Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не неколку дена ,во секое време има по 2-3 бездомници во паркот ,си седат обично до тоа што го праве државата не ми текнува како се викаше .Читав и јас и се згрозив.
Значи човекот не бил само еден ден таму, неколку дена го виделе дека лежи и не може да станува, му носеле чај околните вработени и никој не се нашол да го прибере?
Очајно и тажно е!
--- надополнето: 8 март 2012 во 14:37 ---Еј ај не треси глупости, што ми реплицираш кога не знаеш, како прво јас сум волонтер на Црвен Крст веќе 6 години и знам што како е, така да Црвен Крст како организација не ја ставај во владина каша и кај виде ти дека ја бранам државата. Затоа не мешај политика со ова те молам, и ќути кога незнаеш барем во овие работи. Многу се нервирам кога некој нема појма што каква е ситуацијата а тресе зелени.
Кој претседател, незнам каде ги носи и не ме интересира тоа, Црвен Крст не е државна институција така да не се секирај не се државни пари тоа, а тоа што претседателот на Црвен Крст на РМ вози нови џипови и разни работи тоа е друга работа. А тие џипови добиени од Женева се користат за потребите на тимовите на Црвениот Крст, два џипа што викаш ти се летнати, се продадени, едниот не возен ич бидејќи се изгубени документите за него, а другите поради големата потрошувачка, и се купи друг на старо, бидејќи последниве 3-4 години Црвен Крст е паднат во криза и секоја година буџетот се смалува, посебно во општинските организации. А за другите градови да не збориме.И поради тоа влијае на работата на тимовите бидејќи се работи со застарена опрема и недостаток на истата. Да се расфрлаше ЦК со државни пари и да бевме под капа на Владата сеа друга песна ќе се пееше.--- надополнето: 8 март 2012 во 14:37 ---
-Holy Temple
-чим си веќе од таму ај кажи жити мајка каде денес вашиот ценет голем прецедател ги носи жените на ручек АМА НЕ ЛАЖИ и што подароци им подари,и колку ли ги има такви кажи што ја цицаат државата,кога сме веќе тука што џип беше тој што сега го вози тој и колку ли џипови ви летнаа некаде кој ги добивате како “црвен крст“ од други држави.Социјалното е
во иста состојба прво однеси дома па ако остане нешто за помош на тие што им треба.Оди сега кого ќе најдеш нешто да работи,поточно и ништо не
се работи само телефонот и се чека плата да се земе и да се будне уште некој во офисот. ете затоа почина човекот-никој не мислеше на него.
Читав и јас и се згрозив.
Значи човекот не бил само еден ден таму, неколку дена го виделе дека лежи и не може да станува, му носеле чај околните вработени и никој не се нашол да го прибере?
Очајно и тажно е!
На запад во затвор живеат подобро отколку кај нас семејство со натпросечна плата.бездомници умираат и во многу побогати држави од Македонија..не е некое оправдување..ама,факт е . Тоа е многу поголем проблем него што изгледа на прв поглед.
Се сеќавате ли на гафот на француската министерка за здраство, Нора Бера која им беше порачала на бездомниците за време на екстремно ниските температури да не излегуваат надвор? Унгарија ми се чини ја претера највише од сите ко ги забрани бездомниците. Оваа бурлеска отиде до таму шо Унгарците кои немаат кров над глава требаше да платат казна од 450 евра или пак да отидат зад решетки. Македонија само се вклопува во сивилото. Државата, општеството, администрацијата, здравството, апсолутно не ги ни регистрираат (се сеќавам на еден исповед од еден бездомник дека дури и грипот бега од нив). И така, политичарите си зборуваат за нив, новинарите пишуваат за нив, фотографите им ја сликаат судбината (најчесто у црно бела варијанта) али освен некој лажен сензационализам и лажна грижа, суровата вистина е дека уствари ги заболе за нив. И заеби држава (у која уше ко си роден си осуден на маргинализирање) и државни институции ( зарем постои човек кој верува у нивната функционалност), колку од нас се обиделе да им помогнат? Да го поделат геврекот, железните пари, насмевката, некој утешен збор, да им понудиме работа (не дај Боже топлиот дом)? Јас од ова шо го прочитав некако и самиот се осеќам крив. Плачеме по дома на турски серии, пукаме од лицемерие, а овие луѓе ги одминуваме. Колку бедно изгледа слабиот интернет у споредба со немањето адреса, немањето име, немањето НИШТО. И колку да сочуствуваме и колку хумано да изгледаме во виртуелниов свет, треба да преминеме на дела. Да почнеме уште денес. Да се биде бездомник не е трајна , ниту пак лична определба. Што е уште побитно, тоа е менлива категорија.
Почивај во мир![]()
На запад во затвор живеат подобро отколку кај нас семејство со натпросечна плата.
Посебни ВЦ-иња теретани,телевизори,музички студија и се тоа во затвор.
И после слушам патриоти на запад не е се розево
Што порано се разбудат од бајката толку побрзо ќе одиме напред.
На запад во затвор живеат подобро отколку кај нас семејство со натпросечна плата.
Посебни ВЦ-иња теретани,телевизори,музички студија и се тоа во затвор.
И после слушам патриоти на запад не е се розево
Што порано се разбудат од бајката толку побрзо ќе одиме напред.
Не е само овде.Во оваа држава не се битни бездомниците туку КУЧИЊАТА -СКИТНИЦИ.
Градат домови за згрижување на кучишта скитници, а со тие пари можат да изградат домови за згрижување на бездомниците.