

Pa zasto togas, zaradi nesposobnasta na edna drzava kako Liban da si ja kontrolira granicata, da pati Izraelskoto naselenie. Ke mu poveruvav na tvoeto socuvstvo za libanskite zrtvi Trn, da ne zvucese taka zadovolno od moznoto vklucuvanje na Iran i milionite novi zrtvi, sto samo pokazuvaat kako razmisluvas.

more ako se vkluci iran togas amerika da ne se mesa a ne sea vaka da mu ebam pleme evrejsko

^Poor Knight напиша:
Ke mu poveruvav na tvoeto socuvstvo za libanskite zrtvi Trn, da ne zvucese taka zadovolno od moznoto vklucuvanje na Iran i milionite novi zrtvi, sto samo pokazuvaat kako razmisluvas.
Ако има милијарда евреи во светов, тогаш нека бидат милијардите нови жртви! Општо за мене е познато дека сум антисемитист и дека мразам евреи, а ако веќе така толкуваш, сакаш да кажеш дека ние во 2001 требаше да и објавиме војна на Албанија? Или на Косово? или да се справиме со внатрешниот непријател? Или воопшто да не се справиме(како и што беше)? Гледам ти како размислуваш.....

Epa ako se vkluci Iran, racunaj deka Amerika ke si go zgolemi brojot na nafteni polinja. ;) Neprijatelite na Izrael, i site sto sakaat da mu nastetat na narodot sto zivee vo Izrael bez razlika dali se evrei ili hristijani moze samo da se nadeva na uspeh...Barem uste nekoe vreme.

TpH_Bo_OkO напиша:
Ако има милијарда евреи во светов, тогаш нека бидат милијардите нови жртви! Општо за мене е познато дека сум антисемитист и дека мразам евреи, а ако веќе така толкуваш, сакаш да кажеш дека ние во 2001 требаше да и објавиме војна на Албанија? Или на Косово? или да се справиме со внатрешниот непријател? Или воопшто да не се справиме(како и што беше)? Гледам ти како размислуваш.....

Nerpijatelite na Izrael ne se vnatresen faktor, moj nepismen prijatele. Napagjaat od teritorijata na Liban.

^Poor Knight напиша:
Nerpijatelite na Izrael ne se vnatresen faktor, moj nepismen prijatele. Napagjaat od teritorijata na Liban.
Уф. е тука падна секирата!
Ало сиромашен!!(ваљда на памет) како бе не се внатрешен фактор?!?!?! Каде ти воопшто живееш?!?!? Од каде црпиш вакви прекрасни информации?!?! Спиеше или што? Израел ја има Палестина момче! Палестина! Израел е вештачка еврејска држава на муслиманско тло целосно помогната од Америка!! Со кого Палестинците водат војна 40 и кусур години???? Хезболах не е внатрешен фактор а?!? напаѓа само од граница нели?!? Ти и таквите како тебе ученици на Америка, што ја гледаат само едната страна од приказната можат да даваат само вакви несмислени коментари....штета е за мајката земја....бате ти или си евреј или си босанец...

П.С. Ако ти беше писмен,ќе знаеше да пишуваш првично на кирилица..момче

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom