Кој оперативен систем би одговарал?

• Креатор на темата Креатор на темата _DaMneD_
  • Време на започнување Време на започнување

_DaMneD_

убиец со чуство
Член од
13 ноември 2009
Мислења
43
Поени од реакции
7
Имам лаптоп HP OmniBook 6000 со конфигурација: CPU Intel Pentium III 597 MHz, RAM 128MB и незнам каква е матичната:). Сега незнам каков оперативен систем најмногу би му одговарало, некна му ставив Windows XP и кочи ко улав не го бидува со него. Размислувам за Linux ама незнам која врезија да му ја ставам.

Lubuntu 10.04 го симнувам сега од кога ке се симне обичо само го снимам на CD како .iso фаил или треба уште нешто да се направи за да биде бутитабилно ?

Со толку рам се ке кочи, пробај да најдеш рам меморија минимум 512 и се ќе биде во ред, кој било оперативен систем да ставиш. Па и XP ќе ти работи.

Симнав Lubuntu 10.04 го ставив на CD и сега пробувам на лаптопов и кога неке да го чита CD-то, пробувам на другиот компјутер на него сака и CD-то е во ред ставам друго CD на лаптопот го чита а и двете CD-а се Princo CD-R, само изгледа Princo имаат некоја нова серија на CD одоздола на CD-то е поразлична бојата. А гледав во BIOSOT неможе да се бутира од USB сега чаре ??? :confused:

^И јас го имам истиот проблем.Сакам да направам дуал бут но неможам да ја покренам инсталацијата преку УСБ.Јас 11.04 симнав.Инаку Убунтуто неможев да го изрежам на ЦД, а неможе да се инсталира ни преку УСБ кај мене.Чаре?

Да пробате со УСБ ЦД-Ром?

Касно видов, ако не можеш ни да го изрежеш, на мајстор :)

Имаше некоја заебанција со Убунту се сеќавам. Имаш ако се сеќавам добро два начини на инсталација едниот е таков визуелен тип другиот е DOS :) пробај со тој DOS mode...навистина не се сеќавам на деталите.

Не не нема проблеми со линуксот CD - то работи на друг компјутер се е таман ама на лаптопот не го чита CD-то а од постарите Princo CD-R што беа од пред 5 - 6 месеци ги чита XP-то беше на такво CD па го читаше и го инсталирав. А ако му направам упдате на биосот дали ке можам да бутирам од USB ??

Не не нема проблеми со линуксот CD - то работи на друг компјутер се е таман ама на лаптопот не го чита CD-то а од постарите Princo CD-R што беа од пред 5 - 6 месеци ги чита XP-то беше на такво CD па го читаше и го инсталирав. А ако му направам упдате на биосот дали ке можам да бутирам од USB ??
Јас имав слични проблеми со стар компјутер не ја покренува графиката. Можеш да пробаш со друг линукс на пример овој http://puppylinux.org/main/Overview and Getting Started.htm
--- надополнето: Oct 1, 2011 7:57 AM ---
Или овој http://www.damnsmalllinux.org/
--- надополнето: Oct 1, 2011 8:09 AM ---
И ова http://www.slax.org/

Тоа и ми е муабетот. Зезнат ти е или ослабнат ЦД-ромот да пробаш со друг - усб.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom