Skopje Urban Tales

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Liberation напиша:
Поодамничка ќе беше кога на А1 на ЧУМУ тема беше хомосексуалноста. После интервјуто снимено со првиот Македонец кој имаше муда да искочи пред камера и да каже дека е геј, се јави еден ,,загрижен‘‘ родител, кој го обвини водителот дека, замислете ,,ја форсирал хомосекуалноста и ако во иднина имало повеќе хомосексуалци тој (водителот) ќе бил виновен??? зошто тој рекол дека тоа е добро‘‘!!!

Сакам да им речам на загрижените ни родители, не само од Скопје, туку низ цела Македонија, да не ни се тревожат многу, оти хомосексуалци секогаш имало и ќе има. Во минатот се криеле зад некакви безволни бракови и сл. глупости, ама во современиево немаат намера да прават такви сценарија и да снимаат филмови од тој тип. Они си имаат живот и сакаат да си го живеат. Тоа што велат дека од ден на ден се повеќе се зголемувал бројот на хомосексуалци, тоа не е вистина. Се зголемува бројот само на оние кои се спремни и кои се изјаснуваат како такви.

Затоа, мајки и татковци Скопјани, продолжете си вие со животот и оставете си ги децата да си живеат. Ако навистина си ги сакате децата, ќе се радувате на нивната среќа...
Абе броукбек маунтејн........очигледно е дека и ти си еден од нив....а тоа ќе се радувате на нивната среќа заборави го...тоа у некоја друга западна држава а не тука...немам ништо против педерите ама ич..повеќе цури ќе има за нас стрејтерите :zlo:

Мислам дека темата треба да се пресели пред канцеларијата на Триф

The Real Highlander напиша:
Тема 1. Метро или Трамвај?
...............
Градските ’’татковци’’ веќе долго време не обрнуваат внимание на квалитетот на градскиот сообраќај. Црвените автобуси се уште си ја вршат истата работа како и пред земјотресот. Се е исто. Само бројот на население се зголемува и оди кон милион. Од ден во ден.

Сте се запрашале ли некогаш, како би изгледало Скопје без големите, бучни автобуси кои вршат јавен превоз на патници?
...........
И во нивен стил, излегоа со предлог решенија. Јас би рекол, предлог решение, бидејќи едното од нив не беше решение, туку добар виц.

Градоначалникот не прашува: Скопјани, што сакате, метро или трамвај?

И мене се уште не ми се верува дека решија да градат трамвај!?!? Значи, тоа што светот го имаше пред педесет години, ние ќе го имаме до 2010. Значи, се подготвуваме за ЕУ :(

А што ми е чудно толку, кога по Англија се возеа со воз пред 150 години, а јас денес се радувам на секое ветување на некој од политичарите дека ќе се залага за довршување на пругата до Деве Баир и спојување со бугарската до Софија.

И ќе сме оделе во Европа. Со возови и трамваи!?!!!

И гледам пред некој ден стар вестерн, Индијанци напаѓаат возови, се пукаат со каубојците...пау.. пау... И дури сега сфаќам дека такви некои машини ќе се движат по улиците на Скопје. Или не се такви???

А да, овие се движат на струја.:toe:

Дрш се Европо. Ние доаѓаме. !!!!
Едни со авиони, ракети, вселенски бродови (???)
Ние- со возови (т.н. Трамваи :aplauz: )

Јаки сме, нема што!:nesum:

na koi pusti ulici ke se gradi tramvaj?..ke treba site ulici od ponovo da se napravaT a i da se prosirat..a za metro nema sansiiiiiii

ех Скопје :(

толку грдо, а толку магично...

За превозот. Нема потреба од метро/андерграунд. Можеби модернизирање на градскиот превоз и доизградба на патишта.
Скопје веќе од поодамна ја чека заобиколницата, која и тоа како ќе го растерети градот. Тоа е основниот и главен проблем. Проблемот со паркинг просторот. Инфраструктурата.
Имено, во нормални околности, ако Скопје сака да личи на метропола тогаш мора да се прилагоди на тие услови. Што значи тоа.. во најголемата гужва, од центарот на Скопје до било кој дел од периферијата не е потребно повеќе од половина час. Со автобус се разбира. Ако некому тоа е многу, тогаш нека не се занесува дека живее во метропола. Затоа што автобустите се ќумбиња во лето, а фрижидери во зима никако не е причина да се инсталира метро. Освен во шпицот тие возови ќе возат празни. Со цена од 20-30 денари билет, што во наши очи е ужасно скапо.. таа инвестиција нема да биде исплатлива ни по 50 години. Целата инсталација на метро станиците, подземните премини, возовите и што уште не.. ако почнат сега да се градат, би биле готови на почетокот на новиот миленуим. Па погледнете што се случува со салата? Заглавија.. на една сала од неколку милиони евра. Од капитално значење за Скопје.. а заглавија!
Кога би се средил сообраќајот во Скопје, кога голем дел од улуците би биле еднонасочни, кога би се изградиле нови, кога нема да може на кого ќе му текне да паркира баш до плоштадот.. е тогаш нема да биде проблем градскиот превоз. Проблемот негов се решава и со клима уред. На пример во Лондон, и покрај андерграундот, скоро секаде каде што минуваат автобуси, макар тоа биле улици и со две ленти, едната е резервирана само за нив, и во одредени периоди од денот по нив не смееш да возиш. Кога би се изградиле катни и подземни гаражи ќе се растерети центарот, од каде настануваат сите гужви.

Убаво би било кога во Скопје би имало метро. Но нема никава основа за тоа. Според мене. Има толку нерешени проблеми во сообраќајот да кога се би се средило, тогаш и се поинаку би изгледало.
Во Скопје има неасвалтирани улици, улици според урбанистички план. А ние бараме метро...

Што би рекол Тошо Малерот кога бира кондури - не бе на овие плиток им е ѓонот, кај мене на улица кога ќе заврне тоа се калиоина е

Ноу мај диар френд. На Скопје и на цела МКд и треба спроведување на законот кога се работи за градската гужва. Потоа ќе говориме за олеснување на сообраќајот. Трамвај е убава работа ама не ни треба во моментов. Сепак сигурен сум дека ќе ни треба подоцна. Нов автобуски парк под итно. Клима во автобус со дупки не треба. Државните се ок, приватњаците не чинат. Паркинг просторот е фантастичен дури и во центарот на градот. Проблем е економскиот недостаток на паркирачите. Никој не е луд да даде евро за паркирање кога платата му е сто паркирања. А бензинот му е две искачања од дома за една плата во месецот. А на крајот на краиштата мислам дека ова не е вистинската тема...

епа пријателче ако не си ‘доволно луд‘ да плакаш за паркинг, тогаш ќе си доволно паметен да најдеш друг начин за превоз. пример со бус.
јас сум роден скопјанец, и ако нешто ми е познато тоа е менталитетот.

јас живеам на 20 мин. со кола од центар (Лондон). Би ми било супер да запалам колата, да се испаркирам онаму каде што работам, и воедно да можам од прозор да си ја гледам колата.
е, арно ама... мене тоа ми е скапо. прво за да ја запалам колата ми треба месечна роуд такса, месечен преглед на возилото, и месечно осигурување. што во тотал нека е во наши пари 7000 денари. потоа ми треба 8 фунти дневно (Conqestion charqing) за да возам во централното градско подрачје. а после тоа ми требаат 3-4 фунти од саат за паркинг, да не рачунам колку е тоа дневно. па сум пресметал дека 150 фунти месечно ми е поисплатливо да одам со андерграунд, со тоа што до најблиската станица имам 10-15 мин. пешки, и уште толку од онаму каде што ќе се симнам до работа. ете

значи? ако ти е скапо нема да одиш со кола во центар. а не - ќе одам како сакам, ама не плаќам затоа што е скапо па ќе паркирам кај ќе ми текне. и така сите до еден. палат кола од капиштец до палома бјанка и ја паркира колата карши мекдоналдс. АБЕ КАЈ ГО ИМА ТОА?

бус карта коштала 30 денари а такси 50.. епа? кој те тера да одиш со бус? ако имаш плати такси. ако немаш оди пешки. во титово сите имвме подеднакво, ама сакаме капитализам и европа ...

и не е точно дека има место за паркинг во центар. скопје е проектирано за 15.000 возила, а не за 150.000

се извинувам поради малото бегање од темата
поздрав :)

Gerard, види сега, јас не те напднав воопшто и се согласив со повеќето од работите што ги кажа. Сепак, многу е мешно ако се обидуваш да бидеш поголем англичанец од англичаните, или во случајов поголем скопјанец од скопјаните. Во моментов немаш право на ниедно. Супер за Лондон, фала што ми го донесе поблизу начинот на живот во центарот на Лондон, иако ми беше познато... ама пробај нивото на егоизам да го намалиш. На крај, не ме ставај мене во иста корпа со примерите што ги наведе, затоа што ништо од тоа не правам јас лично а и се сложувам со повеќето што го кажа.

може да си скопјанец, или да мислиш дека си скопјанец. нема помал или поголем.
Скопје е мој роден град и го познавам како дише. Затоа си земам за право да се правам поголем скопјанец од некој што мисли дека го познава скопје, и дека е скопјанец... дискреционо право имам :wink:. Не се гордеам, но едноставно таму припаѓам.
сигурен сум дека ако се вратам после 30, се ќе биде исто. може ќе има метро, ама во метрото ќе се возат истите оние малограѓани кои вистински припаѓаат едиствено во индија. ќе лупаат на вратата и ќе викаат задња мајсторе :pos2: и нема дилема дека возовите ќе каснат повеќе од оние на македоснка железница. ако не касни треба денес да дојде
и тоа ми беше поентата. не го право метрото скопје европско!

и ништо лошо не мислев, се обраќав во прво лице еднина но не мислев на тебе. чисто само се надврзав на твојот пост, и не гледам ништо страшно во тоа. се обраќав општо. озбилно
тоа
поздрав

gerard напиша:
може да си скопјанец, или да мислиш дека си скопјанец. нема помал или поголем.
Скопје е мој роден град и го познавам како дише. Затоа си земам за право да се правам поголем скопјанец од некој што мисли дека го познава скопје, и дека е скопјанец... дискреционо право имам :wink:. Не се гордеам, но едноставно таму припаѓам.
сигурен сум дека ако се вратам после 30, се ќе биде исто. може ќе има метро, ама во метрото ќе се возат истите оние малограѓани кои вистински припаѓаат едиствено во индија. ќе лупаат на вратата и ќе викаат задња мајсторе :pos2: и нема дилема дека возовите ќе каснат повеќе од оние на македоснка железница. ако не касни треба денес да дојде
и тоа ми беше поентата. не го право метрото скопје европско!

и ништо лошо не мислев, се обраќав во прво лице еднина но не мислев на тебе. чисто само се надврзав на твојот пост, и не гледам ништо страшно во тоа. се обраќав општо. озбилно
тоа
поздрав

Ааааааха, поздрав.
gerard напиша:
дискреционо право имам :wink:. Не се гордеам, но едноставно таму припаѓам. сигурен сум дека ако се вратам после 30, се ќе биде исто. може ќе има метро, ама во метрото ќе се возат истите оние малограѓани кои вистински припаѓаат едиствено во индија. ќе лупаат на вратата и ќе викаат задња мајсторе
Не се горееш што си Скопјанец? Јас се повлекувам пред да почнам да делам и да добивам погрешни квадратчиња во репутација...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom