Дали знаеме да штедиме?

• Креатор на темата Креатор на темата Boomerang
  • Време на започнување Време на започнување

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Сакам да ми кажете дали ние Македонците знаеме да штедиме..Односно рационално да ги искористуваме парите?
Јас мислам дека не знаеме и гледам по самиот себеси..Не штедам , односно не се трудам парите да ги искористам порационално...Ајде сакам Опинионс

Порано многу штедев. Дури ни ужина за одмор не си купував за да заштедам пари. Сега не сум толку загреан за штедење, знам и да потрошам.:icon_mrgr

Како и да е моето најголемо штедење е паметното инвестирање на моите пари. :je:

Pa kako ne znaeme.Nasiot narod neznae da gi trosi prite.Kolku i da e bogat nasiot covek toj ke se potrudi se sto moze da se popravi da se popravi a ako mora togas da se kupi novo.Pa zatoa edna ista rabota so godini nanazad se prodava po prodavnicite .Nasiot narod trosi pari na ona na sto mora,a na ona sto ne mora znaci moze se i bez nea.Zatoa site sto imaat fabriki,dukani i site drugi sto otvorile nesto za egzistencija rabotat kolku da preziveat a ne da se obogatat.

Богами знаеме да штедиме дури некогаш и повеќе од потребното.
Народот ги стиска парите за црни денови. :)

јас да ви кажам искрено незнам да штедам, трошам ко будала Ч)

walker_girl напиша:
Богами знаеме да штедиме дури некогаш и повеќе од потребното.
Народот ги стиска парите за црни денови. :)

Точно. Многу семејства ги стискаат парите за “црни денови“.
За мене тоа е без врска бидејќи луѓето тие пари ги чуваат под перница и економијата нема никаква корист од тие заштедени пари.
Инаку само да кажам една макроекномска равенка-

штедење=инвестиции или на англиски Saving= NFI (net foreign investment).
:)

Jas pak ic ne stedam , trosam sto imam vo momentot .......zatoa posle kako klosar sum

Јас ич незнам да штедам, последниот пат потрошив 9000 на гардероба.

Е сега, да го дефинираме малку попрецизно и штедењето, дали под тоа се подразбира да не се расфрлуваме беспотребно со пари и да се однесуваме недомаќински и ирационално, или пак да си скратуваме од основните работи кои ни се потребни и да изигруваме стипси и гребатори со цел да зашпараме некое денарче. Со нашиов стандард, доколку некој сака да заштеди, му останува само втората опција. Токму поради тоа, никогаш не сум штедел, а доколку остварам некоја добивка, наместо да тргам на страна, секогаш сум инвестирал во нешто без разлика дали ми е тоа предмет кој ми е потребен во секојдневието, или инвестиција која мислам дека ќе ми донесе дополнителна заработка понатаму.

Депозитите кај банките достигнаа 1,4 милијарди евра

Вкупните депозити кај банките во мај годинава достигнаа 1,4 милијарди евра, што е зголемување за 211 милиони евра или 17,4% за една година.
Депозитите на граѓаните во банките, кои учествуваат со 67% во вкупните депозити, се зголемени за 163 милиони евра за една година или за 20,4%.Во мај нивниот износ достигна 960 милиони евра.
Најголем дел од штедењето кај банките и понатаму останува на краток период. Дури 93,8% од вкупните депозити кај банките се краткорочни, односно до една година. Но, податокот дека долгорочните депозити на граѓаните во мај бележат годишен раст од 39%, покажува дека полека довербата на граѓаните во банките се враќа.
Податоците од Народната банка на Македонија покажуваат дека речиси 73% од вкупните депозити на граѓаните и компаниите се наоѓаат кај трите најголеми македонски банки, Комерцијална, Стопанска и Тутунска банка. Само 16% од вкупните депозити се пласирани кај групата мали банки, чиј број изнесува 14 од вкупно 20 банки кои работат во Македонија.

Еве овој податок најдобро покажува дека луѓето и фирмите штедат.

Штедење...

Ај прво да анализираме кој какви приходи има.
Грото од населението во Македонија е на работ на егзистенцијата со минимални приходи. Не постои средна класа која ке биде таква во вистинскиот смисол на зборот, значи вистинска средна класа, која е носител на капиталистичкото општество. Во една таква ситуација, штедењето е невозможно кај голем дел од македонците, бидејки приходите се мали и едвај се покриваат сите месечни трошоци.
Ке се земам пак себеси за пример:
Живеам со нешто помалку од 500 евра месечни приходи, трочлено семејство. Сопругата, јас и 2 год. дете. Не успеваме да оставиме некоја пара на страна. Од друга страна, на рати успеавме да изнакупуваме многу работи. Така да, тоа е тоа. За да се остави нешто на страна, треба да е приходот поголем.
Оние кои штедат се сигурно оние со доста поголем приход од наведениот, и ги ставаат парите во банка.
Мене ми е совршено јасна врската помеѓу штедењето, пониските каматни стапки на кредитите, и економскиот раст (пласманот на овие средства во кредити во економијата преку банките), ама прашањето е дали е можно штедење во таква ситуација како оваа нашата? Башка, постарите генерации исплашени од колапсот на банките од поранешна СФРЈ при самиот распад, и пропаѓањето на нивните влогови, не се одлучуваат така лесно да стават пари во банки.

Луѓето колоку толку си штедат да имаат нешто, ама некои еве да речиме како мене и горе наведените колеги кои кажуваат дека само трошат пари не сме во тие штедилни луѓе. Вечер сите во Бт на журка, тие што не штедат слободен влез тие што штедат ќе треба да частат една пијачка :)

Pa statisticki ne zosto platite se premali za da ima od sto da se stedi.Ali nasiov narod e expert za toa kako da se prezivee so 200E mes.Ima roditeli sto ne plakaat smetki za da decata im bidat ubavo obleceni,a da gi vidis na ulica ke mislis deka spijat vo pari.Najverojatno mozat da stedat onie sto imaat povisoki plati.
No so poveke pari i apetitite rastat

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom