Не нема на инвестиционата мапа

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Веб-сајт
www.kajgana.com
Инвеститорите не ја гледаат Македонија, ја нема на нивната инвестициска мапа. Мала земја, со слаб пазар, блиско воено минато и згора на тоа со гломазна бирократија, не може да биде привлечна за странците.
Во вакво светло Македонија ја гледа Давид Банкс, експерт од Ирска, земјата која се смета за светски уникатен пример по начинот на кој успеа да се извлече од дното до успешна економија позната како ирското чудо.
„Јас би рекол дека главната пречка е јавната администрација, која во моментов не е толку доволна и спремна да одговори на тој предизвик, затоа што нејзиниот капацитет не е толку силен и можеби тоа е причината што сите досегашни преговори со странските инвеститори завршувале неуспешно“, вели Давид Банкс, експерт од Ирска.
За тоа како изгледа инвестицискиот тренд во Македонија говорат бројките. Последниве пет години не влеваат оптимизам.
2001-ва важи за најуспешна инвестициска година, кога стасаа парите од продажбата на Телеком. 2002-ра 77,8 милиони долари, 2003-та 95 и пол милиони долари, 2004-та 157 милиони, а лани нецели 100 милиони долари странски инвестиции во Македонија.
Со просечни 100 милиони евра годишни инвестиции, Македонија не може да очекува реално покренување на економијата, коментираат експертите.
И сликата нема да се промени се додека Европа не потсетува на корупцијата, неефикасното судство, лошата инфраструктура, неквалификувана работна сила.
„Македонија може да стане како Ирска, меѓутоа ние можеме да ве научиме како да ловите риба, но вие треба понатаму да ја ловите рибата“, рече Банкс.
За годинава инвестициското конто ќе биде подебело, ама поради продажбата на ЕСМ, за што на државна сметка легнаа 225 милиони евра.
Стручњаците сметаат дека и оваа инвестиција е само дел од моделот на преземање на компании, но не и гринфил инвестиции - изградба на нешто ново.

Па нормално дека ќе не нема...само незнам кого мотаат „овие“ дека секој ден доаѓаат инвеститори...

Не бе не нема. Овие што ја купија САСА се од крупиште. Џонсонс контролс се од Аргулица. ЛУКОИЛ се од Луково, ВЕСНА акумулатори се од Облешево нели...?????:lud:

asterix_m напиша:
Не бе не нема. Овие што ја купија САСА се од крупиште. Џонсонс контролс се од Аргулица. ЛУКОИЛ се од Луково, ВЕСНА акумулатори се од Облешево нели...?????:lud:

Не биди смешен и не биди слеп партиски војник.

Ја гледаш реалноста околу себе или треба некој да те фати за раче па да те прошета наоколу, па да ти покаже и да ти рече: Еве синко, ова се 400000 невработени, ова се нашите пропаднати фирми на кои никој не им го знае бројот, ова се нашите родни полиња во кои владата ниту инвестира, ниту ги штити, ...

Да бројам?

Каде ги гледаш странските инвестиции?

humanoid напиша:
Не биди смешен и не биди слеп партиски војник.

Ја гледаш реалноста околу себе или треба некој да те фати за раче па да те прошета наоколу, па да ти покаже и да ти рече: Еве синко, ова се 400000 невработени, ова се нашите пропаднати фирми на кои никој не им го знае бројот, ова се нашите родни полиња во кои владата ниту инвестира, ниту ги штити, ...

Да бројам?

Каде ги гледаш странските инвестиции?

не се многу, ама ти си толку заслепен од својот скептицизам па не можеш да ги видиш, или еданоставно несакаш. Дојди у Пробиштип и ке видиш и ке осетиш1!!!!!!!!!!!

asterix_m напиша:
не се многу, ама ти си толку заслепен од својот скептицизам па не можеш да ги видиш, или еданоставно несакаш. Дојди у Пробиштип и ке видиш и ке осетиш1!!!!!!!!!!!

Немам коментар :icon_lol:

Апсолутно си во право.

Постот на mRnO е измислен и воопшто не ја одразува реалната слика на Македонија.

Da de sea mRnO e kriv hehe,poglejte nekoj objektiven medium ili prosetajte niz istocna makedonija....ne se otkuvuma zelencuk,ovosje tutun nisto,mlekoto poevtino od voda dojde,a koi investitori Lukoil gi spomnavte? sto moze lukoil da vraboti i da smeni vo ekonomijata baz nisto...rudnicive ne gleam deka rabotat,bas toj Zletovo vo probistip nekolku godini mu pravea restart ama nesto maticnata ploca gi zeza izglea,lugeto pak berat pecurki po planinite za opstanok,znam kako e imam rodnini tamu,familiite se izdrzuvaat ili od pecurki ili od penzii,ili od 3-4iljadi sto gi zimaat zenite cij trud e iskoristen po privatnite konfekcii,i braka moi,daleku od dobra ni e sitoacijava u MK

Abe klosari. Investitori ne doagaat za da vi delat pari, nego za da zarabotat pari. :star:

Кога можеше една Албанија да почне да прибира странски инвеститори, зажто да не и ние?Државните цели мора да се постават пред личните цели кај властите :star:

asterix_m напиша:
Македонија, 2006. Пробиштип е град на просперитет и инвестиции. Инвеститори се тепаат да купат фабрики, невработени речиси и нема, а најниската плата изнесува 20.000 денари (во трговијата, додека во производството просекот се движи околу 35.000). Луѓето од другите градови во Македонија се почесто размислуваат трајно да ги напуштат своите родни места и да заминат на печалба во Пробиштип. И не само тие, туку и многу други Македонци кои заминале во прекуокеанските земји на гурбет, размислуваат за оваа опција.

- "Јас работам веќе 6 месеци на брод во САД, мислев дека ова е добра заработувачка, но дознав дека во Пробиштип се заработува подобро и од тука, па сериозно размислувам да се вратам во мојата татковина" - ни изјави 25 годишниот А.С, нашинец на привремена работа во странство.

Астерикс, вака отприлика би било во твојата фантазија?

Мистичен напиша:
Македонија, 2006. Пробиштип е град на просперитет и инвестиции. Инвеститори се тепаат да купат фабрики, невработени речиси и нема, а најниската плата изнесува 20.000 денари (во трговијата, додека во производството просекот се движи околу 35.000). Луѓето од другите градови во Македонија се почесто размислуваат трајно да ги напуштат своите родни места и да заминат на печалба во Пробиштип. И не само тие, туку и многу други Македонци кои заминале во прекуокеанските земји на гурбет, размислуваат за оваа опција.

- "Јас работам веќе 6 месеци на брод во САД, мислев дека ова е добра заработувачка, но дознав дека во Пробиштип се заработува подобро и од тука, па сериозно размислувам да се вратам во мојата татковина" - ни изјави 25 годишниот А.С, нашинец на привремена работа во странство.

Asteriks neli osekas oti samo se glupiras ovde na forumot?Podobro napusti go i ic ne se zamari so politiki.

Macedonian напиша:
Abe klosari. Investitori ne doagaat za da vi delat pari, nego za da zarabotat pari. :star:

Ko prvo prvata prosta recenica ne ti e na mesto,ko vtoro tocno deka doagaat mislejki na nivniot dzep a ne na nasiot,toa probuvame jas i nekolku luge da go dokazeme od preeska

Мистичен напиша:

Многу интерсно ама јас нема потреба да те убедувам, твој проблем, само прошетај и види, а ти ако сакаш на 5 брода биди. Па таму си фаназирај колку сакаш

asterix_m напиша:
Многу интерсно ама јас нема потреба да те убедувам, твој проблем, само прошетај и види, а ти ако сакаш на 5 брода биди. Па таму си фаназирај колку сакаш

:pos:

Власта мора да е среќна со ваква младина.

Првите 70 рудари се викнати на работа во Рудниците Злетово. Тие треба да ги оспособот и осигураат јамите, првицна плата е просек околу 15000.

Вчера свечено беше пуштен Рудникот САСА со 450 вработени и просечна плата од 18000 денари.

Е сега некој се глупира по форумот ама кој, кој последен се смее најслатко се смее

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom