Старо Скопје

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Локација
Скопје
Искрено жалам што не сум роден некои 80ина години порано кога Скопје било градче од 200.000 луѓе со прекрасен шмек и преубава инфраструктура. Растеретен од бетонските сивила и смрдеата која е секојдневен проблем поради неможноста за циркулација на воздух. Растеретен од шарените згради кои го нагрдуваат овој наш град како последица на мафијашкиот урбанизам. Познатите скопски маала исполнети со зеленило, а не изменети од својот корен или напуштени. Тоа е тоа Старо Скопје кој секој го сака.
Оваа тема верувам дека ќе има поголема заинтересираност и би сакал да ја исполниме повеќе со слики отколку со текст.

OFTEMO1.jpg

KOLAZ1.jpg

sk8855la.jpg

10.jpg

20.jpg

KEJ18.jpg

Asl3.jpg

76.jpg

2115680397_b76dfa107f_b.jpg

2116449298_96f5b45da6_b.jpg

skop.jpg

stara-zeleznicka-stanica1.gif

220a20kz.jpg

Некако ич не сум носталгична по стари времиња, ни по старо Скопје ни пак по некој друг град. Споредено тогаш и денес, јас без двоумење би одбрала денес.
Хаос е, гужва е, не се знае кој јаде-кој пие ама тоа е моето време. Кога би живееле во старо Скопје= стар град, не би можела да се снајдам, не би ми било толку пријатно и убаво. Какво е-такво е, наше си е.

Некако ич не сум носталгична по стари времиња, ни по старо Скопје ни пак по некој друг град. Споредено тогаш и денес, јас без двоумење би одбрала денес.
Хаос е, гужва е, не се знае кој јаде-кој пие ама тоа е моето време. Кога би живееле во старо Скопје= стар град, не би можела да се снајдам, не би ми било толку пријатно и убаво. Какво е-такво е, наше си е.

Никој не рече дека не е убаво. Како што реков темата е „Старо Скопје„ а не „Скопје денес и Скопје наназад години„ .... исто така реков помалку текст повеќе слики... мора ли секоја тема да има непотребни мислења

Никој не рече дека не е убаво. Како што реков темата е „Старо Скопје„ а не „Скопје денес и Скопје наназад години„ .... исто така реков помалку текст повеќе слики... мора ли секоја тема да има непотребни мислења

Добро...Извини...

Добро...Извини...

Не ме сФФФаќај погрешно те молам :)

Само не сакам како повеќето теми на форумов да излезе од тек и да биде темата истата како и од самиот почеток. :pipi:

Прв трамвај во Скопје наменет за турскиот султан при неговата посета во 1909 година.
Од таму доаѓа иницијативата за трамвај и повеќе пати е размислувано но сите идеи пропаѓале во вода затоа што финансиски не биле доволно поткрепени

2je8nq0.jpg

Ги постирав, но некои од нив не знам каде се сликани (далеку се од мое време :)) Некој да не е информиран црквата која е на 4 слика и дали последната слика е една од портите на крајот од градот (т.н. тетовска или кумановска трошарина)?

За првата и последната :)

Првата разгледница неможам со сигурност да кажам, но е 1912 до 1937 според други разгледници што ги прекопав, а последната слика е кај Дом на градежници карши гимназија „Јосип Броз Тито„ порано тоа било кружен тек, (можеш да го видиш доле на сликата) и после земјотресот е сменето значи околу 63' година

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom