MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
мислиш на пост...не сум свештеник.......зборот ми беше..
во меморијата на нашиот народ му бше всаден динарот...и само сменија буква......сеуште има луѓе кои место денар(и) велат динар(и), банки, милијарди........
Aха.. а мислиш ли ти дека тоа нешто ќе променело или евентуално ќе промени доколку денарот го прекрстиме во стартер? И не знам, зошто баш дека тоа со денарот, нужно звучи дека ќе сме се свртеле кон Белград (претпоставувам дека со тоа мислиш оти монетарно со денарот некој сонува повторно да биде поблизок до Белград - динар=денар, а со стартерот не, доколку се појави како економско-монетарна нужност?) Некако не ми е јасна целата таа проблематика, оти не гледам никаква економска оправданост во тоа, а со оглед на тоа дека парите се економска категорија, каква врска има називот со вредноста на валутата? Називот е проблем на идентификација, а не гледам поента во тогашните власти, па и сегашните (кај сегашниве дибидус не гледам) дека називот нас не прави поблиску до Белград, односно дека во иднина тоа ќе ни ја отвори „вратата за блискост“.
Не знам, би сакал едно логично објаснување, оти иам уште многу прашања, ама да не се заплеткам во истите. (побогу не можам да ве разберам)
--- надополнето: Sep 8, 2011 3:24 PM ---
точно. Бевме навикнати на динар па самото споменување статер...Оно кога почнаа да се печатат слободно списанија од типот Дело и Фокус, оние што ги читаа беа сеуште означувани како предавници, непријатели на државата и беа изолирани камоли назив статер. не беше лесно да се одвикне народ.
А за тоа време другите републики ги влечеа парите од Македонија, не срозаа наскроз.
И стварно е за прашање зашто уште у старт не сменија некои обележја[/quote]
А чекај, пак ни ова не ми е јасно, дај образложи... Како тоа ги влечеле парите од Македонија? Нели Федерација било, па буџет на федеративно ниво и на републичко, па после се размишљало за конфедерација, али јебеш го прокурацале и тоа.. Поентата ми е, како тоа ги влечеле парите од Мкд? ај малку економско објаснување...