Наш прозорец кон светот:(

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Како е низ светов - и како би требало/можело да биде кај нас
арно ааааааааама- не е:(
ќе почнам најпрво со репортажа на една од најсовремените книжни типографии во Русија- која ми се најде прва при рака :)
станува збор за градот Твер(попознат како Каљинин до 1990 г) расположен на реката Волга

одлична организација
«Парето–Принт» — е специјално проектирано и изградено здание од неколку огромни,добро осветлени ,беспрекорно чисти простории , разделени на зони: допечатно производство, печатење, производство, , склад на готовата продукција и канцелариски центар. Вкупно вработени 600 луѓе, од нив 460 се занимаваат непосредно со производството во неколку смени.

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

ЗА ПУШАЧИТЕ- да не излегуваат надвор и да не се разболуваат- доколку е студено .... поставени им се специјални кабини како на аеродромите БРАВО(y)

6.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

--- надополнето: 17 март 2012 во 10:20 ---
20.jpg

22.jpg

26.jpg

27.jpg

--- надополнето: 17 март 2012 во 10:21 ---
28.jpg

- утка, не видов тоа што го има кај нас по вакви слични погони
мора да е некоја монтажа, или дента Путин бил таму во обиколка
- не видов “погонски“ кучиња, вистински како оние од улица
- ај за глувци можеби се кријат, ама кај нас се како зајци
- не гледам расврлани стари кондури,блузи и шлемови
- не гледам никаков отпад,од стари скршени столици и греалки
-се мачам ама не видов остатоци од конзерви,кеси или шишиња
- никако да видам некој оптегнат во добар длабок работнички сон
- аман што е ова каде се сокриле “картаџииве“ ги нема на сликиве
- што ли работници ќе беа овие, никој спортска не пополнува или
дај да ти го видам ливчето кој те заеба (до 10 часот е тоа обврска)
-ова е за “верувале или не“- само машини,машини и пак машини
кај нас секоја машина е обиколена со еден ред клупи и столови
од кој некои со два реда стари бунди и подглавје од сунгер
ВНИМАНИЕ- недостапно за нашите директори и менаџери
штета што незнам и немам со што да снимам како е кај нас

-
-ова е за “верувале или не“- само машини,машини и пак машини

ВНИМАНИЕ- недостапно за нашите директори и менаџери
штета што незнам и немам со што да снимам како е кај нас
во продолжение
делот . катот со канцелариите превземен целосно од Германија

29.jpg

30.jpg

31.jpg

и обавезно мензата:)
32.jpg

Најголемиот аква парк во Кина
Доста интересно изгледа:)

220cd13449fbaf0dd0999511d35b4c31_0.jpg

5c45d538bd548c84c1f4c93fce62321d_0.jpg

efebe6057f4e3c00385e688bc231ceaa_0.jpg

d1fe8ba6df5cd8cdcc1ec5e832817782_0.jpg

8d90d4a6bc0e27304633fa5af3e13df0_0.jpg

8d718fc117d16ce20371f767f227e225_0.jpg

0dbc76cffd02a47f4198d744ff838b63_0.jpg

6eede16ad36c6130a36316685fcb2e6f_0.jpg

77b9101bdacddf2155c984c3fd7ded95_0.jpg

но уште поинтересно е следново:pos:
билетот чини ($29,5) за возрасни и ($23,5) за деца со раст од 120 до 140 см. Децата, чиј раст е помалку од 120 см, влегуваат безплатно.:pos:

да не ги мерат при сам влез?:eek:

но уште поинтересно е следново:pos:
билетот чини ($29,5) за возрасни и ($23,5) за деца со раст од 120 до 140 см. Децата, чиј раст е помалку од 120 см, влегуваат безплатно.:pos:

да не ги мерат при сам влез?:eek:

Во поголемите паркови во светот децата се мерат отприлика поради тоа што некои атракции и тобогани не се сигурни за пониски деца а со самото тоа на детето му се скратуваат тие неколку тобогани и затоа би било поевтино...јас на 10 години во Бугарија отидов во Сончев Брег и бев 145cm и не ми дадоа бесплатен влез :)

Во поголемите паркови во светот децата се мерат отприлика поради тоа што некои атракции и тобогани не се сигурни за пониски деца а со самото тоа на детето му се скратуваат тие неколку тобогани и затоа би било поевтино...јас на 10 години во Бугарија отидов во Сончев Брег и бев 145cm и не ми дадоа бесплатен влез :)
може и да е така:icon_lol:
но ова е Киина- најмногубројното население на планетава
Замисли ги тие кои седат пред влезот и ги мерат кинезчињата:ROFLMAO:
а , таму изгледа и возрасните може да се протуркат безплатно- имајќи го во прдвид нискиот им раст:pos:

Како живеат во Јужна Кореја

1.метроата:комфортни и безопасни .еден цел град е под земја со огромни холови и пролази тнр.«Андеграунд шопинг центар».

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Метро-арт-центар.

6.jpg

Но, најглавното во Корејското метро –е што имаат беспрекорно чисти тоалети
7.jpg

Каси за билети во метро нема- билети можете да купите исклучиво од автомати
8.jpg

9.jpg

Има два вида билети: за неколку вожњи и постојан-стален
Тука е и самиот интересен момент.
Постојаните билети– «T-money» се во вид на пластични карттички, со вграден чип , кој може да се надополнува на саканата сума . со тој билет можеш да користиш и метро и автобус дури и такси кои имаат такви терминали
исто така T-money можно е да се користат и при купување -пазарување .Многу удобни!

На станиците на метроата, работат англојазични водичи. Они доаѓаад до вас доколку им изгледате на турист - ќе ви помогнат да купите билети , ќе ви најдат хотел,,,,,,
12.jpg

Wi-Fi во Кореја има насекаде . Во вагоните на метрото, например, има рутери на два оператора . Но да ги користат можат само местните жители затоа што за влез им треба логин и пасворд кои ги добиваат при влез. да купите таможна SIM-картичка нема да можете .Можно е само да изнајмите телефон .
13.jpg

14.jpg

--- надополнето: 28 мај 2012 во 00:30 ---
Самите вагони се доста пространи и се соединуваат мѓу себе
Внатре во вагоните при движење е сосема тивко, и нема никакво трускање .Претерано се точни . Управувањето на вагоните е автоматски и таму нема никакви машиновозачи!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 00:33 ---
Местата за инвалиди се секогаш слободни - дури и кога нема место за седењеза останатите

15.jpg

--- надополнето: 28 мај 2012 во 00:37 ---
за подобра ориентација во метроата на секоја станица поставиле тачскрин-монитори

16.jpg

17.jpg

браво за сликиве,дали може да им ги пуштиш и во комјутерине на менаџерине во Македонски железници, да се малку просветат
оти јас кога патувам со нивните возови за Велес, од Скопје тргам наутро ама секогаш си носам и доручек и ручек со мене а богами многупати и едниот и другиот ми се потребни додека стигнам до таму а тоа е 50 км.
За Каква далечна Кореја ми кажуваш абре Велес е за мене далечен.
Среќа што не сум од Битола,ги жалам навистина.

браво за сликиве,дали може да им ги пуштиш и во комјутерине на менаџерине во Македонски железници, да се малку просветат
оти јас кога патувам со нивните возови за Велес, од Скопје тргам наутро ама секогаш си носам и доручек и ручек со мене а богами многупати и едниот и другиот ми се потребни додека стигнам до таму а тоа е 50 км.
За Каква далечна Кореја ми кажуваш абре Велес е за мене далечен.
Среќа што не сум од Битола,ги жалам навистина.

дааааааааааалеку сме брачко ние од корејциве- многу далеку со светлосни години се пред нас
Таква организираност кај нив и евентуално освен кај јапонциве нема на друго место :mad:
Има уште многу што интересно за нив - но тоа ќе го оставиме за утре:)
се воодушевив просто од нив
државата работи во корист на ѓраѓанинот и се’ што се гради и прави е да му се олесни и разубави животот на кореецот
за нас научна фантастика е тоа :mad:

на ова налетав случајно
Северна Кореја

чиста спротивност од она погоре т.е Јужна Кореја - два различити света
еве линк па читнете http://on.net.mk/vesti/svet/severna-koreja

Отворена и бесплатна библиотека
Како во Берлин ,ожете да си замените книга за друга?

Просто, удобно, полезно и соршено безплатно –си ја прочитал книгата, и одиш ја заменуваш за друга со тоа што изборот и не е баш којнае каков,но сепак........
Нит зачленувања, нит чланарини :eek:
ТЕШКО НЕШТО ВАКВО КАЈ НАС:mad: ќе треба и чувар да вработат:pos:оти секој ќе зема , а ништо нема да остава:ROFLMAO::LOL:

1338568616_1338496435_0-620x413.jpg

1338568733_1338496459_1-620x413.jpg

1338568786_1338496518_2-620x391.jpg

1338568805_1338496501_4-620x414.jpg

Значи, се’ е просто, демократски и што е најважно луѓето се задоволни :)

Гледајќи некои фотохрафиина нет за рибниот пазар во Сеул - покрај сите оние риби и останати морски животни за мене непознати - а кои се сметаат за деликатес таму останав потполно изненаден од рибата пенис (penis fish):sick:
Urechis unicinctus:eek: која корјците со задоволство ја јадат

Не само што е одвратна на изглед туку и откако прочитав за неа - за каков паразит станува збор - едноставно се згрозив и не можам да ги сфатам жолтиве како можат тоа да го јадат:sick:

19.jpg

20.jpg

7.jpg

информација за секој еден кој патува за Италија
еве на што треба да обрнете внимание-
Предупредување сликано на бензиска пумпа пред влез во Трст

34grfwo.jpg

ЕЕЕЕЕЕЕ сега погледнете што има и како се живее во Најроби( Кенија) па после жалете се по форуми дека ви е лошо дека малку имате, дека не сте задоволни....:P

хотели, мотели, бензински пумпи, берберници, ресторани на отворено .....................:eek:ТРЕТАТА добро видетет ја:pos:

1.jpg

3.jpg

2.jpg

7.jpg

8.jpg

5.jpg

10.jpg

9.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

18.jpg

19.jpg

16.jpg

24.jpg

30.jpg

Стокхолм ( Шведска) град колку Скопје , па дури и со толку население - но јавниот превоз е приказна за себе -

за неговото метрото еве што пишува: The Stockholm Metro is well known for its decoration of the stations; it has been called the longest art gallery in the world. Several of the stations (especially on the Blue Line) are left with the bedrock exposed, crude and unfinished, or as part of the decorations.

Но, сепак сметам дека нема шански со руското( Московското) метро ;)

stockholm--2524279-4.jpg

5983982249_29d0fc4d41_z6.jpg

4848946245_24f16f3f82_b.jpg

5710321461_00a8ce44aa_z.jpg

byAlejandroMuizDelgado6.jpg

byblame_the_monkey6.jpg

5506121522_ec0564a6ef_z.jpg

3229752040_c3c846e296_z.jpg

http://video.xin.msn.com/watch/video/art-takes-over-the-stockholm-metro-system/yq4mx6gp

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom