НОВА УМЕТНОСТ - Лижачи на пластика

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување
Така на пример, си одиш на театар со ќерка, син на 4-5 годинша возраст за да ја гледаш детската претстава Хајди, а место Хајди ти испаѓа травестит во минич и ти игра модерен танц. И додека ти збунет си ги триеш очите овој те замолува да ја напуштиш салата како "културен" човек затоа што претставата завршила. А тебе детето зачудено те прашува каде е Хајди. Хајди се разболе сине, ракот на идиотизмот и ренесансата и кај неа стаса веќе.
Можеби за некои сум лаик за уметност, но, ете можеби и сум една од оние на кои не им се допаѓа во кој правец се движи уметноста.
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Посебно се закон кога преработуваат стари дела во модерен фазон (читај убацуваат хомосексуалци заради рамноправност). А за каде е Хајди?? Па сине израсната е близу Чернобил, па поради немаштијата во Украина, доаѓа тука да ни го раскажи нејзиниот живот.

Се додека они си практикуваат модерна уметност, јас ќе гледам накај минатото, бидејќи е подобро

denes e vo moda da si umetnicka dusha, koj kako stigne se prci so svoite (ne)umetnicki (ne)dela, dali toa e poradi zelbata za dokazuvanje?
porano pocituvav koga ke naidev na delo koe ne go razbirav, procitav vo edna kniga deka ne treba da go osuduvash deloto pred da go prashas avtorot sto vsushnost sakal da kaze...:confused:...pa taka si mislev deka ako jas nemozam da go razberam avtorot dozivuvajki go negovoto delo, sigurno toj e nekoj sto e mnogu nad mene:cuc:
najverojatno i toa im e celta na deneshnive "umetnici", da ne zaprepastat so nivnite "genijalni" umovi
tie koi sakaat da se pravat pametni ke recat-odlicno e, iako kako i site ostanati neznaat vo sto zjapaat, tie kako mene ke se prashuvaat sto sakal "umetnikot da kaze", a fala bogu ima i takvi koi ke se napravat "glupi" i ke si priznaat deka im se povraka od vakvite (ne)dela...

Експресивна уметност.
Зашто , да речеме , јас не се појавам таму и обавам еден ритуал на бричење на тестиси во знк на револт кон капиталистичкиот систем. Секое парче влакно кое ќе недостасува ќе претставува долг кој јас го отплаќам , секоја минута - година. Година по година ќе отплаќам долг по долг се доека не си ги исплатам сите мачни долгови со кој што сум се родил и како кулминација на се откога ќе завршам со бричењето ќе легнам. Смрт.

О да, модерната уметност е срање. Симболистичката интерпретација на се околу нас не е уметност - едноставно е, јадење гомна.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
Експресивна уметност.
Зашто , да речеме , јас не се појавам таму и обавам еден ритуал на бричење на тестиси во знк на револт кон капиталистичкиот систем. Секое парче влакно кое ќе недостасува ќе претставува долг кој јас го отплаќам , секоја минута - година. Година по година ќе отплаќам долг по долг се доека не си ги исплатам сите мачни долгови со кој што сум се родил и како кулминација на се откога ќе завршам со бричењето ќе легнам. Смрт.

О да, модерната уметност е срање. Симболистичката интерпретација на се околу нас не е уметност - едноставно е, јадење гомна.
Едноставно нема да те разберам, ќе мислат дека не си тачен

Еден виц во контекст на муабетов.

Обединетите нации распишале конкурс за најпоучна слика. Нацртал Трпе гол човек со гас-маска кој во едната рака држел кондом, а во другата каранфил. Ја добил првата награда, го повикале во Њујорк и наградата лично му ја дал Бан-Ки Мун. Одржал говор во кој ја објаснил сликата:
- Еве почитувани колеги Трпе ја нацртал оваа слика која има симболика. Голиот човек ја симболизира сиромаштијата во светот, а неговата гас-маска ја симболизира загаденоста на околината. Кондомот ја укажува опасноста од заразни болести, а каранфилот укажува на тоа дека сè уште постои надеж за среќна иднина.
На тоа земал збор Трпе:
- Почитувани! Сликава значи дека да имаш секс со кондом е исто како да мирисаш каранфил со гас-маска!

Ех... до каде ќе дојди светот, стварно незнам.

Во едни понормални времиња (пред 15 години) да напраеше нешто приближно на ова експресно ќе ја добиеше „соба 22, оддел шизофренија, најдобра локација со балкон два метра“ ... Ама денеска ко шо гледам, секоја поголема будала се нарекува уметник. Колку интересно.

Ова не е ништо ново, светов е отиден одамна, само овие нашиве сега почнаа да се опуштаат со правење crap па затоа ви е чудно. Еве ви примери од светов за crap, ама во буквална смисла! И пример дека современава уметност покрај се донесе и еден куп срање со неа.

2.jpeg

1961 - Piero Manzoni exhibited Artist's shit, tins purportedly containing his own feces (although since the work would be destroyed if opened, no-one has been able to say for sure). He put the tins on sale for their own weight in gold.

saltz4-23-08-41.jpg

Andres Serrano Piss Christ ,1987.
a small plastic crucifix submerged in a glass of the artist's urine. The piece was a winner of the Southeastern Center for Contemporary Art "Awards in the Visual Arts" competition, sponsored in part by the National Endowment for the Arts, a United States Government agency that offers support and funding for artistic projects.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom