Интернет на лаптоп преку модем

• Креатор на темата Креатор на темата Lucio
  • Време на започнување Време на започнување

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
42
Дали е можно да се поврзам на интернет на мојот лаптоп преку модем? Моментално сум поврзан на компјутерот и се работи како што треба.
Пробав да инсталирам драјвери директно од ЦД-то кое беше во пакет со модемот (Motorola SurfBoard) и се е добро до моментот кога ја тестира конфигурацијата и ми кажува дека немам доволно РАМ (32 МБ), а уствари имам 1 ГБ.

Барам на гугл и видов во многу случаи спомнуваат преку рутер, а за модем не најдов ништо.

Ако знае некој сигурно што би можел да биде проблемот нека пише у ПП или тука.
Фала однапред.

Дали е можно да се поврзам на интернет на мојот лаптоп преку модем? Моментално сум поврзан на компјутерот и се работи како што треба.
Пробав да инсталирам драјвери директно од ЦД-то кое беше во пакет со модемот (Motorola SurfBoard) и се е добро до моментот кога ја тестира конфигурацијата и ми кажува дека немам доволно РАМ (32 МБ), а уствари имам 1 ГБ.

Барам на гугл и видов во многу случаи спомнуваат преку рутер, а за модем не најдов ништо.

Ако знае некој сигурно што би можел да биде проблемот нека пише у ПП или тука.
Фала однапред.
негледам причина зашто не би можел.. значи кабелот што излага од модемот го уштекуваш у лап топ си правиш конекција и тоа е целата процедура. никакви заебанции не би требало да имаш освен ако немаш соодветни драјвери инсталирано за мрежната картица или евентуално да ти е рикната па да те заебава ма да под дифолт икс пе седмица виста си имаат сами драјвери за 90% од мрежните картици.

Eте ти велам, поврзувам УСБ од модемот на лаптоп, на ист начин како што поврзувам и на компјутер. Тука на компјутерот веќе имам ставено драјвери и си функционира нормално.

На лаптопот пробав, и ми вика оти немам доволно рам меморија. Само тоа останува црвено, на крај кога ја тестира врската помеѓу модемот и лаптопот вика дека не може да се поврзи. :confused:

Ако знае некој некакво решение, нека пише... многу ми е итно.
--- надополнето: Aug 24, 2011 12:10 AM ---
ако е на уан ке треба само конекција да си напраи.. НИШТО друго !

Струмички „Нет-Кабел“

Eте ти велам, поврзувам УСБ од модемот на лаптоп, на ист начин како што поврзувам и на компјутер. Тука на компјутерот веќе имам ставено драјвери и си функционира нормално.

На лаптопот пробав, и ми вика оти немам доволно рам меморија. Само тоа останува црвено, на крај кога ја тестира врската помеѓу модемот и лаптопот вика дека не може да се поврзи. :confused:

Ако знае некој некакво решение, нека пише... многу ми е итно.
--- надополнето: Aug 24, 2011 12:10 AM ---

Струмички „Нет-Кабел“
хммм.. ме чудиш со постов... ај вака - пробај како шо ти кажавме и коа ке ти искочи она балонче шо ти вика дека неможе да се конектира или дека ти бара рам дај ни еден принт скрин. вака само може да нагаѓаме...
според проблемов сумљам на мрежната картица. може она нешо не е океј али како и да е дај ни тука еден принт скрин
П.С пробај дисејбл на мрежната и пак енејбл ( еднаш мене ме дупеше нешо вака со конекција ама со ова го решив проблемот )
и уште нешто.. имаш јузер и пас или на лан мрежа си ( да не треба да пријавуваш мак адреса у неткејбл ма да не ми се верува )

Едит: Не можам да завршам со инсталацијата на драјверот. Таму ми вика оти немам доволно рам.

Помислив на принт скрин, ама имам даунлод во моментот. Ќе ставам попосле, од кога ќе заврши.

Едит: Не можам да завршам со инсталацијата на драјверот. Таму ми вика оти немам доволно рам.

Помислив на принт скрин, ама имам даунлод во моментот. Ќе ставам попосле, од кога ќе заврши.
нишо... давај принт скрин коа ке ти се деси вакво нешо.. неможам уште да сватам како тоа ти вика немаш доволно рам ЗА ИНСТАЛАЦИЈА НА ДРАЈВЕР....

Избриши ги УСБ драјверите за модемо и пак ги инсталири

пробај од device manager да ги инсталираш, со софтверот од cd-то скоро никогаш нејќе

ако е на уан ке треба само конекција да си напраи.. НИШТО друго !

Не сум на One, ама ќе треба изгледа конекција да направам. Ај некој ако знае нека ми пише. У Контрол Панел најдов една опција: Set up a new network ама само Име и Пасворд ми бара...

Паше, да не имаш измешано работите? Едно е поврзување на нет преку модем, друго е поврзување на нет преку кабелски модем - мрежа.

Гледам 1300 совети ти дале, ама ретко кој работел на нет кога беа актуелни модемите, па ај да те поднасочам...

Поврзување преку модем се врши преку телефонската линија. Во превод, кабелот што влегува во телефонот (двополен или четворополен) треба да го закачиш во компјутерот (модемот). Конекторот е помал во спредба со онај за мрежа.

Ај трк сега да провериш прво за шо се работи па да добиеш инструкции за понатамошно поддесување.

Иди купи си рутер. Барем низ цел двор ќе го макнеш лаптопот а сепак ќе имаш интернет ;)

Motorola Surfboard Колку што ме држи памет поддржува и приклучок со мрежен кабел, не само со USB. Да си пробаш ти со мрежен кабел и да кажеш што се десило?

Ајде пробај за секој случај, промени ја MAC адресата на лап-топот, така да биде иста со онаа на PC-то.

Control Panel > Device Manager > Network Adapters > Properties > Advanced > Locally Administrated Address

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom