Дневникот на Страшо Пинџур

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
Dali se secavate na lektirite od osnovno uciliste.Mojata osmoletka bese mnogu odamna no se secavam
deka maka macevme da najdeme nekoj lektiri.Vo biblioteka ja zemale, da se kupi skapo e, ili e na srpski.
Obavezno vo programata za lektira ja imase knigata "Dnevnikot na Ana Frank".Sigurno site ja znaete.
Denes mi dojde vo raka knigata "Dnevhikot na Straso Pindjur" i go procitav vo eden zdiv.Pa sega posle
toa si mislam,zosto i koj me teral da go citam "Dnevnikot na Ana Frank" odnosno koj ne mi ovozmozil
da go citam "Dnevnikot na Straso Pindjur". Neznam dali sega e vo programata za skolska lektira.
Eve citat kako go zapocnuva dnevnikot na 1januari 1933 god.
So ogled na toa deka sum dojden na svetov
koga covestvoto se uste ne e na nivoto na
koe treba da bide,i koga covekot se uste
ne postanal c o v e k.zatoa moite stremezi
ce bidat upraveni kon takvite celi.
Toa se moite ideali.
S.D.Pindjur
Ve prasuvam (posle ova) dali bi imale zelba da ja procitate celata kniga.Ve interesira li sto napisalo
toa momce na 6 maj 1933 god.Za zivotot, Za ljubovta, Za Makedonija.
Isto taka mnogu ne macea da gi ucime pesnite na G.Jaksic,J.J.Zmaj I d.r. nemakedonci a moe
mnenie e deka K.Nedelkovski,N.Vapcarov,A.Karamanov bea pomalku (ne)zastapeni.
Taka ja gradevme Makedonstinata.
{Kako za prv pat dobro loso toa e, so pocit Anco

Поздрав од Модераторот:

Дали се сеќавате на лектирите од основно училиште.
Мојата осмолетка беше многу одамна но се сеќавам дека мака мачевме да најдеме некој лектири.
Во библиотека ја земале, да се купи скапо е, или е на српски.
Обавезно во програмата за лектира ја имаше книгата "Дневникот на Ана Франк".
Сигурно сите ја знаете.
Денес ми дојде во рака книгата "Дневникот на Страшо Пинџур" и го прочитав во еден здив.
Па сега после тоа си мислам,зошто и кој ме терал да го читам "Дневникот на Ана Франк" односно кој не ми овозможил да го читам "Дневникот на Страшо Пинџур".

Незнам дали сега е во програмата за школска лектира.
Еве цитат како го започнува дневникот на 1јануари 1933 год.:

„Со оглед на тоа дека сум дојден на светов
кога човеството се уште не е на нивото на
кое треба да биде, и кога човекот се уште
не постанал ч о в е к затоа моите стремежи
ќе бидат управени кон таквите цели.
Тоа се моите идеали.“

С.Д.Пинџур

Ве прашувам (после ова) дали би имале желба да ја прочитате целата книга.
Ве интересира ли што напишало тоа момче на 6 мај 1933 год. За животот, За љубовта, За Македонија.
Исто така многу не мачеа да ги учиме песните на Г.Јаксич,Ј.Ј.Змај И д.р. немакедонци а мое мнение е дека К.Неделковски,Н.Вапцаров, А.Караманов беа помалку (не)застапени.
Така ја градевме Македонштината.
Како за прв пат добро лошо тоа е, со почит Анчо.

:cool:

Земи научи кирилица, после сподели со другите.:)
Не верувам дека некој не би сакал да прочита повеќе.

За книгава искрено прв пат слушам ама дефинитивно би сакал да ја прочитам. У принцип не сум многу по македонската литература, со исклучок на Пиреј која стварно ме фасцинира...

Али ко другите што кажаа, стварно нервира кога некој пишува на латиница, демек толку се грижиш за нашата литература а тебе тешко ти е фонтот да го смениш...

Кога ќе видам на латиница,не ми се чита ни една реченица

A pak jas ni edna bukva nesakam da napisam latinica.(odnosno ne Makedonska)
Cekajte bre ludje samo sto pocnav.Eve baram pomos od utre so kirilica. Nikoj pa i vie ne se rodivte uceni.Ce bide i toa.Vo moe ucenje go nemase ova cudo tuku i
hemisko penkalo bese "COOL" more mastilav moliv ili perpdrska.
Da na mislite so toa ne sum po Makedonec od vas, se lazete.
Od voz grcistana me simnuvale samo zatoa sto vo kartoncinjata na granica
ne sakav da napisam jugosloven,pisuvav MAKEDONEC i ne zalam se vracav
nazad kako MAKEDONEC.

Супер ти е темава , иначе Ја неам прочитано книгава.

Cekajte bre ludje samo sto pocnav.Eve baram pomos od utre so kirilica. Nikoj pa i vie ne se rodivte uceni.Ce bide i toa.Vo moe ucenje go nemase ova cudo tuku i
nazad kako MAKEDONEC.
Млади се, затоа не те разбираат ;)

Земи научи кирилица, после сподели со другите.:)
Не верувам дека некој не би сакал да прочита повеќе.

Priznavam, KRIV SUM so pravo me ispokaravte.Vie ste mladi ama
veterani vo ovaa rabota.Jas mozebi sum od najstarite ovdeka ama junior
so ova cudo komjuter nema ni mesec dena,vo moe vreme i hemisko
penkalo bese "COOL" more mastilav moliv (prvo go plukas vrvot pa da
pisuvas ili prodrska imastilo)Pa nikoj i vie ne se rodivte nauceni.
Vetuvam dedo naskoro so kirilica MAKEDONSKA.
i uste nekoj del od knigava. so pocit dedo Anco

Кога ќе видам на латиница,не ми се чита ни една реченица
Латиницата е само модифицирано Македонско писмо. Буквите се исти, само со различен глас звучат, во зависност од говорните можности на корисниците. Дека латиницата не е изворно “западна“ азбука говори тоа што немаат соодветни знаци за секој посебен глас, па се снаоѓаат кој како умее (користат "ts" за “ц“, "sh" или "sch" за “ш“ и слично..). Затоа, не се секирајте многу околу азбуката :).

Сабота 6 мај 1933 год.

Бев толку нерасположен,та другарите, та другарите често ме прашуваа зошто сум тажен. При тоа јас им велев дека сум тажен затоа што сакам да сум во мојот роден крај. И навистина тоа беше една од причините, а другата беше поради сето што се работи во светов и желбата Македонија да биде слободна, и воопшто поради погледите на идните дејствувања во тој правец.
Мојата душа од таков студен јад ја ослободи еден зрак на душевна топлина русокосата дојде во паркот и погледнуваше во мене. Ја поздравив, ми одговори, потоа многупати ме погледнуваше. Што и значат тие погледи? Да не почна да тлее љубов кај неа? Ах, камо среќа да е така! Но таа ведрина изчезна кога другарите ме натераа да го напуштам паркот и неа во него. Пак смуртеност ја обзеде мојата душа.
........ Јас ја застапував уште и тезата дека со националната слобода на сите нации може да се дојде до најидеалната сосстојба во светов. Кога по овој разговор отидов на спиење, долго не можев да заспијам, во мислите ми се префрлуваше целиот разговор, целата состојба на светот, а мислите за русокосата ми паѓаа како мевлеми на мојата денеска многу огорчена душа.

Сакам да дополнам во врска со темава,а да не отварам нова.
-покра овој дневник што хронолошки го водел секој ден
Страшо Пинџур додека бил сдудент од 1јануари до 20ноември
1933 година во Крагуевац, постои уште еден дневник што го
пишувал во затворот во Белград на почетокот на 1941 год.
во време кога Македонија е под српска окупација а во
приквечерината на Втората светска војна и нова окупација,
и сакам да дадам некои извадоци од него,од кој ќе се види
како Страшо Пинџур го оценува тоа ропство на Македонија.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Својот дневник Страшо го наречува (пишува) вака
“Белешке-Ада Циганлија, 28-1- 1941.Страхил Пинџур,
дипл.права - полит.затвореник“
.....Уште и не беа почнати вестите кога во кафеанчето влезе
една џандарска патрола од двајца и по мала пауза еден ми
се обрати...,јас веќе ја насетив работата и им поцртав дека
ако сакат да ме лишуваат од слобода, треба да ги исполнат
формалностите и да ми дадат решение. И секако затоа што
е ова еден НАЦИОНАЛНО ПОТИСНАТ народ,тие штиковите
ги ставија на пушките и ги управија кон мене. Сето тоа, сиот
оној свет што беше во кафеанчето,и сите оние што беа
надвор,со големо внимание го следеа.Пред нивните очи
врвеше сликата на едно насилство над еден нивни син.
Од друга страна тоа требаше да им влие страв во коските
на сите тие што гледаа. Готови беа смрт да сеат ако робот
си го дигне својот глас.
И кога неколкупати околу рацете ми го врзаа синџирот
и го заклучија, ме потераа пред нив по кавадаречката чаршија
вака..вака барем народот можеше да види што го чека ако
си го бара своето право. Зар тие мислат на некому му трепна
срцето? Се лажат! Овој крај е прочуен по својата слободарска
борба против ропството.Традицијата на таа борба е жива и
таа продолжува со нови методи и млади сили.
Нема да ми излезе од моето сеќавање една епизода кога
ме водеа покрај финансискиот одел пред кој стоева двајца
финанси.Откако еден од мојте спроводници се поздрави со
нив за“ржа како куче вртејќи глава кон мене,а финансиите
задоволно се смеева.Тоа најубаво го илустира расположението
на оние што дошле кај нас да го чуваат законот и да
администрираат над МАКЕДОНСКИОТ НАРОД:.....
....Но сигурно тие со тоа сакале да конструираат сдна вина,
и на тој начин од мене да создадат виновник......
-Шта ви хочете?...Слободну Македонију, македонско право?
О свему ми имамо података...Него би требало смакнути једно
двадесет глава као што је твоја, па би све било мирно....
...тие зборови беа огледало на она што му го мислат на
МАКЕДОНСКИОТ НАРОД оние што него го владеат.
...ги жалев тие бедници што беа во состојба да им ги лижат
нозете на оние што под нив го врлиле целиот наш народ...
Во интерес на истрагата јас бев доведен во состојба да
не можам да стојам на нозе.Оние што ја водеа истрагата
настапуваа како грамадни сили кој можат се да слушаат
и како питачи кој сакаа да им се смилувам а се на се тоа
беа само бесни пци што верно го чуваа трлото на своите
чорбаџии.Дали макар во еден момент ме поколебаа?Не!
---------------------------------------------------------------------------

nazad kako MAKEDONEC.
Ова ми се допаѓа чичко анчо!

-Понеделник, 31 јули 1933
Со мислите на неа заспав и се разбудив. ...
-Вторник, 1 август 1933
...вечерта кога застанавме на мостот, ја видов неа како љубезно ми се насмевнува, а јас и одговорив.За жал таа вечер не можевме да се сретнеме,шеташе со некој роднини.
-Среда, 2 август 1933
Штом се разбудив, мислите ми јурнаа кон неа.И едно облекување, излегов. Скитав,таму-ваму,но нигде ја нема.Деновите на мојот престој овдека минуваат! Ние мораме да се изјасниме еден со друг.
-Четврток, 3 август 1933
Вечерта се состанав со неа на корзо.Си зборувавме нежни зборови и се восхитувавме на преубавата ноќ: тивка,никаде ветре да дувне,сјаен месец се лизга по небесниот свод и со своите зраци не милува нас двајцата...Таа ми рече.
„ Без сомнение, ова ќе го внесеш во дневникот“. Јас по ова се восхитував на нејзините поетични чуства.Кога се сретнавме таа ми даде страк босилак,а јас и ветив дека ќе го ставам во мојот Дневник. Тогаш таа ми рече:
„ Па, ќе ти се овене“.
Да но нема да овенат чуствата за вас - и реков ...

„Страшо Пинџур од животот ја имаше само младоста.
Зрелата врст не ја доживеа.Загина во борбата за вечно да остане да живее на страниците на историјата на Македонија.
Страшо Пинџур Дневникот почнал да го пишува во почеток на својата осумнаесета година.На страниците на таа книга ни соопштува дека релативно рано политички многу узреал,иако дотогаш немал можности,во годините на момчештвото,да стекне некое посебно образование...
Страшо е редок визионер.Таков го знаеме и ние, неговите другари од интернатот.Тоа го потврдува самиот тој и на страниците на Дневникот.Ретко кој уште во февруари 1933 г.
би се осмелил да ја изрече констатацијата:
„Зборуваме за хаосот во Европа.Од тој хаос мора Македонија да излезе слободна“
Треба да се знае дека е таа година кога во Германија зачекори на сцена нацизмот на Хитлера.Хаосот во Европа уште беше далеку.Него,по неколку години ќе го донесат на својте бајонети германските фашисти.Но Страшо него го здогледа порано и претскажа дека од тој хаос ќе излезе Македонија слободна.Тоа ќе се реализира единаесет години подоцна,но за жал,тој не ќе доживее да ја види слободна својата толку сакана татковина.Неговиот голем живот згасна на полпат кон слободата.
Страшо во јануари 1933 година ќе запише.„ треба да се бориме за правата на работничката класа,но,пред се,за правата на неослободениот македонски народ„...
Секојдневните бележења во тетратката ни зборуваат дека она што постојано му се вртело во главата беше неговиот идеал.Тој постојано конверзира со својте идеали и е загрижен за тоа да не умре пред нивното остварување.
Но ако пак умре пред да се остварат идеалите,тој е убеден дека „ Над гробот тревата ќе биде побујна токму заради тоа што ќе бујат идеалите.
------------------------------------------------------
Недела, 1 јануари 1933
Од денеска на овие хартии со отпечат на перото ќе го оставам секој трепет на мојава душа,и секој чекор што ќе го направам во животот,кон остварување на мојте идеали.
Еднобразниот живот во интернатов не ќе ми дава такви сижеа,но јас ќе ги дополнувам со прошетките и одењето на училиште.
Особено денеска,затоа што е овој ден во рамките на божиќниот одмор,немаше никакви авантури,како што ќе го наречувам јас најмалиот настан.
Но јас сам,што ќе правам во иднина,упатував неми но искрени поздрави до мојте идеали и до неа.
Иако длабоко сме навлезени во зимата,денот беше толку убав,што целото попладне го посветив на шетање за да ја растерам длабоката меланхолија,што овие денови заседнала во мене,затоа што не можев да соберам средства за светлите празници да ги минам покрај мојата баба,мајка, во кругот на својте пријатели и познаници,во мојата земја на мечтите.
Изминатите денови ќе бидат опишани во вид на мемоари.

4 јануари 1943 година
Во Скопската обласна полиција беше убиен народниот херој Страшо Пинџур.По затворањето во декември 1942 година во Велес,беше спроведен во Скопскиот затвор.Бугарските фашисти,знаејќи дека фатиле голем револуционер и организатор,го мачеа посурово одошто средновековни инквизатори.Меѓутоа и покрај најтешките злоставувања полицијата разбра од него само тоа дека се вика Страшо Пинџур и дека...
„..ќе дојде ден кога вие ќе стоите пред моите другари“.
Потоа беше на зверски начин убиен.
-----------------
Хронологија на Скопје 1939-1945 книга втора,Скопје 1974

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom