Камиони

• Креатор на темата Креатор на темата Mandrak
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Локација
Скопје
Имајки на ум дека по патиштата ширум Светот крстарат и „тешкаши“ кои се можеби најзаслужни за доближување на различни производи до различни пазари и дека без нив денешницата би била сосема незамислива, одлучив да им посветам тема. Камионот е според мене возило бр.1 во Светот кога станува збор за превоз на стоки по копно.

Peterbilt е производител на тешки товарни возила од Соединетите Држави кој своето производство го започнал во дамнешната 1939 година за кусо време станувајки најпознат производител на камиони во US при тоа нудејки на пазарот камиони од исклучително висока издржливост и моќ како и споредено со тоа што го даваат, исклучително мали издатоци за одржување. Еве неколку слики од камионите на Peterbilt:
our_own_pos_limg31.jpg
our_own_pos_limg28.jpg

our_own_pos_limg26.jpg
our_own_pos_limg20.jpg

our_own_pos_limg18.jpg
our_own_pos_limg12.jpg

our_own_pos_limg24.jpg
our_own_pos_limg10.jpg
our_own_pos_limg1.jpg

Тоа се камионите кои ги гледате во холивудските филмски остварувања, обрнете внимание само на голмината на кабините за спиење:)

Низ нашите, а и европските патишта крстосуваат Мерцедесовиот Актрос, MAN, DAF, Scania... Прекрасни возила:

Еве DAF

MAN:

Mercedes Actros:

http://imageshack.us

Scania:

Исто се среќава и Renault Magnum

Токму така! Еве го Renault Magnum! Со ваков камион имам патувано еднаш од Скопје до Атина и назад:)
Rue%20Transport%20Renault%20Magnum%20SZ%20KAASA.JPG

renault_magnum_cocpit.jpg

-Кабината е комплетно поставена на воздушни перници, клима, одличен аудио систем, седишта со пневматско амортизирање кое автоматски се прилагодува на тежината на тој што седи, доволно големи и широки кревети во делот за спиење, комфор каков што нема ни во американска лимузина!:) Моторот е турбо дизел со интеркулер, во варијанти од 500 и 600 кс.Со ваков камион можеш да возиш и 1500 км без да ти текне да застанеш:)

EVE ovde kaj mene Mandrak sto se vozi

MACK TRUCKS proizvodstvo USA & CANADA

2000_mack_vision.jpg

freightliner-trucks-coronado_f3.jpg

FREIGHT LINER proizvodstvo USA,CANADA & EUROPE

Freightliner-Coronado-gelb-(Hennig)-2.jpg

Ako sakate da vidite povece od ovie cudovista

http://lkw-infos.net/us-trucks.htm

Уф.. обожавам тешки возила! :)

Еве и еден стар чехословачки LIAZ од времето на социјализмот:)колку за споредба:
liaz.jpg

И уште еден кој му припаѓа на пост-социјалистичкиот период, модел кој неколку пати се пласираше во самиот врв во класа на камиони на релито Париз-Дакар:
liaz_2004.jpg

-Инаку камионите LIAZ се произведуваат од истата компанија која ја прoизведува и патничката „Шкода”:)

Ме потсети на IFA источно германските камиони од истата фабрика Вартбург и МЗ мотоцикли шо правеше, Раба од Романија како и рускиот Камаз:

Камаз:

Raba:

IFA:

Ако муабетиме за КАМАЗ, еве го победникот на Дакар-Телефоника лани:
4911-3.jpg

PS:Ова е моделот 4911 и има автоматска контрола и регулирање на притисокот во гумите на секое тркало директно од кабината:)

И ако зборуваме за руски (ex - советски) камиони, еве нешто што мислам оти ке биде интересно. MAZ од 1950 година:
maz200.jpg

и камион од истиот производител направен во времето на „Перестројката”:) :
maz02.jpg

STERLING TRUCKS

sterling__trucks.JPG

se imam vozeno mn pati vo sleperi i da vikazam prviot pat koga se vozev nema da go zaboravam. Navistina kamionite se #1

freightliner-trucks-coronado_f3.jpg

A be ova vednas da posakas UDZUM da fatis, zivees kako nomad, udobno kako vo hotel Ritz, a para se ima, sekoj den novo okruzuvanje....son na letnata nok' :):)!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom