Туристички водич

• Креатор на темата Креатор на темата neno_skopje
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 мај 2008
Мислења
545
Поени од реакции
110
Daj nekoj ako ima iskustvo so ova neka me upati sto-kako da pravam za da dobijam legitimacija za turisticki vodic za turi nadvor od drzavata i dali se dobro plateni kaj nas...neso mi kazuvaat deka na prva programa se vrti nekoja reklama za da stanes turisticki vodic kaj nas ama nikako da ja nacekam na tv taa reklama...fala odnapred :)

не сум детално запознает, но од искуство од патувањата знам дека постои организација на туристички водичи каде (веројатно) можеш да станеш член ако имаш лиценца за туристички водич. лиценцата може да ја добие секој со пристојно образование, ама се полагаат некои испити. агенциите најчесто ги ангажираат водичите по потреба на freelance основа, односно најчесто не се постојано вработени. нормално, само лиценца не е доволно, треба да имаш познанства со агенциите. има водичи што се специјализирани за одредени дестинации и кои добро ги познаваат градовите каде што треба да ја водат групата. многу често тоа се луѓе кои претходно престојувале на тие места по друга основа (фамилијарно, професионално). со други зборови - треба да имаш многу други услови за некоја агенција да ти ја довери функцијата на туристички водич (врски, претходно познавање). како тоа фукнционира за почетници - стварно немам идеја:)

Daj nekoj ako ima iskustvo so ova neka me upati sto-kako da pravam za da dobijam legitimacija za turisticki vodic za turi nadvor od drzavata i dali se dobro plateni kaj nas...neso mi kazuvaat deka na prva programa se vrti nekoja reklama za da stanes turisticki vodic kaj nas ama nikako da ja nacekam na tv taa reklama...fala odnapred :)

И јас ја забележав рекламата и запишав телефонски број. Ако те интересира јави се на 075448887. Инаку колку што слушнав не е потребно да исполнуваш којзнае какви услуви, но за секој случај јави се за подетални информации.

Se javiv denes i mi kazaa deka treba da se plati okolu 13000 den za licenca i kolku sto razbrav od reklamata kazaa deka e za lokalen turisticki vodic.

Кои се условите?

Баш и мене ме интересира ова.

Денес се шетав низ скопска Чаршија, и сретнав неколку групи со водичи, за среќа, ни се поклопија патиштата и имав прилика да чујам што им раскажуваат водичите.

Па почнав да си замислувам што би раскажувал јас,па и по малку дас е наоѓам во улога на туристички водич како part time job.... баш ме интересира каква е процедурата за стекнување со лиценца,какви исптити се полагаат и слично.

Ако има некој искуство со ова, би ценел доколку сподели, макар и на ПП....

А со диплома од Средно -Туристички водич, може ли да се водат туристи, може ли да се работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom