Навредливи билборди во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Билбордот се јави во моменти кога Грција најсилно не дискриминираше. А со што МПЦ ги дискриминрала авторите на глупиот билборд за средство за чистење? Како може да ги израмнуваш двете работи?

Ја израмнив реченицата „повредени се чувствата на граѓаните“. Кога ни е во прилог мочаме од среќа, а кога не ни се допаѓа одма чувствата ни биле повредени. Па тоа е целта на уметноста. Да буди чувства. Некогаш среќа, некогаш револт. Пример, за мене тоа во Св. Димитрија е уметност. Без разлика на тоа што сеуште авторот е анонимен, многу луѓе се воодушенија на изработката.

Се декларирам како христијанин ама не верувам во "чудото" што значи не верувам ни во попови и слични работи. Секој што не е христијанин ќе каже "кој ги тераше да се бламираат дека имало чудо? Убаво им е сега!" и ќе се сложам со него ама ми пречи тоа што на билбордот се исмејуваат светците.

Креаторот на рекламата може да ги исмејува свештените лица бидејќи тие тврдеа дека се случило чудо а не светците.

Пред да се затрупа коментарот во одговорите кои ќе следат, јас уште сега за мене лично да си кажам, и за карневалот во Вевчани го имав истото мислење како и сега, дури таму и го спомнав Саутпарк и нивниот хумор. Кој сака може да провери на таа тема.
ОК исмевај колку сакаш никој не ти брани, ама тоа значи дека не ги почитуваш другите. Така да утре немој да се лутиш ако некој ти рече дека имаш клемпави уши или кога идеш-куцаш, говорна мана ( само давам пример ) тогаш потсети се на Соунт Парк и нека ти дојде како утеха. Почитувај ги другите, ако сакаш да те почитуваат. :)

уметноста не смее да се цензурира.
баш е креативно , ми се допаѓа :D

Чудото во Св. Димитрија исмеано на билборд!

Граѓаните на Скопје се згрозени од новата „реклама“ што осамна на еден од билбордите.
Рекламирајќи го средството за чистење, нарачателот ја искористил фотографијата од прочистените фрески во црквата Св. Димитрија, со што автоматски се негира чудото господово и она во што веруваат верниците.

cudo.jpg

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/chudoto-vo-sv-dimitrija-ismeano-na-bilbord

Добра реклама е онаа реклама која ке побуди убави чувства кај луѓето за кои е наменета. Оваа реклама дефинитивно буди убаво чувство кај мене.
Интересна е поради затемнетите глави, смешна е поради тоа што знаеме што е таа слика со аурите на главите и што се прави со средството за чистење, и креативна е поради тоа што на некој требало да му текне, смешната реалност да ја претвори во реклама.
Мене не ми е навредлива воопшто, бидејки во последно време се повеќе дознавам дека на црквата и религиите не треба да им давам такво значење како што им давав. Има во религиите вистина, но таа вистина е обвиткана со лоша амбалажа. Во моите очи светоста на религиите каква тие ја претставуваат, се повеќе исчезнува, а се повеќе се појавува кај нас луѓет. Секој ден се повеќе и повеќе сваќам дека светлината за која говорат религиите (тие таа светлина ја нарекуваат бог), се наоѓа во нас, не преку ридот, не на небото, не на некое друго место. Ние ги правиме сите тие чуда, и ние ја имаме таа енергија и потенцијал интелектуално да напредуваме. Ако сакаме треба да сакаме ради тоа што ние тоа го чувстуваме не ради тоа што бог тоа го рекол дека треба да го направиме, бидејки бог нема човечка форма. Според мене бог е се околу нас, енергија која се наоѓа секаде во секого и на секое место. Без енергија, нашето тело би се распаднало, планетата би се растопила и би исчезнала, би биле само празен простор во вселената. Енергијата е тоа вечното а не бог кој што поставува правила и заповеди, енергијата ни дава слобода на размислување додека, христијанскиот бог не условува, да правиме ова, ова да не правиме, и не става во рамка на дозволено и забрането.
И затоа не ме навредува сликата,бидејки сметам дека веќе не се наоѓам во таа група на приврзаници кон религијата односно сум надвор од таа група. Кога религијата вели дека постои некаква божествена енергија, тоа не ми смета, бидејки тоа е вистинито, но ми сметаат приказните кои се надоградуваат на тоа основно нешто.
Претпостасвувам дека твојата перцепција на рекламата, ти укажала дека таа е навредлива бидејки ти се наоѓаш во групата на верници Христијани, а рекламата јасно кажува, оној кој ја создал што мисли за чудото во Св.Димитрија, и тоа е спротивно на твоите верувања, и затоа буди негативни чувства кај тебе.
Меѓутоа секој има право на свое мислење и искажување на истото, а и ако си прав верник, прости му, греши, наместо да се чувствуваш навреден.

Пред да се затрупа коментарот во одговорите кои ќе следат, јас уште сега за мене лично да си кажам, и за карневалот во Вевчани го имав истото мислење како и сега, дури таму и го спомнав Саутпарк и нивниот хумор. Кој сака може да провери на таа тема.
Карневалот во вевчани предизвика ланец од насилство кој кулминираше со 5те убиени кај езорото.Значи еден непрекинат период од улични меѓуверски/меѓунационални тепачки(претежно од исмеаната страна беа нападите),на работа на граѓанска војна.Сеа имаме верска шала коа е ни помалку ни повеќе смешна а резултатот е истите кој викаа дека таа шега беше претерана сеа ја шеруваат сликава..fuck logic..Не викам дека си ти тој,туку општо кажувам.Инаку колку и да сум верник ,правото да му диктираш на некој друг како да размислува и колку смее да збори не ми припаѓа мене.Ова се однесува на пријателите од другата вера кој мислат дека светот е само нивно поле и никаква шала не треба да биде упатена кон нивни работи.Па еден ден да не ми ја сецнат главата за нешто што демек им е навредливо..

Интересна работа па малку шега и креативност е тоа што се бара.. овие од „СКОПЈЕ КРЕАТИВА“ ја доловиле целта и одличен начин да го промовираат фестивалот.

Дај бе аман да ги оставиме настрана чуствата на луѓето небаре од билбордот имаме Стендалов синдром масовно цело село. Сигурно кога пишуваме, исмеваме и ги осудуваме радикалните исламисти ги повредуваме чуствата на Дардијана и Принц но тоа не значи дека треба да ја преќутиме глупавоста и апсурдноста само за да не ги повредиме нив.
Така и за глупоста со иконите од црквата, некој се обидел на креативен начин да ги исмее дел од граѓаните кои наивно веруваат во лакомштилакот на поповите и сега се најдоа повредени тие истите наивковци кој закачија по 100че на иконите за Велигден.

Граѓаните биле згрозени....................Нека не се грозат многу, тера на повраќање.А во случај ако имаат такви нагони во моментов можат слободно да го искористат Solution детергентот, ефикасен е за чистење на било какви работи.

Иконите не треба да се употребуваат во било каква кампања- особено НЕ во рекламна.
Тоа што некој е атеист не значи дека мора да биде некултурен. За лични потреби може да прави што сака, ама во јавноста мора да се однесува со моралните норми

Реклама е првокласна тој што е навреден нека не го купува производот и то.

Значи атеистите кога се работи за вера се најголеми :гомце:-јадачи евер. И тоа кога се работи за Христијанство..а ако се работи за Ислам несмеат да писнат,зашто може куранот у уста да им го начукаат. Начекале лабава почва и се празнат со своите негативности,типично дегенски,а се прават учени,образувани луѓе..да се такви прво би почитувале став и воља на некој друг и ако е верник треба да го почитува неговиот став..ама спротивно,мизерија се.

Иконите не треба да се употребуваат во било каква кампања- особено НЕ во рекламна.
Тоа што некој е атеист не значи дека мора да биде некултурен. За лични потреби може да прави што сака, ама во јавноста мора да се однесува со моралните норми

Секој има право на слободно изразување.А чим има некој право на слободно изразување би сакал да го споменам и следново: држачи на свеќи не се потребни затоа подобро и да не чекаат овие што планираат да ги чекаат атеистиве, но ако толку сакаат да држат нешто можат да држат нешто сосем трето.
И кога сме веќе кај темата, од кога тоа граѓаните постапуваат со моралните норми?Јас колку што знам во Библијата стои дека не треба да се користи говорот на омразата.........А граѓаниве да ми ти биле „згрозени“.Срам ги било, истите тие кои треба да го почитуваат тоа што било пишано во Библијата, испаѓаат поголеми лицемери и од овие што не ја почитуваат Библијата.

Само морон може да се навреди од билбордот. Нема врска дали си верник или не живееме во општествто ( ваљда ) во кое секој има право на слободно изразување а и секој нормален човек знае да се насмее на своја сметка така да не знам што скокаат "вернициве".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom