Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
На кратко, оние глаголикои немаат потреба од предмет се непреодни. Пример: Авионот лета. See? Нема предмет.Фала а зајде и вика ? какви глаголи би биле преодни или не![]()
Фала а зајде и вика ? какви глаголи би биле преодни или не![]()
Фала ти многуНа кратко, оние глаголикои немаат потреба од предмет се непреодни. Пример: Авионот лета. See? Нема предмет.
Од друга страна се преодните, каде секогаш има потреба од предмет, бидејќи врз него преминува дејството. Пример: Тој кажува приказни. Гледаш дека после глаголот треба да следува предмет, бидејќи не може реченицата да заврши само со „кажува“.
Ете така ќе ги препознаваш, и плус читни во книгата, наместо да прашуваш за секој глагол поединечно.
На испрашувањето не ни даваат реченицизависи во кој контекст се напишани речениците
Јас смеам да го прашам кога сакам а тоа браос сам себе кажи си го затоа што коментаров ти е само за едно големо БРАОС![]()
ЌОТЕК е само за магариња шо замараат наместо да помогнат мислам дека си се пронајдеееИ тоа што викаш. Ти смееш коа сакаш да правиш се. Само родителите малце повеќе ќотек да удреле, може и ќе си знаеше сам без да прашуваш... коа сакаш.
Домашна напиша или треба и тоа да ти се напише !?
И подобро да не е вистина дека си 96. Втора/ трета година средно да не знаеш што се преодни, а што непреодни глаголи е срамота.ххахахаха офффф а колку е вистинито дека сум 96 тоа е друга работаа![]()
ЌОТЕК е само за магариња шо замараат наместо да помогнат мислам дека си се пронајдеее
а ти ако незнаеш да помогнеш не одмагајј !
Луѓе дали знаете кои глаголи се НЕПРЕОДНИИИ ?Ако знаете ве молам помогнете ми . Напишете миии коиии се непреоднии ве молам дајдте ми многу примери кои кје можам да ги искористам на испрашувањето кое ме вади од контекст.