Возачка на 16 години само за одлични: Дискриминација или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Makarov's Lead
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Има тема генерациско пребројување таму провери.

Сега сме со 2 милиони но поентата ми беше дека сме без квалитетен кадар а имаме хиперпродукција од овие факултетите на крајно неквалитетни кадри-ќе има лекарски грешки.

100 000 граѓани се веќе Бугари-наскоро Блгарскиот ќе се учи и тоа по заслуга на ВМБЛО кои ја шибнаа "модата" после 1998-ма но нејсе на многумина им прекурчи од фатаморганата.

Нејсе мислам дека црнава статистика ќе добие на раст од давање на возачки на млади,а па посебно овие со мотори и кинески скутери...многу такви жртви има,за жал така почина братче на моја школска:(

“Во Република Македонија во периодот од 2001-та заклучно со 2010-тата година настрадале околу 46.500 лица од кои безмалку 1.500 го загубиле животот! Овој, без дилема, поразителен биланс не е производ на некакви природни катастрофи, туку резултат на приближно 24.000 сообраќајни несреќи што во посочениот период се случиле на патиштата во нашата држава“, рече министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.

м?

Кога тој лош(читај со слаб успех) ученик,ќе види дека педерчињата и дебилите од клас возат кола(што не верувам дека така ќе биде,ама ајде) ќе ја краде и он од дома,ќе вози брзо за да ја врати на паркинг,да не му зафатат место,и тука ќе се прават сообраќајќите..незнам колку си упатен,повеќето несреќи по патиштава се од малолетници,без дозвола...
--- надополнето: 22 март 2012 во 23:39 ---

Не би било лошо и ти да се научиш со Македонска подршка да пишуваш,како за почеток

А демек сега не "возат" ?

Колку несреќи се случени и поради лоша патна сигнализација ама тука министерката не е надлежна, трошење пари за корисни работи не е нејзин домен.

Да не бидам погрешно разбрана, не оправдувам шеснаесетгодишњаци вклучени во сообраќај, ни одлични ни неодлични.

Во самата основа на оваа замисла се пари и само пари, овие млатења празна слама за разноразни услови под кои еден 16-годишник би можел да добие возачка дозвола се само мачкање очи.
Кој 16-годишник во државава има реална потреба од автомобил? Во помалите градови, сигурно никој.
Во поголемите еве, како Скопје, Битола и Куманово можеби. За Битола и Куманово оставам да кажат тамошни жители, а ова што го гледам во овие неколку месеци откако сум тука, за Скопје си земам за право да тврдам дека со месечните или годишни или какви и да се карти за градски превоз за средношколци, еден 16-годишен скопјанец нема никаква потреба од кола.

Кај нас колата е луксуз, колку и голема маса на народ да се удира со главата в ѕид дека не е така.

ова не е глупост на денот, ова е глупост на годината! што е следно, само со завршено средно и тоа просек 4.50 може да купува краставици и домати на пазар? и само со просек 4.50 може да купи алкохол и цигари во продавница на 16 години?
ако мене некој ме праша, нема да дозволам на било кој под 20 години да влезе во кола не па возачка да добие!

Ova ne e dobro ama bas IC
Na vremeto vozacka pose 18 god, a tie sto imale po 15,16,17 vozele taka kaubojski bez dozvola demek bile blisku 18, SEGA vozacka moze na 16 god, a ke pocnat da zemat kolite i tie po 11.12.13 god neli blisku 16 god se pa da se naucat .........

FAIL!!!!!!!

А демек сега не "возат" ?

Тогаш уште повеќе,и тие што не крадат од дома,што возат ретко,ама со дозвола од дома,тогаш ќе почнат да крадат...ме разбираш :D
--- надополнето: 23 март 2012 во 12:07 ---
Во самата основа на оваа замисла се пари и само пари, овие млатења празна слама за разноразни услови под кои еден 16-годишник би можел да добие возачка дозвола се само мачкање очи.
Кој 16-годишник во државава има реална потреба од автомобил? Во помалите градови, сигурно никој.
Во поголемите еве, како Скопје, Битола и Куманово можеби. За Битола и Куманово оставам да кажат тамошни жители, а ова што го гледам во овие неколку месеци откако сум тука, за Скопје си земам за право да тврдам дека со месечните или годишни или какви и да се карти за градски превоз за средношколци, еден 16-годишен скопјанец нема никаква потреба од кола.

Кај нас колата е луксуз, колку и голема маса на народ да се удира со главата в ѕид дека не е така.

Прашај ги тие што стануваат во 6 саат за да фатат автобус до школо,или тие од провинција за до школо,или некои што ги има од матка и такви некои места,дали немаат потреба од кола.Не збори кога 2 месеци си во Скопјево,и мислиш дека све знаеш.

Прашај ги тие што стануваат во 6 саат за да фатат автобус до школо,или тие од провинција за до школо,или некои што ги има од матка и такви некои места,дали немаат потреба од кола.Не збори кога 2 месеци си во Скопјево,и мислиш дека све знаеш.
Јас во колку станувам ако сум од 8 или од 9 на факултет?

Ниеден средношколец нема потреба од кола ако во близина има пристап до јавен градски превоз, нема потреба и не ни имам намера да знам се за Скопје за да можам да го кажам тоа.

Ако има места каде немаат, тоа е веќе друга работа. Досега не сум слушнал за такви места, ама со оглед на тоа што Скопје станаува повеќе од пола Македонија, не би коментирал уште за тоа.

Би сакал да продискутираме на оваа тема која се однесува на младите.Јас мислам дека законот е тотално без врска и е дискриминирачки и дека нема да даде никакви резултати за подобрување на успехот на некои ученици.Што мислите вие?

Дали одличниот успех треба да биде услов за возачка дозвола?
дискриминација? не бе брат не живееме ние на запад кај нас нема уште такви ствари а и реално ок е ова и за доброто на младината нека имаат мотив плус за учење ;) мене ме нервираа она кога некој го тужат, судат зашто некој црнец го рекол црнчуга...на мајка му путката да не е белец па? па како сакаат да го викаат :eek:

Инаку за темата, мислам дека е дискриминаторско поради тоа што стварно, оценките не се мерило за тоа кој колку е паметен, секој деген може да земе и да учи 24/7 и да има 5-ки а да нема мозок, додека друг кој што не пипа книга да биде 100 пати попаметен од него и да му фаќа кликерот. Така да, не ја оправдувам одлуката.

Не е дискриминаторски. Оној што учи 24/7 не значи дека е паметен туку дека е одговорен. Секој деген може да направи 5.00 просек во средно. Само треба да го загрее столот. По таа логика, оние што се одговорни имаат привилегија да полагаат порано со претпоставка дека ќе бидат одговорни и како возачи. Тоа не значи дека кога ќе наполнат 16 ќе им дадат возачка заедно со ливчето од тромесечие. Ќе си полагаат како сите останати, па ако се антиталенти тогаш нема да добијат возачка, па макар и во МАНУ да влезат. Проблемот е што тогаш уште имаат бубачки во глава па и доколку земеме дека возачот е одговорен, тогаш тие околу него нема да бидат и повторно ќе се случи некоја глупост.

Тие што се против предлог законов... Добро бе толку сте игнорантни или мора да ја одржите квотата за кењање на форум?

Кој добил возачка без да полага? Има некој таков? Некој што реално го бива за возење, ако добро извози пред комисија (а тие што полагале особено во Скопје знаат дека ова не е едноставно) нека добие возачка. Кај пишува во законот дека тие што се одлични на 16 години ќе имаат возачка? Пишува дека ќе имаат право ДА ПОЛАГААТ!!! А дали ќе положат на 16, или ќе паднат неколку пати прво па после ќе положат (на 17/18/19) е друга ствар.

Исто така, и јас се согласувам со тоа дека некој што е одличен не значи дека е добар возач. Ама тој што мисли дека е добар возач а се курчи во школо нека земе да поправи оценки прво, па после нека полага за возачка.

Звучи како нешто што треба да дава стимул.....

Во глобала,можеби е така,но и од едната и од другата страна имаш исклучоци...и јас не сум одличен ученик,ама сум по одговорен неголи некои на 17-18 години,и возам одлично.Али,у глобала,така е..

Глупав е не е дескриминирачки. На крај краева неодличниот на 18 ќе полага. Но во реалноста најчесто оние кои се добри возачи не се одлични, што не значи дека има исклучоци.Возењето не е математика така да веза нема законот.

100% ќе се подобри успехот на 16 годишњаците после ова :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom