Преработки кои се попопуларни од оригиналите

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Имавме дискусија со колегите на оваа тема.

Претпоставувам ова е оригиналот:

А ова преработката на истата музика:

Не знам која е првата?

оригинал ( прва изведба) 1964 во УСА

кавер , снимен 1965 во УК и други држави,на повеќе лабели, ЕП , Албуми ..
..

го заборавивме највпечатливиот пример, бест селинг синглот на кралот Елвис, издаден 1960, dosega prodadeni 25 milioni kopii !!
а всушност преработка на традиционалниот Наполитански хит О Соле Мио, кој го изведе 1959 и познатиот оперски пејач Марио Дел Монако

Не се нужно попопуларни од оригиналите, но препеани од маестро Петон добиваат сосема нова димензија, imho

Не е баш целосна преработка, али ретко кој знае дека инспирација за My Heart Will Go On е дел од песната на Jethro Tull - Flying Dutchman. Од 5:05 па натаму.

да не отварам Тема, анонимни оригинали и светски познати преработки, еве го скромниот оригинал
( ПРВА ИЗВЕДБА)
на еден од најголемите светски хитови, испеан во над 200 адаптации...
.

Познатиот мега хит на Хендрикс Хеј Џо е напишан од Били Робертс и Прва изведба е од групата Леавес
..
navodno postoi i ušte postara ama Demo snimka od avtorot, od 1961/62
https://www.youtube.com/watch?v=Omr...dUiY6GxgF6gAaGCdplsGQre3Cdk6KPB_23ZSAbipnOsSE
сепак, сите тие оригинали а и кавери паднаа во заборав кога Хендрикс го изведе неговиот кавер...

И покрај тоа што сум огромен фан на бендов, можам да кажам дека лично и не сум некој фан на оваа преработка. Но можам да приметам дека на голема маса слушатели им привлече внимание и остави одличен впечаток.
Дури луѓе што не слушале метал и што не го знаеле бендов воспоставија за првпат контакт баш со оваа преработка.

Disturbed со последниве 2-3 албуми драстично шалтаа во различни правци и експериментираа различни ствари, што дури и ваков тип на преработка ме изненади кога излезе.

Но ќе останам докрај искрен и ќе признаам дека Дејвид ме изненади со вокалната изведба и со тоа како го имплементираше вокалот, за накрај целава ствар да добие ваков карактер.

не дека е попопуларен, но еден од подобрите кавери на Alice in Chains.

Не сум нешто многу по преработките (обично оригиналот си има свое јас, свој белег и печат), ама ова е исклучок и тоа бајаги..

Оригиналов

Преработката

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom