Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
@budaletinka_r
Ко што се гледа од сликата - графичката ти е со пасивно ладење ( НЕМА вентилаторче ). Наменско аftermarket ладење за таа графичка не верувам дека ќе најдеш, а и да најдеш најверојатно ќе те кошта повеќе од што вреди графичката. Едино нешто што е исплатливо за таа графичка е да купиш некое вентилаторче од ~150 денари со molex конектор и да го заштрафиш/прицврстиш некако дирекно на пасивниот ладњак ( импровизирај - пример со некои штрафови што влагаат помеѓу решетките од пасивното ладење,стеги, ластичиња и слично ). Купување на ново ладење/паста и слично за таа графичка е неисплатливо.

За другото прашање - Да, можеш да ставиш додатно вентилаторче на куќиштето ДУРИ и плочата да нема слободни конектори ( вентилаторите можат да се поврзат дирекно со напајањето - независно од плочата ). Во зависност од тоа какви достапни слободни конектори имаш - таков вентилатор одбери.
Фала за одговорот , ке ми стават паста ,оваа засушила веќе и ке се проба да се стави мало кулерче врз неа ,па ако не бива и тоа ќе зимам нова графичка.

Имам комплет вајрлес тастатура и маус (А4 теч) ме служеа добро се до неодамна кога почна да откажува левиот клик на маусот , и сега скроз престана да работи, го однесов во сервис да го сменат прекидачот внатре но испадна дека има некој микроо прекидач - нестандарден така да не може да се опрај, е сега ми е питање:
дали друг маус исто од А4 би работел на ресиверот на предходниот (пошто тастатурата си работи ОК) а не би сакал да ставам уште еден бежичен маус со уште еден посебен ресивер за него, таков ист модел на бежичен маус - веќе нема, али има од А4 слични на него со речиси исти ресивери па дали има начин некако и како да се провери дали би работел на постоечкиот

со што ја бришете постоечката термална паста од процесорот?

Последно уредено:
Пред неколку дена блокираше компјутерот, на уторент покажуваше Disk Cache Overloaded 100%, можеби има врска што од кабелската ми пуштија неограничена брзина преку 70мбит па тоа што симнуваше да не може да постигне:pos:ма да и при копирање инсталирање блокираше гадно. Напајањето јако брчеше порано и си работеше нормално, оваа недела почна многу потивко како да не работи, а ставив рака одоздола под вентилаторот струеше воздух.
Пред еден час почна да смрди нешто и вентилаторот не работеше. Одма го исклучив, ставив друго напајање иако и тоа знаеше порано да заглави да не врти вентилаторот. Го пробав само напојувањето на кабел, споив црна и зелена жица, стартуваше вентилаторот без проблем?

Прашањето е, дали се исплати да се купува вентилатор 12цм оние што лежат наопаку одоздола, мислам дека еднаш ми кажаа 800ден. ?Напојувањето што го користев е Spire 650W, купено е 2009г. 3600ден.
Земав еднаш за проба напајање од еден пријател за 800-1000ден, пола кабли ги немаше мене што ми ги треба и за графичка и за плоча, го вратив...

Имам проблем со лаптоп Lenovo G500 двд ромот често не ми го јавува во биос дека постои после рестартирање на биосот(вадење на батеријата) се јавува и после некое време пак истиот проблем помош ако може.

dave prasam nes , koga igram edna igra (world of tanks) potocno kom nenadejno se gasi i od dole koga ke go fanam e mnogu vrel, pred izvesen period 2,3 meseci go nosev vo servis za cistenje na perkata i ventilacijata pa nemase problem ni se isklucuvase ni nisto se do pred nekoj den koga pocne sam da se gasi, pa nekoj vas sovet do perkata li e zapusena ventilacija ili nesto drugo e?

Која е причината за загревање на лаптопот и што можам да направам за да го спречам?

Според SpeedFan температурите се следниве
HD0: 36C
CPU: 71C
GPU: 71C
Core: 71C

Можат ли овие температури да го оштетат лаптопот?
Sekoja temperatura zavisi od komponentite koi gi koristis. AMD komponenti dozvoluvaat do 95C da rabotat optimalno, Novite Intel processori do 105. A koga stanuva zbor za laptopi, prilicno se normalni tie temperaturi so ogled na toa kolku malecok fan imaat istite :D Naj pametno ti e da si kupis kuler pad (Ja bi ti preporacal Cooler Master bilo koj)[DOUBLEPOST=1404156662][/DOUBLEPOST]
dave prasam nes , koga igram edna igra (world of tanks) potocno kom nenadejno se gasi i od dole koga ke go fanam e mnogu vrel, pred izvesen period 2,3 meseci go nosev vo servis za cistenje na perkata i ventilacijata pa nemase problem ni se isklucuvase ni nisto se do pred nekoj den koga pocne sam da se gasi, pa nekoj vas sovet do perkata li e zapusena ventilacija ili nesto drugo e?
Smeni go ventilatorot na procesorot, nemoze da postigne da go izduva topliot vozduh osobeno ako e postar.

Последно уредено:
Три години е лаптопот не е многу стар, многу е комплицирано да го отворам да го исчистам убаво а во риверсофт ми побараа 1200 денари за чистење и подмачкување.

Три години е лаптопот не е многу стар, многу е комплицирано да го отворам да го исчистам убаво а во риверсофт ми побараа 1200 денари за чистење и подмачкување.
немаш некој "локален хакер/мајстор" да ти го среди? Баш завчера јас го чистев и паста ми стави за ич пари. Или пак прашај на друго место, не амц, анхоч или слични, кој се најскапи.
Иначе препорачливо било барем еднаш годишно да се чисти и подмачкува лаптоп/пц

Sent from my ZTE BLADE III using Tapatalk

Иам екстерен хард драјв. Пред малце ми падна, па пробав да го упалам, али нешто е сјебано. Прави некој звук "тууурууу" четири пати, и после си свети плаво како што треба кога е укључено, али не го дава на компјутерот. Звукот се повторува по некое време. Прогуглав, некои викаат дека е сјебан и треба да зеам нов, некои викаат дека од ударот нешто се изместило и треба да се отвори и да се намести тоа што треба, и пак ќе работи. Е сеа, ја не сум експерт за такви ствари, не знам дали би можел да го напраам. Многу ми е битно да ми проработи, пошто имам премногу битни ствари на него. Дали можам јас да го поправам, или каде да го носам?

Зависи ама би требало да можеш. Отвори го, постирај слика и ќе ти кажам чекор по чекор како да го поправиш.

Зависи ама би требало да можеш. Отвори го, постирај слика и ќе ти кажам чекор по чекор како да го поправиш.
Ѕирнав на јутуб, денеска идам да зеам алатки.

Вака нешто така?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom