Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Pravnik so zavrsen fak. sto saka da stazira vo adv.kancelarija na PP slobodno pisete mi.
Вчера конечно дипломирав и еве сега сум во потрага по адвокат.така да ако знаете некој адвокат што има потреба од приправник веднаш пишете ми приватна порака. Само за напомена , немам ама апсолутно никаква намера да работам за без пари!
Pravnice citaj be malku.
Te cekame da pokazes interes.
![]()
Мене ме кочи факултетот бидејќи дипломирав по новата програма (а уствари истите предмети се, само во 3 години), и од факултетот уште немале пратено допис до правда, дека уствари тоа е истото.
Па искрено да ти кажам, нема не што да завидуваш. Јас завидувам на тие по стара програма. Имам чувство дека тогаш се учело ко што треба, а не сеа....
Толку е паднат критериумот немаш појма.
За вас шо студирате по новиот систем,мислам дека важи правилото 3+2 за да види биди дозволено да стажирате!!!
Инаку со само тие 3 години завршени не се признава стажот.
Kај нас не важи ниедно правило
Нема правило, ништо не е официјално одлучено што е со новиве програми. А за тоа ние сме најмалку криви студентите, али сепак товарот најмногу паѓа на нас.
Посакувам да бев по старата програма, се знаеше што како. Вака ни криви ни дужни ние си го кркаме.
Со 3 години засега 100% немаме право на стаж. Али се планира да има измени и да се дозволи со 3 години да се стажира. Па и логично е тоа. Дипломиран правник си а немаш право на стаж, глупост. Ако не дозволуваат зашто тогаш направија измени во програмата за студирање? Пола изменија, пола остана неизменето. Македонска работа.
Јас сум на приватен факултет и 3+2 сум со тоа што можеш и на 4тата година да си прекратиш со студирањето и добиваш назив специјалист по правото. Имам колеги кои имаат поднесено барање за стаж, дека си имаат земено 4 години. А дали им одобриле не знам, ама би требало. Во 5тата година кај нас имаме 2 семестри, а на државниот колку штто знам 1 имаат. А среќна сум што на приватните универзитети се со раскажување сите испити, нема заокружување кај нас. И паметно.
Така да кога станува збор за стажот дива лига е.
И јас сум на приватен правни науки и кај мене нема ништо на заокружување,а ми предаваат и некои професори што предаваат на државниот.
Сакате да кажете дека после тие 3 години немам право на стаж?!А значи се планираат измени ама кога би стапиле на сила тие измени?Што после тие 3 години кога нема да можам да стажирам?
Глупости невидени,а за тоа дека порано било подобро не би рекол баш.Претерано било тешко,татко ми има во Скопје почнато со правни студии,потоа во Белград и никогаш не успеа да стане адвокат,после неколку обиди не му успеало и се откажал.Сепак мислам дека сега е подобро.
По старата програма беа 35 предмети, а по новата 25. Ние имавме испити и над 1000 страни, а кај вас се ограничени на не знам колку. Полагавме писмено со раскажување, а после усно. Не знам како новава генерација со 3 години, кои не отвараат уста на факултет(не седнале пред Асен да ги здрма) и заокружуваат на испит, ќе можат да седнат во судница, и да застапуваат, кога имаат адвокат и странки и судија и порота пред нив.Мене ме кочи факултетот бидејќи дипломирав по новата програма (а уствари истите предмети се, само во 3 години), и од факултетот уште немале пратено допис до правда, дека уствари тоа е истото.
хахахахахахапа ќе се запишам бе,ама паралелно ќе си стажирам! Сакав паралелно и демонстратор да бидам , ама решив да идам на квалитет а не на квантитет.