Уредување на домот според Фенг Шуи

• Креатор на темата Креатор на темата Rock me Amadeus
  • Време на започнување Време на започнување
R

Rock me Amadeus

Гостин
Фенг Шуи е настанат и практикуван во Кина,со векови наназад.Буквално се преведува како `ветер и вода`.
Оваа дисциплина се занимава со енергиите,елементите во природата,концептот на Јин и Јанг и не учи како да го доведеме до баланс нашиот живот,домот,а и да научиме на соживот според теченијата на природата.
Есенцијалната животна енергија е наречена Chi.Според Фенг Шуи,Chi лебди секогаш околу нас и низ нас.Доколку оваа енергија е блокирана,да речеме во домот,може да се одрази на некој сегмент од животот негативно.

Пред технолошкиот бум,во Кина,а и секаде во светот,домот и предметите биле направени од природни материјали и нивна комбинација.Постојат 5 основни елементи во природата според Фенг Шуи,и секој од нив е во некој сооднос. Дрво(Mu),оган(Huo),земја(T`u),метал(Chin) и вода(Shui).
Ова е природниот баланс помегу елементите,а наредниот,кога се во конфликт,па и деструкција.
cycle1.jpg destructive-cycle-of-five-elements.jpg
Поентата на фенг шуи е правилно да ги искомбинираме елементите,боите,мебелот,но секако во ред е и да се водиме според нашите желби,чувства,интуиција.
Координирајќи се според насоките Исток,запад,север и југ,се определува која просторија да се употреби како кујна,спална итн. според ветерот,сончевите зраци...Првично,треба да се одредат во домот,која просторија гледа на која страна од светот. Основен е Lo Shu magic square.
loshumagicsq.gif

Доволно е слободорачно да си ја нацртате куката/станот,единицата или тој квадрант ке ви се поклопи според тоа каде ви се наоѓа север итн. Исцртајте го станот во рамките на овој квадрат.Нема врска дали станот има правилна форма,може и да ви "фали некој квадрант" доколку станот има некоја неправилна форма.Според ф.ш. секогаш треба да бираме станови што,гледани одозгора,т.е. во основа би имале правилна форма-квадрат,правоаголник.Така нема да ви "fali"некој сегмент во животот.Затоа што според насоките во светот,секој квадрант одговара на одредено поле,поле на љубов,пари,успех,предци...
1.Кариера,2 партнерства,врски,3 предци,4 пари,средства,5 здравје,6 богови,религија,7 креативност,8 едукација,сколување,9 репутација,слава.
...
Ке уфрлувам по некој цитат,совет,ке продолжам,а вие пишувајте мислења,искуства,прашања итн.

Ако ако имало претходно некоја факва тема,споете ги или во канта. :):icon_lol:
--- надополнето: 13 февруари 2012 во 13:19 ---
*vakva :rolleyes:

Зашо бе,мојот стан тек да ти го сликам,исто,све ми боје лепо стоје,цел е лилјав,има цртези по зидови,али пак е пријатно:) Finta :)

И мене ми е пријатно, тоа е домот во кој израснав... Ама да дојде Фенг Шуи експерт (или мастер, визард, како се викаат не знам) инфаркт ќе добие.

Све зависи од ф.ш. консултантот.И да викнеш 3 различни архитекти,на 3 различни начини ке ти го решат просторот.Али ипак,ке има некоја унија на заеднички совети.
Пр. Не треба во вц-то да преовладува сината боја или било која ладна боја(иако често тоа е така,затоа што асоцира на вода и лугето се одлучуваат).
Во вц-то преовладува елементот вода.Просторијата е веке доволно исполнета со влага.Зошто би додале уште плаво?
Во поновиве вц-а,се повеке се оди на земјени тонови.Што и во јазикот на ф.ш. речено,би било ублажување на водата,и стварање на некоја почва,баланс.
Онда,препорачливо е вц школката после користењето да се затвори.И поради тоа што кога пуштате вода се распрснуваат бактерии додека е отворена,и поради миризби,и поради штетните влијанија од канализацијата,"лошата енергија".

Кога више на почетокот ги спомнав квадрантите,морам и да напоменам доколку некој сегмент недостасува или станот нема правилна форма,може да се надополни со некои предмети,бои поврзани со тој квадрант.Да речеме,доколку недостига квадрантот за пари,убаво би било,таму каде сто зидот од станот завршува(а во продолжение требало да се наоѓа сегментот за пари),закачете некоја зелена фотографија,која симболизира заработка,материјални добра,пари...

Не е препорачливо кога се влегува во домот,директно пред влезната врата да има големо огледало.Така се враќаат енергиите назад од каде што дошле.
Во врска со огледалава,или може мн добро да одиграте со нив,или пак цел простор да го уништите...има некои правила...
--- надополнето: 13 февруари 2012 во 14:18 ---
Црвенкапа is also awesome.
--- надополнето: 13 февруари 2012 во 14:05 ---
BTW http://forum.kajgana.com/threads/Фенг-Шуи.8260/

епа,сплотете ги некако,заедно :D haha

Тоа го прават жените да се пофалат на своите другарки колку им значи домот како изгледа и што е поентата.

Наравоучение правете го станот како сакате се додека има доволно простор за мебел и доволно простор за вентилација. здравјето пред се ...............

А што ако зидовите од куќата се на североисток северозапад југоисток и југозапад?
На сликата е прикажан пример кога куќата е под 90 степени агол кон исток север запад југ но што ако е под 45 степени агол квадратот?

А што ако зидовите од куќата се на североисток северозапад југоисток и југозапад?
На сликата е прикажан пример кога куќата е под 90 степени агол кон исток север запад југ но што ако е под 45 степени агол квадратот?

Te razbiram...zatoa napomenav,dokolku kukata,stanot,ima nepravilna forma(poinakva od kvadrat,pravoagolnik...),pak ke gi baras osnovnite istok zapad sever jug.I neli ostanatite severoistok itn.
Vsusnost ke si go iscrtas stanot vo osnova slobodoracno,da receme vo nekoj razmer po tvoj izbor,so viziranje,normalno,i soodvetno so nasokite obelezani na kvadratot ke go "poklopis" so nasokite od stanot ,i ke si gi vidis polinjata od 1 do 9 sooglasno so tvojot stan. E sega,skoro sekogas,takvite kuki so mn agli itn,se slucuva da fali po nekoj segment,kvadrant (spomnav gore).Zatoa ne samo vo feng shui,nego i vo arhitekturata,najcesto se gradat stanovi so pravilna forma (zabelezite koga se gradat zgradi,pogotovo planovite kaj postarite zgradi,se odi na toa 90 stepeni). Ke slikam i utre ke go postiram kako jas go imam reseno mojot stan po feng shui.

P.s. dali sum jasna?
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 00:11 ---
Soodvetno na stanot i nasokite na koi toj se naogja,ke si go "rotiras" kvadratot taka sto nasokite od stanot i kvadratot bi ti se poklopile...

Te razbiram...zatoa napomenav,dokolku kukata,stanot,ima nepravilna forma(poinakva od kvadrat,pravoagolnik...),pak ke gi baras osnovnite istok zapad sever jug.I neli ostanatite severoistok itn.
Vsusnost ke si go iscrtas stanot vo osnova slobodoracno,da receme vo nekoj razmer po tvoj izbor,so viziranje,normalno,i soodvetno so nasokite obelezani na kvadratot ke go "poklopis" so nasokite od stanot ,i ke si gi vidis polinjata od 1 do 9 sooglasno so tvojot stan. E sega,skoro sekogas,takvite kuki so mn agli itn,se slucuva da fali po nekoj segment,kvadrant (spomnav gore).Zatoa ne samo vo feng shui,nego i vo arhitekturata,najcesto se gradat stanovi so pravilna forma (zabelezite koga se gradat zgradi,pogotovo planovite kaj postarite zgradi,se odi na toa 90 stepeni). Ke slikam i utre ke go postiram kako jas go imam reseno mojot stan po feng shui.

P.s. dali sum jasna?
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 00:11 ---
Soodvetno na stanot i nasokite na koi toj se naogja,ke si go "rotiras" kvadratot taka sto nasokite od stanot i kvadratot bi ti se poklopile...
Мислам дека не ме разбра добро.
Кај мене место на север, едниот ѕид гледа (или е нормален) точно на северозапад другиот североисток третиот најугоисток и четвртиот на југозапад. Инаку куката ми има форма на квадрат не е со различни агли.
Јас аглите ти ги споменав во однос на страните на светот, бидејки не гледам директно кон исток запад север југ туку сум поместен за агол од 45 степени со целата куќа и гледам кон југоисток југозапад североисток и северозапад.

f sh.jpg
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 13:11 ---
dobro e shto precizno si gi odredil stranite.Ushe da go izviziras dobro,ke mozes tocno da si gi odredis kvadrantite.Ako vishe te zanima f.sh. Ama ne e na odmet :)

Прегледај го приврзокот 39962
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 13:11 ---
dobro e shto precizno si gi odredil stranite.Ushe da go izviziras dobro,ke mozes tocno da si gi odredis kvadrantite.Ako vishe te zanima f.sh. Ama ne e na odmet :)
Е за ова ти зборев. Малку си ја свртел наопаку бидејки по некое правило северот е секогаш горе југ доле запад лево исток десно, ама ок е ке ја свртам обратно шемава и ке разгледам. Инаку во принцип не сум некој верник на овие работи, ама онака ми се интересни за следење.
Од кај уствари тој Фенг Шуи знаел дека со распоредот на собите се усогласува некаква енергија и кој распоред носи некаква хармонична енергија а кој не?
Пошто и јас многу лесно можам да си создадам приказна дека ако го ставам бирото таму во некој ќош, ке сум имал поголема креативност, а ако го ставам телевизорот таму некаде на друго место, немало да имам здравје и тн. Можам така милиони случаи да си измислувам....и после тоа да се нарече дармонов распоред како сега ние што пишуваме според фенг шуи. И исто како и ти накој друг на некој форум ке пише: според дармон овој распоред на елементите носи хармонија, љубов и многу пари.....цела приказна, а уствари тоа може да биде само една проста имагинација од која многу луѓе направиле пари влевајки им лажни верувања на оние кои сакаат да имаат убав дом исполнет со позитивна енергија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom