Можност за избор на пол на детето

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Богатите парови од сите делови на светот, се почесто патуваат во САД, бидејќи таму легално можат да го изберат полот на своето идно дете.
По појавувањето на клиниките за вештачко оплодување во кои се врши селекција на ембрионите за сума од 20.000 американски долари, податоците покажуваат дека најчести корисници на ваквите услуги се парови од Кина и од Канада. Паровите од Кина најчесто сакаат машки деца, додека Канаѓаните обично избираат девојчиња.
Оние кои го оправдуваат ваквиот начин на одбирање на полот велат дека на овој начин може да се внесе рамнотежа во семејството, додека противниците на таканаречените "дизајнирани бебиња" предупредуваат на можност од злоупотреба, па се залагаат за забрана на оваа пракса.
Постапката на таканаречената предимплантска генетска дијагноза (PGD), се однесува на анализата на оплодените јајце клетки и имплантирање само на оние кои ги задоволуваат желбите на родителите.
Во земјите кои законски го регулираа PGD, оваа метода е дозволена само за елиминирање на ембрионите кои имаат голем ризик дека ќе резултираат со деца кои ќе страдаат од наследни болести.

Дали го оправдувате ваквиот начин за одбирање на полот на идното дете?

Nikogas ne bi si igrala so majka priroda taka , senadevam deka ke sum blagoslavena i so malo since i kerkicka ama ako ne sum , nema da na mepriroden nacin da stignam do to . Drugo e inseminacija , pomos za oplodnuvanje ova veke absurdno e !
Nie sme doma 3 kerki zamisli tatica da trzal za masko pa ke ne nemase nekoja od nas :) , ne biva :)

Никогаш не би го направила ова. Што ќе ми даде Господ - тоа.

Мистичен напиша:

Sto da ne, postojat nekoi semejstva koi naprimer naklepale 7 deca ( site zenski ) sakajki edno masko da imaat i pak ne uspeale da go dobijat , a pusta zelba ... pa ajde pomos od socijalno , ne mozat site da gi izdrzuvaat...
Ja kao sto sakam edno masko edno zensko , (idealno bi bilo bliznaci) ovaa bi bilo sovrseno za mene :)

Не, но во некои ситуации како нашиот балкански народ, повеќе сакаат машки деца па за нив е идеална таа можност да си одберат каков пол ќе им биде детето. Инаку јас лично сметам дека подобро е да остане така како што требало да биде, односно да ја почитуваме мајката природа!

Kako sakal Gospod taka neka bide.Ne pravam razlika megu masko i zensko dete,kakvo e takvo e moe si e i jas ke si go sakam, nema potreba od nikakvo "dizajniranje" na decata

ThA-BiTcH напиша:
Никогаш не би го направила ова. Што ќе ми даде Господ - тоа.

Потполно се согласувам! :kajg: Убаво е и машко и женско дете, и да е здраво и живо. Не е дека не го оправдувам ова, туку едноставно ми е глупаво! :ija: Како сакал господ-ТАКА!:icon_lol: :icon_lol:

Глупости, тоа не е природно да бираш какво дете ќе имаш, со векови наназад до последн момент било мистрија каково ке биде а сега се занее однапред, ама да бираш пол е премногу

Другар мој викаше, што сака нека биде, само кога моча да е станат/исправен :pos:
Ова мала шала...Само сакам да ми биде живо здраво и да поминува лесно во животот.
Пред да се оженам повеќе скав син, ми даде господ ќерка...не би ја мењал сега за 3 сина. САМО ДА Е ЗДРАВО И ЖИВО.

Кој како сака нека прави ако некој му е толку пари и животна желба за определен пол на своето дете е оправдано.
Но според мене дајте бе луѓе малку да не се знае поинтересно е така,ако треба сега сите однапред да знаеме какви ќе ни бидат децата многу би ни било досадно.

Најубо, без експерименти . Бебенце е, твое е, без разлика шо е.

Мистичен напиша:

Еден од поголемите етички проблеми со кои се среќава генетиката во денешницата. Одбирањето на полот е всушност прилично едноставна процедура, но се јавуваат и уште порадикални идеи за комплетно генетско модифицирање....

Во секој случај ова е сеуште скапа инвестиција за многу луѓе во светот и природниот, многу поедноставен начин на оплодување е сеуште најприфатлив. Тешко дека поголемиот дел од луѓето би се отргнале од она задоволство во корист на процедура која долго трае, многу е непријатна, исклучително инвазивна и плус многу кошта.

Во секој случај сум против слободното бирање на полот на идното бебе пред се поради социјалното значење на истите во иднина.

Во Британија постои закон кој забранува купување на неферска предност. Неколку пати бирањето на полот на бебето падна пред овој закон.

Што и да е, живо и здраво да е.
Нема разлика син и ќерка, подеднакво се сакаат.

Палец или показалец?? Кој да го скршиш еднакво боли.

Мене ова ми е бесмислено... да се направи рамнотежа - како не! Природата си правела рамнотежа милиони години, па сега ние ќе и се мешаме. Место да ја стремат медицината во покорисни цели, и тие пари што ги инвестираат во вакви работи, да ги инвестираат во барање лекови или незнам што, они играчки си играат... катастрофа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom