Како се станува ракометен судија?

• Креатор на темата Креатор на темата lo6ko piratot
  • Време на започнување Време на започнување

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
57
кои пат треба да го помине една личност за да може да ја извршува оваа професија?

кои пат треба да го помине една личност за да може да ја извршува оваа професија?
Се поднесува барање во РФМ, се подготвуваш физички, полагаш тестови за трчање (физичка издржливост), се подготвуваш за писмен испит и полагаш...
Во меѓувреме судиш еден куп пријателски натпревари, со цел да стекнеш мало искуство. Откако ќе положиш за судија, стартуваш во младинските лиги, па потоа можеби во женското првенство, па потоа идеш нагоре.. Јас бев ракометен судија, но престанав да судам пред некои 5 години.

Се поднесува барање во РФМ, се подготвуваш физички, полагаш тестови за трчање (физичка издржливост), се подготвуваш за писмен испит и полагаш...
Во меѓувреме судиш еден куп пријателски натпревари, со цел да стекнеш мало искуство. Откако ќе положиш за судија, стартуваш во младинските лиги, па потоа можеби во женското првенство, па потоа идеш нагоре.. Јас бев ракометен судија, но престанав да судам пред некои 5 години.
Верувам дека приказнава “ја бев судија на времето“ ја кажа за време на ракометов неколку кратно :D

Верувам дека приказнава “ја бев судија на времето“ ја кажа за време на ракометов неколку кратно :D
Да? Не сум приметил... Се мислам дека ја кажав таа „јас бев ракометар на времето“, а не за судија... :)

Да? Не сум приметил... Се мислам дека ја кажав таа „јас бев ракометар на времето“, а не за судија... :)
Ти на времето си бил и фудбалер (негде прочитав по форумов), ракометар, ракометен судија .. има ли нешто што не си бил? :свиркам:

Ти на времето си бил и фудбалер (негде прочитав по форумов), ракометар, ракометен судија .. има ли нешто што не си бил? :свиркам:
Тренирав карате (1 година), фудбал (1 година), ракомет (7 години), ракометен судија (2 години)... :)
Тоа е. Сега се надевам дека ќе го истрчам Скопскиот маратон (или барем полумаратонот) во мај. Тоа е тоа :)

Тренирав карате (1 година), фудбал (1 година), ракомет (7 години), ракометен судија (2 години)... :)
Тоа е. Сега се надевам дека ќе го истрчам Скопскиот маратон (или барем полумаратонот) во мај. Тоа е тоа :)
Браво. Фудбалот пошо разбра дека женскиве се палат на Роналдо и Меси, каратето за да спасуваш дами во невоља, судија за егото и ракомет како примарен спорт, така? :D

Како се станува судија(по можност интернационален судија)?хммм...
Многу едноставно....:)
Треба да си во крвно сродство со кланот кој раководи со РФМ(јасно е кој е тој клан):cool:....или пак близок пријател со некој влијателен член од кланот....;)

и да се презиваш начевски... :D.. се зезам..
инаку прашање до @Acid, тоа полагањето и др. колку се плаќа ?

Кога на чоекот ќе му ослаби видот тој станва судија! Нема шо да се чудиш :D

и да се презиваш начевски... :D.. се зезам..
инаку прашање до @Acid, тоа полагањето и др. колку се плаќа ?
Незнам искрено, сум заборавил. Не беше голема сумата воопшто.

А овие за издржливост тестовите и писмениот дел што тестови се лесно се полагаат ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom