Децата што гледаат "Волшебнички"

• Креатор на темата Креатор на темата Agathodaimon
  • Време на започнување Време на започнување
Стварно ептен се во занес! Како рецепт за готвење да препишуваат (божем ке им користи) ги препишуваат магиите и напивките!

Дивајн напиша:
Абе овие деца кога веќе знаат да пишуваат сигурно не се за телетабиси, ама ни за вештерките ... ако ептен се внесат во филмот, од кај знаеш колку може да забегаат? Мали се тие сепак, сега растат и созреваат и погрешно е според мене да имаат идоли како што се волшебничките ... тие во филмот се позитивки нели, ама сите тие магии и вештерисувања се далеку од добри работи и може да ги однесат девојчињата на еден многу лош пат, пример да се зачленат со тек на време во разни секти, да почнат да размислуваат да им наштетат на тие што ги мразат со начини кои се покажуваат во сериите, а тие не се воопшто сјајни, нали?:nenene:
Хе,како мислиш да им наштетат?! :lud: :icon_eek: :wink: :icon_roll

Магиите не се вистински и не можат да им наштетат на тие на кои ке го пробаат тоа,или мислиш лошо е ако воопшто се обидат на такви работи?

ecarnik напиша:
Магиите не се вистински и не можат да им наштетат на тие на кои ке го пробаат тоа,или мислиш лошо е ако воопшто се обидат на такви работи?

Како не се лоши и неможе да наштетат? Неможе да им наштетат тие рецептите со секакви гадни состојки ако ги испијат или ги поттурат на некој друг? Ајде молим те, размисли малку ... гомна од врапчиња да јадат е убаво ... секако, секако ...:lud:

Ништо страшно деца како деца секогаш се занесуваат по цртани и играни филмови, си прават нивни игри и филмови од тоа. Ако гледаме така на сите цртани и серии што се прикажуваат кај нас испаѓа дека се треба да се забрани да се прикажува по нашиве телевизии. Нели Покемон и Дигимон беа со магии, па никој ништо од децата што гледаа не направи. Нели пола од денешниве компјутерски игри се со магии, волшебници и напивки, па исто никој ништо нема направено иако се занесени и влезени во филм до крај со тие игри (погледнете на подфорумот Игри). Мислам дека некои работи се преувеличуваат, Телетабиси, Волшебничките... биле штетни. Штетно е тоа што оваа држава нема да им даде пари на нивните родители секој ден млеко да им купуваат, а не се штетни тие работи што се прикажуваат секој ден на телевизија.

Ова е само еден пример,кој покажува дека телевизиските уредници, воопшто не размислуваат за влијанието на ефтините серии и останати емисии,врз децата,младите и луѓето воопшто.

Ако јас се прашувам, децата не би гледале телевизија воопшто.Таму нема ништо едукативно, ништо воспитно, ништо за забава, што е потребно и што соодветствува на одредени возрасни групи. Па така, сите заедно и деца и возрасни, гледаат една иста излитена приказна во милион шпански серии, сите заедно гледаат вести, сите заедно гледаат филмови, во кои изобилува насилство и агресија и така натаму.
А мора да признаеме, дека една тетка како мене и едно дете од 12-13 години, различно ги доживуваат нештата. Не можам никако да ги наречам содржини, затоа што тие тоа не се!!
Впрочем денес е доволно да купите дома Вест и сите заедно да го „зграпчите денот”,без оглед на возраста.
Така и со сериите,па и со оваа за која овде станува збор.Таа е наменета на друга возрасна група,не на деца.

Не одобрувам и веројатно, не сум осамена во тоа,но имаме во Државава една институција,која се вика СОВЕТ ЗА РАДИО ДИФУЗИЈА. Таа треба да води сметка за ова,а не само за минутажата на рекламните спотови,во политичките кампањи.

Затоа: ГРИЖАТА ЗА ПРАВИЛНИОТ РАЗВОЈ И ГРАДЕЊЕ НА СИСТЕМОТ НА ВРЕДНОСТИ НА ДЕЦАТА,ОСТАНУВА САМО НА РОДИТЕЛИТЕ. За жал!!!

De be luge! I nie (zboram za moja generacija) na vremeto se zanesuvavme deka sme He-Man i Rambo i eden kup drugi gluposti. Toa e samo faza. Ostavete gi decata da si ja pominat. Nema potreba od nikakvi zabrani. Bolje ovie da im bidat idoli namesto ebanite politicari (izgleda deka oni se edinstveni vistinski celebrities kaj nas...

Sith

Волшебнички,телетабиси одат на А1,дали тоа значи дека телевизијава погрешно ги проценува децата!?

Мене лично филмот воопшто не ми се свиѓа и не можам да му ја сватам поентата!?

Овие листови што ги видовме може да се знак како денес си играат децата и колку им е забавно ама може и да е спротивното!
Може децава стварно забегале у некој филм дека се волшебнички,дека имаат способност магии да прават,дека се над сите останати-ова веќе се вика болест,кога не живееш во реалниот свет!

Sith_Lord напиша:

Ne, toa se vika arogancija i sueta. :) :P

Sith

а да не се вика шизофренија случајно:nesum:

Ja ne ja obvinuvam televizijata sto dava vakvi serii tuku roditelite,tie sigurno se prisutni (a mozebi i zaedno ja gledaat spomenatava serija.
Da e opasno,opasno e seshto moze da se sluci ko sto reci Divine ke se ispootrujat.
Roditelite nemaat vreme za svojte deca,a i da imaat ne go iskoristuvaat racionalno i razumno...demek mirna e aj neka gleda:tv:
Kaj otide svetov...

Ако остане на детска невина игра, нема проблем. Ама да не премине и во „подготвување„ на „волшебни напивки„, па да излезе играчка - плачка. треба да има предупредување пред емитувањето на емисијата за возраста која може да ја гледа емисијата. Од таа страна, само МТВ го прави тоа.

Струмикс напиша:
Ако остане на детска невина игра, нема проблем. Ама да не премине и во „подготвување„ на „волшебни напивки„, па да излезе играчка - плачка. треба да има предупредување пред емитувањето на емисијата за возраста која може да ја гледа емисијата. Од таа страна, само МТВ го прави тоа.

Toчно е тоа дека само МТВ го прави тоа ама и претерува со некои емисии како што се шпанските серии и тие ги препорачува за над 16 и слично за други такви :S

Леле децава почнаја ептем да се филмет
пред некој 2 години едно дечиште од кај мене им објасвеше на другине деца дека го видел калимеро кај него пред куќа
се замалев од смеење

Ова е мач со две острици. Или ќе се сеќаваат на своите глупости од детството, или ќе се зачленат во некоја секта за да ги остварат детскте соништа, да бидат волшебници. :lud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom