Напад врз воен пункт во Турција

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
За Турциа - голема реклама. Само специалците "Командо", падобранците и професионалците важат. Во Курдистан се занимават 30 години со около 2500-3000 партизани и ништо. Останалото - наборници и резерва е нула, ама голема, за воина голема може да спечелат, ама ако купат доволно сириици да се бијат за нив.
Се пак според турците авионот е паднал на 8 морски мили во сирииско море, ако он е оборен во мегународно, ке падне во мегународно, значи посоката на летене е била кон сириа наи-малко. А да летиш со разузнувачки самолет над држава во граганска воина си е провокациа, 100%. Да не заборавјаме, дека во Тартус и ЛАтакиа имат сега во моментот русите три големи брода, се не знае дали нека руска ракета не го е погодила.
А инак тоа е класична воина вежба - разузнувателен самолет тестира ПВО системата на противника и лети по границата и понекога над чужда земја. ама понекога ПВО-то и оно прави вежба со директен показ.

Ај не се разбирам многу,ама баш ме интересира-дали Сиријците имаат слична ПВО како Иранците?C-400 ако не сум грешка,поседуваат ли?
Сирија има далеку подобра ПВО од Иран. Поседува С-300, иако мислам дека е постара варијанта, но сепак доволно опасна. Иран, скоро и да нема ПВО која може да им се спротистави барем на најстарите и технолошки најлоши авиони што ги поседува САД моментално.
С-400 поседува само Русија.

Сирија има далеку подобра ПВО од Иран. Поседува С-300, иако мислам дека е постара варијанта, но сепак доволно опасна. Иран, скоро и да нема ПВО која може да им се спротистави барем на најстарите и технолошки најлоши авиони што ги поседува САД моментално.

Сирија закупи Куб, Бук, Тунгуска, но с-300, което е сериозно оружие, не знам да имат, може. Все пак араби+руска техника=нула ефективност. Ште ги смажат НАТО за дни.

Овие Турците освен за галама, за ништо друго не ги бидува. Им нападнаа Израелците брод, само галамеа, им бутнаа Сиријците авион, пак нешто средби со НАТО А У.

Ако не се лажам, се уште нема тестирано С-300 во реални боjни деjствиja.
Доколкото има информации Сириja разполага со :
C-75,C-125,C-200,C-300,Kub, Osa, Buk, Tunguska, Tor, Pantsir
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 22:50 ---
Според последните информации Турциja е заплашила,дека ке намали извоза на електрична енергиja за Сириja.

Сирија закупи Куб, Бук, Тунгуска, но с-300, което е сериозно оружие, не знам да имат, може. Все пак араби+руска техника=нула ефективност. Ште ги смажат НАТО за дни.
Би те поправил тука, Арапите+било каква технологија = нула ефективност. Последниве децении го покажаа тоа.
Но да напоменеме дека Иран и Сирија не се Арапи, туку Персијци. Иако и они доживеаја тешки порази едните од Израел а другите од Ирак. Иран набргу се консолидираше увидувајќи дека војна без генерали не се води, па така ги вратија генералите од Шехот. Сирија пак целосно им сврте грб на Арапите и почна да го враќа фарси влијанието, башка и во моментов се во преќутен сојуз со Израел, кој увидувајќи ја опасноста, стана главен лобист на западот да нема воена интервенција во Сирија.

Сега ќе отидам малку подалеку, но мислам дека Израел се обидува да ги врати добрите односи со Персиските народи, нарушени со Исламската револуција и падот на шахот. Повлекувањето на Иран од финансирањето на Хамас, како и преќутната подршка на Израел на Сирија, се почетни знаци на тоа доближување. Инсистирањето на смена на режимот во Иран преку воена интервенција, само ја покажува загриженоста, не од режимот во Иран, туку според мене, од опасноста на арапската експанзија. Мислам дека Израел, доколку успее да издејствува смена на режимот ќе добие многу силен сојузник во регионот, Персија (Иран, Курдистан, Сирија).

Но сепак ќе признам дека се ова тешки математики, за да може нешто поконкретно да се прогнозира, знаејќи ја флуктацијата на регионот.

Некоја верзија на С400, развивана во Кина, која всушност може да се користи во симбиоза во заедничка одбрана, има и Кина. Развивана е со помош на Руски научници и е верзија на С400. Во Русија се очекува следните години С500 кој ќе го замени на тронот на ПВО постариот брат с400 :). И како што се очекува од Руската ПВО, и овој систем ќе биде компатибилен со постарите систем, и ќе биде доста мобилен. Набргу по излагање на новиот систем, мислам дека ќе се очекува целосна комерцијализација на легендарниот С400. Индија, Иран, Сирија....
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 22:54 ---
Ако не се лажам, се уште нема тестирано С-300 во реални боjни деjствиja.
Доколкото има информации Сириja разполага со :
C-75,C-125,C-200,C-300,Kub, Osa, Buk, Tunguska, Tor, Pantsir
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 22:50 ---
Според последните информации Турциja е заплашила,дека ке намали извоза на електрична енергиja за Сириja.
Мислам дека не само електричната енергија, туку Турција може да манипулира и со водата на Еуфрат или некои канали (не сум баш сигурен, како низ магла ми текнува на спорот за водата). Да ги остави полињата во Сирија суви.

Турциja е изjaвила,дека нема да воува со Сириja зарад урнатиот авион.
http://ria.ru/world/20120625/682379767.html
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 22:59 ---
Мислам дека не само електричната енергија, туку Турција може да манипулира и со водата на Еуфрат или некои канали (не сум баш сигурен, како низ магла ми текнува на спорот за водата). Да ги остави полињата во Сирија суви.
Ефрат не е толкова мала река. Колкото Железна врата може да сопре Дунав и да остави полиниjaта после неja суви, толкова може и Турциja да сопре Ефрат. Може да го сопре за мал период и после сака или не ке треба да го пушти.
Наjмалце нема да го направи поради тоа,што протектурата Ирак ке настрада исто.

A мислиш дека Турција ако не стои зад неа НАТО-пактот т.е. САД, ќе може да се меша надвор од своите граници ?
Мислиш дека Турција ќе биде навистина толку многу моќна, доколку зад неа не стои западот ?
Не бе батка ако не е НАТО т.е. САД Турција не ќе смее ни една петарда да испука надвор од своите граници, а камо ли па да тепа Курди по северен Ирак, како и да се меша во внатрешните работи на соседна Сирија(осоколувајќи ја опозицијата/бунтовниците) ........... Доколку би иделе сам на сам(без никаква поддршка, без разлика запад/исток) ........ да Турција е помоќна од Сирија, меѓутоа Иран е далеку помоќен од Турција, зборам за борба сам на сам .......... инаку секако дека Сирија е мачкина каша за НАТО-пактот, но сепак и зад Сирија има некој ........ тоа се Русите кои таму имаат воена база, а плус и имаат економски интереси од Сирија, која им купува оружје вредно милијарди, секоја година !

Vo koj svet zivees ti bre alooo!!Turcija e mnogu mnogu po silna zemja od site arapi zaedno, Iran ne e po silna od Turcija, site bliski istocni zemji mozat da im popusat na turcite..
A inace za sega nema da ima vojna.

Ефрат не е толкова мала река. Колкото Железна врата може да сопре Дунав и да остави полиниjaта после неja суви, толкова може и Турциja да сопре Ефрат. Може да го сопре за мал период и после сака или не ке треба да го пушти.

Турциа нема - ама НАТО, може би:)
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 08:54 ---
Vo koj svet zivees ti bre alooo!!Turcija e mnogu mnogu po silna zemja od site arapi zaedno, Iran ne e po silna od Turcija, site bliski istocni zemji mozat da im popusat na turcite..

Турциа е силна зарад Америка и ЕУ (70% износ таму), ама ако само нешто мрднат лево десно и ке има Курдска пролет во Диарбакир.

Turcija pred malku izjavi deka bez predupreduvanje ke objavi vojna protiv Sirija, dokolku se sluci uste eden vakov ispad..

Turcija pred malku izjavi deka bez predupreduvanje ke objavi vojna protiv Sirija, dokolku se sluci uste eden vakov ispad..
Нешто линкче да дадеш от ваквата изjaва?
Jaс това што го гледам е дека Турциja ке врати ако има повторуване, но за воjна не може да станува и збор.

Jaс това што го гледам е дека Турциja ке врати ако има повторуване, но за воjна не може да станува и збор.

Ако се спукаат хипотетички и НАТО се вмеша , и ова стане голема , да ти тражиме ли соба во Скопје , дури е време ....:)

Да бидеме реални за некои работи,Турција е по силна земја и од Сирија и од Иран, но позади Сирија и Иран стои Русија и Кина, и заради тоа за сега Сирија и Иран можат да се курчат слободно не само со Турција, туку и со САД и НАТО..

Ако се спукаат хипотетички и НАТО се вмеша , и ова стане голема , да ти тражиме ли соба во Скопје , дури е време ....:)
Зашто бе, от што да се плашам? Ако се спукаат хипотетички ке си седам дома и ке гледам ТВ со пиво или пуканки. :)
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 17:40 ---
Да бидеме реални за некои работи,Турција е по силна земја и од Сирија и од Иран, но позади Сирија и Иран стои Русија и Кина, и заради тоа за сега Сирија и Иран можат да се курчат слободно не само со Турција, туку и со САД и НАТО..
И да те дополнам - Русиja( во минатото СССР) веке е спасувала Сириjа со закана за ракетен напад.

Каде живееш ти ................. Турција е јака да, ама грбот и е НАТО ........... да не е НАТО, Турција ќе биде само обичен просек-држава ....... како и повеќето други држави ширум светот(од нејзина величина секако) кои се само просечни во секое поле ............ инаку да Арапите се слагам дека за ку* не ги бива, џабе живеат што би се рекло, ама Иранците не се Арапи туку Персијци, а Сиријците се арабизирани Персијци, а исто и Курдите(>30 милиони во регионот) се персиски народ ........... Персијците не се пи4ки како Арапите па да подигаат бело знаме за 2-3 дена .......... во 2003 год. Ирачаните имаа голем воен арсенал и наместо да го искористат, тие се предадоа на НАТО за само 15 дена ............ ама тоа ти е Арапчиња ........ пази Арапите вкупно се скоро половина милијарда, плус богати се со нафта, ама џабе им е, да се паметни и сложни Арапите за 24ч можат да им ја удрат клоцата на НАТОвците кои сепак се окупатори на таа нивна Арапска земја, за лапање на нафтата секако !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom