Што ви даваат од дома?

• Креатор на темата Креатор на темата IsidoraD
  • Време на започнување Време на започнување

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Sto e ona sto vasite roditeli vi ostavile kako nasledstvo koe ke ve prati cel zivot,koi se vistinskite vredonsti sto ve naucile i koi vlijaat na vasite licnosti?

Dali se toa apstraktni vredonsti kako gordelivost,samopocituvanje ili pak vie smetate deka toa e nesto matrijano?

Sto vie sakate da ostavite i da gi naucite vasite deca i vo koja mera se razlikuva toa od nacinot na koj toa go pravele vasite roditeli?

Kao sto e red da odgovaram jas prva.
Za matrijalnite raboti mojte mi imaat pruzeno kolku sto mozele,iako ne mi ostavile smetka u banka sepak mislam deka od niv go imam najgolemo bogastvo.
Ljubovta ja smetam ko ocigledna nema potreba da ja nabrojuvam.

Pred se vo prv red go stavam domasnoto vospituvanje u kulutra.

Pocituvanje kon sebe i site okolu mene,me naucija da gi cenam lugeto koi se razlukuvaat od mene (religija rasa itn..)

Da bidam gordeliva i da ne se sramam od ona sto sum.

Edna od nagolemite bogastva sto me naucija e da ja sakam mojata familija i da bidam sekogas prvzana so niv.

Se nadevam deka ke uspeam ovie raboti da gi prenesam na mojte deca iako vreminjata nosat novi vrednosti.

Љубовта што ми ја дадоа, пред се`. Исто така битно е и домашното воспитување, разбирање, слобода и приватност.

А од материјалните ствари, имам се` шо ќе посакам.

Значи, не можам да се пожалам од родителите.

JeCILaDy напиша:
Љубовта што ми ја дадоа, пред се`. Исто така битно е и домашното воспитување, разбирање, слобода и приватност.

А од материјалните ствари, имам се` шо ќе посакам.

Значи, не можам да се пожалам од родителите.

Ne kazav jas da se zalime ovde od roditelite taman rabota.
A sto bi ostavila ti na svojte deca?

па вака моите направиле и ќе прават све за мене, мислам колку им се можностите.

материјалните работи сите ќе бидат рамномерно поделени помеѓу мене и брат ми така да све е ок тука

благодарен сум и за лјубовта и вниманието, што ми го посветиле
за доброто домашно образование
за можностите што ми ги пружиле

е сега на моите деца ќе им го дадам сето тоа и ќе поправам некои грешки што ги направиле моите во врска со мене

IsidoraD напиша:
Ne kazav jas da se zalime ovde od roditelite taman rabota.
A sto bi ostavila ti na svojte deca?

Не вели така, сигурно има некој кој и не е задоволен од своите родители, од овие или оние причини. А на моето дете, би му го оставила тоа што моите ми го оставиле мене. Љубов, разбирање, поддршка, воспитување, удобен живот.

JeCILaDy напиша:
Не вели така, сигурно има некој кој и не е задоволен од своите родители, од овие или оние причини. А на моето дете, би му го оставила тоа што моите ми го оставиле мене. Љубов, разбирање, поддршка, воспитување, удобен живот.

Ti pak ne me razbra,ne vikam deka nema nekoj koj ne e zadovolen tuku zborot mi bese ne e ova tema za toa,Da ne begame od temata.
Da ne me sfati nekoj pogresno ama nejkam da komentirame dali ste zadovolni ili ne,ili da kritukuvame.
mislam deka bev jasna.

Kako prvo im blagodaram shto sekogash me tretirale kako lichnost so svoi stavovi i potrebi. Zastanale pozadi mene za sekoja moja odluka i mi davale bezrezervna poddrshka vo najteshkite momenti. So ova me nauchile kako i jas treba da se odnesuvam sprema moite deca.

Mnogu bitna rabota e shto isto taka me nauchile na odgovornost. t.e. sekogash da znam da ja nosam odgovornosta za rabotite koi shto sum gi prevzemala (bilo da se dobri ili loshi). Spored mene denes roditelite se' pochesto gi razmazuvaat decata so toa shto tie ja "prevzemaat" situacijata ako neshto zashkripi, pa decata nemaat razvieno chuvstvo na odgovornost.

Me nauchile deka parite ne se patot do srekjata i deka ne treba po sekoja cena sekoe zadovolstvo da go "unovchuvame".
Me nauchile da se raduvam na najednostavni raboti koi denes retko se srekjavaat kako osobini kaj lugjeto, pa zatoa stanaa skapocenosti.
Me nauchile da gi prepoznaam vistinskite vrednosti i da se trudam da gi zadrzham kako karakteristiki kaj mene i da gi cenam kaj drugite.
Me nauchija da gi pochituvam lugjeto, a sepak da se distanciram od iskompleksirani lichnosti kaj koi vazhi devizata: "jas i samo jas".
Me nauchija deka decata se najgolemoto bogatstvo na eden chovek i deka najgolem predizvik vo zhivotot e vistinski da gi odgledash i vospitash.
Me nauchija i mn drugi raboti, no sepak najvazhno od se' e shto me nauchija da sakam, da znam da se zhrtvuvam za onie shto gi sakam i da bidam pokraj niv vo dobro i vo zlo.

Malku e tesko da kazeme deka vamu ili tamu roditelite zgresile. Pak tuka igra golema uloga razlikata vo generacii i promenata na vreminjata. Sekako na kultura i ljubov me naucile, da ne lazam, da bidam umeren i da imam pocit prema postarite licnosti. Ete tuka zastanuva se i ne gi obvinuvam niv za toa zatoa sto toa e toa sto kaj niv ostanalo od nivnite roditeli. Vremeto ne bilo taka tesko i loso da ucele deka zivotot e borba nego oni go ziveele vo komoditet, ne trebale da bidat losi i egoisti jer site sve imale i nemalo ljubomora. Ne se bodelo noz vo grb i ne se gledalo na 2 grosha..se toa denes go menuva goveka i go pravi mnogu porazlicen od ona sto bile negovite predci. Za zal toa denes se osobini so koi polesno se zivee...ako mojot zivot me nauci na site tie "nevkustni" zivotni "bogatstva" onda vredno e i nego da mu gi podaram! Moite go imale samo kulturnoto i familijarnoto bogatstvo da mi go darat..i go darile..materijalnoto ne e sostaven del od nivnata istorija, ali toa ne znaci deka ja nema da bidam vo istorijata na nivnoto materijalno bogatsvo.

За матерјално: но комент. И повеќе од тоа што сум помислувала или посакувала. Дури мислам не ни ми е ниту ќе ми е потребно.

А за другото....и за другото: но комент. :)
Од самиот бон-тон до целосното домашно воспитување,не само мене туку и брат ми,супер не воспитале,без грешка.
Не научиле на сите работи кои што добар човек треба да ги знае.
Не научиле на труд,чесност,работливост,почит спрема старите и постарите од нас луѓе. Не научиле да веруваме во самите себе и во нашите успеси и да не забораваме кои сме и што сме.

Да можам да станам исто толку успешен и добар родител како што се моите, ќе се трудам да ги воспитам исто како што тие мене ме воспитале и да ги научам на сите добри работи,како што моите тоа го сториле со мене и брат ми. Нормално ќе ги посочам на добар пат,за да успеат во својот живот и ќе им ја пружам максималната поддршка.

mislam deka sekoj roditel koj go saka svoeto dete ke mu pruzi se sto e mozno vo zivotot sto mozebi nekogas e greska pa izleguvaat arogantni i razmazeni deca no sepak roditel si e roditel.Toj se trudi od petni zili da go napravi vasiot zivot se podobar. Zato najmalce sto mozeme za niv e da bideme blagodarni .Jas mislam deka mene me vospitaa dobro ne gledam na materijalni raboti bideejki znam deka vo zivotot edinstvenoto nesto sto treba da go imas e da znaes da go cenis zivotot zosto se sto se slucuva e so nekoja pricina.Obidi se da napravis i ti nesto poveke za tvoite deca samo togas ke svatis sto znaci da bides roditel pogotovo vo ovie uslovi kaj nas.
Vecno blagodarna na mojata majka posebno zosto me nauci da sakam i od se srce da im pomagam na lugeto barem priblizno kako sto pravese taa i da se trudam sekoj den da bidam podobra vo nejzin pomen. Pocivaj vo mir.
Te sakam mamo

Gledano od materijalna strana majka mi sekogas mi ovozmozuvala da imam se sto kje posakam,sekogas sum go dobivala najdobroto,a voedno me nauci deka parite ne se srekja i me nauci deka treba da bidam samostalna,da rabotam za da imam,a ne da ocekuvam drug da me izdrzuva...me napravi zrela,nekogas i previse zrela za moite godini,samostalna,uspea da me natera da stojam so nozete cvrsto na zemja,me poctuvala sekogas kako licost,me vospita kako sto treba,me nauci da se razberam od zbor,nikogas ne krenala raka na mene i ne mi zabranuvala nisto tuku so objasnuvanje losoto go delela od dobroto so sto me natera sama da svatam sto treba da pravam,a sto ne...sekogas mi davala sloboda i mi veruvala so sto ja nauciv cenata na doverbata i sekogas kje i bidam blagodarna sto me napravi dobra,iskrena,cesna i pred se sto me napravi COVEK...so moite deca bi postapuvala isto kako sto majka mi postapuvase i postapuva so mene i se nadevam deka kje gi napravam dobri licnosti kako mene,zosto jas mozebi ne sum sovrshena no imam vrednosti sto smetam deka sekoj covek bi trebalo da gi ima...

Од моите родители не можам да се пожалам зашто секогаш правеле се за мене и свесна сум колку жртви имаат направено во личниот живот за да ни обезбедат мене и на сестрите нормално детство.
И од материјална гледна точка и од емоционална сум задоволена.
лагодарна сум им за тоа и си ги сакам највеќе:)
Јас на моите деца... Хммм... Би сакала да сум во состојба да им оставам по едно живеалиште ако не повеќе како материјално наследство. И нормално - цел во целиот нивен живот ќе ми биде да ги претворам во луѓе...

Дале, зеле... Бар не сум ХајФајв дроља, Азис&Малина фан, не трчам по Зазабава/Кадевечер... :icon_lol:

Моите родители се далеку од совршени и не планирам некогаш да ги идеализирам. Имале купче грешки, и се`уште ги имаат што е за право, ама пред се` се луѓе, што значи треба да се прифатат онакви какви што се (освен дебилите, нив не ги прифаќам :icon_lol: ), второ се луѓе што ми дале живот, што значи ептен треба да се прифатат онакви какви што се.

Љубов секако ми дале. Да се одречеш заради некој од шетање и уживање, факултет, да отидеш дома на двадесетак и да речеш jа вака и вака (тате, ние решивме да се вАнчаме)... Значи дека тој некој мора многу да си го сакал. Што денес жими * шо е така, ама ете, да го земам и предвид нивното време (би требало да е некој фактор).
Шатмегабри, ја од СФРЈ сум*. :icon_cool

Ми дале да не изгледам како да сум од црна Африка. На жалост, ми дале и можност да осетам дека материјалното не причинува среќа. Ок, причинува. Ама на многу, многу кратки стази. И да, постојат работи кои не може да ги замени, како и да звучело.

Едино не ми даваат да возам. :icon_roll Татко ми смета дека треба да земам часови, положам и добијам возачка дозвола, со други зборови, човекот го преферира легалниот начин. :icon_lol:

*Не сум, ама мерак ми е. За малце време се работи. :icon_lol:

Ми дале раце, нозе,мозок, односно цело тело и ме фрлиле на буниште.
Од тука самиот си го терам животот си се снајдувам као што можам и умеам.
Секогаш сум сам на себе никогаш не барам од никого АПСОЛУТНО НИШТО освен Почит и пријателство.

Многу ми дале и многу ме научиле( засеа,се надевам ќе продолжет пак да ме учет и дека ке издржет со мене во наредниве години шо идет ). Знам дека сакет секогаш све најдобро да ни пружет мене и на сестрами,и коа не сме биле баш во најдобра финансиска состојба,секогаш се труделе јас и сестрами да не го заприметиме то.Ме научија да бидам вредна,работлива,одговорна,самата да знам да си се снаоѓам,ме научија секогаш да си го бранам и да одам по моето мислење,ама и да ги почитувам и мислењата на другите,ме научија дека од сите работи во животов,семејството секогаш е на прво место,ме научија дека парите се само пролазна ствар во животот и дека не зависит све од нив...јесте дека прает некој грешки,ама ќе се попрает со сестра ми :smir:

Баш истово ова би сакала јас да им го пренесам и на мојте деца,само со некој ситни измени...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom