Каде на факултет и како одлучивте што ќе студирате?

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Некаде Втора средно почнав да размислувам за тоа што би студирал, тогаш јас но ми беше дека ќе има нешто во врска со природни науки или инжењерство. Од прогрмирање се одкажав пошто на државен натпревер по информатика (програмирање) ми се одмили кога ме седнаа пред компјутер 5 саати со пола литар кока кола и 100 грама чоколадо. Од машинско инжењерство се одкажав поради неперспективноста а таа гранка во нашата индустриски слаборазвиена држава. На крај ми останаа или класично електроинжењертво или пак моја најискрена желба, генетика (генетски инжењеринг). Одлуката падна на Генетика пошто ми се отвори можност за студирање надвор каде на студиите по биологија има можност после 2ра година да се специјализираш на одредена гранка во биологијата, и така сега сум во основни студии биологија, кои кај да се треба годинава да ги апсолвирам за продолжам на подлабоко изучување на Генетиката.

Bacillus gagous напиша:
Некаде Втора средно почнав да размислувам за тоа што би студирал, тогаш јас но ми беше дека ќе има нешто во врска со природни науки или инжењерство. Од прогрмирање се одкажав пошто на државен натпревер по информатика (програмирање) ми се одмили кога ме седнаа пред компјутер 5 саати со пола литар кока кола и 100 грама чоколадо. Од машинско инжењерство се одкажав поради неперспективноста а таа гранка во нашата индустриски слаборазвиена држава. На крај ми останаа или класично електроинжењертво или пак моја најискрена желба, генетика (генетски инжењеринг). Одлуката падна на Генетика пошто ми се отвори можност за студирање надвор каде на студиите по биологија има можност после 2ра година да се специјализираш на одредена гранка во биологијата, и така сега сум во основни студии биологија, кои кај да се треба годинава да ги апсолвирам за продолжам на подлабоко изучување на Генетиката.

Mnogu se pronajdov vo ovoj post. Moze li da mi kazes kade sturidas?

TWEETY*** напиша:
Uste koga zavrsiv osnovno se opredeliv na ekonomski i so toa sum si ja zavrsila polovina rabota.Znaci ke se zapisam na ekonomski fakultet.E sega ostanuva uste da se odlucam na koj smeR,ali i toa e reseno- smetkovodstvo i revizija.Interenso mi e i me vlece.A odsekogas sakav da bidam profesor,taka da mozebi i nekoj den ke predavam smetkovodstvo

Pobrzaj, babata od Boris kaj i da e ke ide u penzija, ako veke ne otisla ili skinala konci.

Nego uste od osnovno se mislev arhitektura ili ekonomija, ama poso za crtanje ne me biva i me mrzi, matematika super mi idese ama nekev da navleguvam u nea do tolku, i baska zasho sakam da nareduvam :), i si furav u boris ekonomski smer, pa potoa na Euro College biznis administracija. Top si ispadna, bolje nemoze, se zaljubiv u marketing i management. Kaj i da e godinava diplomiram, raboticka si imam u momentov kade shto do nekade go koristam znaenjeto, i sea samo postdiplomski kade, i dali biznis administracija ili marketing da izberam. Ma u pm ke si gi zeam i dvete. :zlo:

За кој факултет како одлучив?:icon_lol:

Уште од мала си знаев дека ќе се запишам на книжевност и јазик, па не сакав да слушнам да одам на друг факултет. Родителски совет добив, но сепак одлуката остана да ја донесам сама.
Потоа ми се измешаа некои мисли, па запишав и друг факултет, само штета што ми пречеше средината, а смерот ми беше најубав. На крај, повторно си се вратив таму каде што ми беше примарната желба (книжевност).

Најважно е да се запишеш на она што те привлекува и за кое ќе имаш волја, што знаеш дека ќе го учиш и нема да ти претставува замарање и тешкотија.

Sekogas mislev deka ke studiram nesto sto e povrzano so matematika ili tehnolgija-bev ubeden vo toa poveke od se drugo. Vo sredno go imav predmetot Voved vo pravo (bidejki ucev vo gimnazija toj mi bese edinstven takov predmet). Po predmetot imav super profesor i togas potiknat i motiviran od profesorot rekov deka "pravoto e mojata idnina". Do krajot na cetvrta bev ubeden deka ke studiram pravo ili eventualno politicki nauki. Vo meguvreme mi tekna da studiram nesto sto e povrzano so -biznis-. Na eden den pred upisite resiv deka definitivno Nadvoresna trgovija mi e mojata idnina. Sega mozebi seuste se kaam sto ne se zapisam na Politicki nauki. No se tesam deka vo zivotot nikogas ne kasno za studiranje.Pa taka da taa opcija moze da vleze vo igra po zavrsuvanjeto na ovoj fakultet.

Првин се запишав на факултет што ми велеа дека е суперперспективен. Утнав!
Потоа се запишав на факултет што ми лежеше и со мерак го изстудирав, па дури и најдов соодветна работа.
Е, ама оваа приказна има хепиенд оти е од пред 10 години.
Денес не сум сигурна дали би имала втора шанса.
За жал, денес матурантите кои се мислат што понатаму, мора да играат на карта брак од сметка а не брак од љубов.

koa bev osnovno letav v oblaci ali sakav da bidam nesto kao advokat ali sakav i italijanski i nekoj drug lud i blesav jazik... jas denes na mesec i kusur pred zapisuvanjeto na fakultet se uste letam u oblaci samo nikako da sfatam sto sakam.... edinstveno faks bez matematika doagja u predvid... praven ili filoloski.... ponedelnik sreda i sabota sakam da se zapisam na praven... ostanatite denovi na filoloski... ali i tuka ima zezancija... se mislam megju makedonski i knizevnost italijanski, portugalski.... da imase grcki glava preku noze odma odev .. ali ete toa ti e... a da nesto koa gledm tv mi ide na pamet nekoj jazik kao ruski.... e stvarno letam u oblaci i nikako da se odlucam...

ima nekoj sto znae dali na filoski ima otsek MAKEDONSKI I SLAVISTIKA i koi jazici spagjaat u slavistikava.... ?

Останав на полагање во четврта година во август така-да немав многу избор идев на дај што даш и солидно ми испадна не се жалам за септемвриски уписен рок бомба

Па како се одлучив??? Учев во борис правен смер и нели најлогично беше да идам на Правен. Тоа и го направив,ама не само поради тоа Што сум била на правен смер,туку тоа и ме влечеше...Искрено сега се каам зашто не отидов на Штулов, а имав можност,ама и овде не е лошо,самиот факултет си бара доста учење,ама спред кредит-трансфер системов дефинитивно 50% ти е учење, а другите 50% ти е на среќа.

Mojot fakultet nudeshe garantirano vrabotuvanje - zatoa se odluciv za nego:helou:

Хехехе не сум одлучил уште, ама кога ќе одлучам ќе пишам

Ја одлучив дека ќе идам на машински затоа што ме интересира само информатика.

Одлучив сама, сфатив дека згрешив во изборот пред една недела, сега се обидувам да се соберам и да си го сменам факултетот без притоа да мора да менувам и станбено решение.

Уште од мал знаев дека ќе студирам информатика, пошо од мали нозе сум пред компјутер и сум се справувал со секакви проблеми во врска со компјутерите, хардверски, софтверски. И кога завршив средно ги прегледував студентските програми на факултетите на отсек информатика, и на Технички факултет во Битола ми се виде програмата помалку теорија, повеќе практика, и само во прва година математика (шо е супер, пошо математика сум дупка), а другите години само стручни предмети, шо значи таман. И дојде и тој ден кога се упишав на Техничкиот факултет во Битола и сеа си фурам таму.

Инаку негде втора средно сакав да се запишам на историја на факултет, пошо некако ми идеше тој предмет во основно и во средно, али коа дое еден другар, а брат му е на историја запишан и ми објаснуваше колку материјал има за учење, книги по 900 страни и баталив да се упишам на Историја.

Толку. :)

Во трета и четврта средно имав италијански изборен и посакав да го студирам ,ама кога дојде време да се запишам решив да си го доучам на курс,а да запишам друг факултет.Сега сум на комуникации на Штулов и топ ми е,а со италијанскиот привршувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom