Сеа тролаш или? Кое маскирање, оди пробај живо месо или само сварен стек да видам дали ќе ти биде вкусно. Ако некоја храна се маскира за да можеш да ја јадеш тоа е животинската. A друга работа е што тоа е скроз субјективно и зависи од тоа како ќе си го истренираш сетилото за вкус.
Иначе нема смисла муабетов, храна наменета за луѓе не постои, човекот е омнивор и може да јаде скоро све, а друга работа е со што ти лично ќе одбереш да се храниш. Тоа што порано луѓето биле прости и немале пристап до квалитетни информации и научни трудови не значи дека и во 2025та уште треба да правиме муабет за тоа дали овесот е храна за луѓе или за коњи.
Живо месо се јади и тоа јаделе нашите претци....
Во јапанонија има многу традиционални јадења со живо месо
пример:
1) Basashi
2) Rebasashi
3) Nama Gyuu
4) Chicken Sashimi
6) Sushi
7) Gyuuniku no Tataki
8) Sashimi
Кои сеуште се јадат
Па и живо млеко се продава во продавниците.
Ако си гледал некогаш 24 kitchen им сервираат на маса живи октоподи и моркса храна што едноставно е полу жива и мрда во процијата.
Кој умрел од ова живо месо никој.
Ако имаш висока хигиена и добри стандарди се јаде живо месо и не е отровно.
Ни е го преработуваме за да ги уништиме екстерните бактерии и инфекции , а не дека месото е штетно и отровно.
А која нација конзумира жива леќа,компир,овес,грав,грашок?
Колку е животен век во јапан 85+
Индија сите вегани користат најпотентни зачини животен век 65-7 зошто?
Ако поминеш покрај сакара или ресторан каде се спрема месо или намирисаш месо одма телото лачи плунка дека знае дека тоа му е храна и се спрема за јадење....од која салата или овес така протекуваат лиги?
Инаку да човекот е омнивор, но од поново време јади повеќе житарици,овошје зеленчук..порано јаделе повеќе месо,сало,млечни продукти.
А а животниот век било пократок бидејќи умирале од банални работи...а не дека јаделе месо.Пример имаш погоре со Индијците...
Избарај природно како изгледа домат,банана,краставица па ке видиш дека порано човекот не ни јадел тоа и да јадел тоа било во екстремно мали количини.
Иста количина на
Калории,јаглехидрати,протеини и масти од растително и животинско потекло немаат ист заситувачки ефект