Едно дете-предност или недостаток?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Децата се секогаш радост во семејството без разлика дали ќе имаш да му дадеш да јаде и да го облечеш , За мене најмалку 2 а најмногу 3 деца .. :)

од секогаш сакав брат или сестра, ама ете, самичко ме оставија, така и ќе терам.

мислам дека со брат/сестра е подобро

Јас сум едно дете на Мајка ми и татко ми, и мене ми е супер. Искрено ништо не ми недостасува и сметам дека тоа е предност

Јас сум едно дете на Мајка ми и татко ми, и мене ми е супер. Искрено ништо не ми недостасува и сметам дека тоа е предност

Па вака...во помладите години на детето ќе му биде одлично...ќе има се што ќе посака...поточно ако има еден пар патики...ќе има два..за разлика од другите...бидејќи само едно дете е и сите финансии се вложуваат во него...но во постарите години...на 30.35 год...тогаш ќе се осети тоа...сите знаеме како помали колку е убаво да се отиде на гости..кај вујче..тетка...тоа децата на тоа дете кое било единствено нема да го имаат...а и тоа единкото ќе го осети тоа...брат сестра било што....ручек кај нив..они кај вас...нова година...прослави..одмори...друго е кога седиш со пријател а друго е кога седиш со брат сестра и зетот или ....(како се викаше мажот на сестрата :D ) така предноста и недостатоток се 50 - 50 ....али сепак да можам да бирам би одбрал да имам сестра..која и ја имам сега..и немам никаков недостаток..а и нема ни да имам се надевам...

Ја имам двајца браќа и една сестра и не би ги мењал ама за баш ништо на светот!
И мислам дека лошо е за детето да биде само,мислам посебично ке биде и нема да биде научено нешто да дели

За мене лошо е едно дете во семсјтво, не по негова вина секако
Али мислам и сум сведок на доста ситуации дека таклвите деца се пред се разгалени, особено ако се разботи за добро ситуирано семејство каде детето ќе има се што ќе посака во било кое време и нема да прави разлика од тоа дали терба или не да ги покажува своите ПРИВИЛЕГИИ пред останатите, не сафќајки дали е или не во ред тоа да го прави
Значи за мене едно дете во богато семејство е НАЈЛОШОТо нешто

Imam brat i se mi e ubavo i ne bi go menjal.
I mislam loso e za nekoe dete da bide samo,kolko tajni imam so brat mi sto si gi delam i taka mora i toa dete soznam..

Зависи.
За некои луѓе, кои немаат доволно финансиски средства, доволно е едно дете, затоа што не би било многу пријатно на едното дете да му овозможат повеќе отколку на другото, или па на двете секогаш да им фали нешто. Некои парови па, можеби од здравствени причини останале на едно дете и не можат да имаат деца, па мораат да се задоволат со едно, иако и тоа е сепак далеку подобро од паровите кои не ни можат да имаат деца, нешто најтешко според мене.
Има и луѓе кои имаат повеќе деца и стигнуваат да им дадат родителска љубов на сите, како и финансиска поддршка, да им овозможат соодветно образование и други благодети, па тие според мене се најсреќните семејства и убаво би било да има што повеќе такви.

јас пораснав како едно дете во фамилијата , ама од секогаш сум сакал да имам брат , сестра или и двете .не знам за другите кои се единствено дете во фамилијата како се чувствуваат , но јас се чувствував осамен цело време.имам осет дека еден дел од мене остана нереализиран поради таа состојба.

i jas sum sam pa super mi e .ne deka neso sum razgalaen ama nikad ne mi falelo da iam brat ili sestra.

па за кого како, некои фамилии тоа е предност бидејќи се свесни дека нивните со своите финансии можат да одгледаат едно дете и притоа се да му дозволат...но секако дека е поубаво да се повеќе деца, бидејќи едно од друго си учат, се штитат, си помагаат, но колкави се можностите!!!

Абе од една страна гледано е предност.. Никој не те замара, не делиш со никој ништо и све.. Незнам мене можда ми е ок пошто сум навикната..
Ама па од друга страна едно дете кога е може лесно да се распизди и да прај глупости и ствари за кои ќе се кае еден ден.. Мислам.. Појше бељи.. Незнам зашто е тоа така ама и по себе гледано а и по другари, другарки што се по едно дете во фамилија глеам обично таквите сме позбеснати незнам зш :kesa:

Zavisi od finansiskata sostojba na semejstvoto. Ne e samo da imas deca, na tie deca treba da im obezbedis i dobar zivot. Podobro e da imas edno dete i da mu pruzis se vo zivotot otkolku da imas pet i da stradaat za leb. A toa dali ke bide edno dete razgaleno ili ne zavisi od roditeleite. Ima mnogu deca sto se edinstveno dete fo familijata pa voopsto ne se razgaleni, no ima deca koi ima uste 1ili2 braka ili sestri pa se mnogu razgaleni i sebicni.

разликата , во финансиска смисла , на одгледување на 1 или 2 деца не е толку голема за да претставува одлучувачки фактор во одлуката да се има 1 или 2 деца. освен ако нема здравствени ограничувања , одлуката да се има 1 дете кај здравите родители , ја сметам за себичност.
ај вака , хипотетички гледано , скоро секој од тие родители потекнува од повекедетно семејство.во најмала рака имал брат или сестра , би се согласил ли тој неговите родители да решеле да имаат едно дете помалку и тоа дета да бил баш тој.

едно дете јас сакам, ништо повеќе не планирам душата да ми вадат.Така и ке биде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom