Полиција = Јавна безбедност?

• Креатор на темата Креатор на темата statusQuO
  • Време на започнување Време на започнување

Дали чувствувате страв покрај полицајците?

• Да

Гласови: 33 47,1%
  • Не

Гласови: 37 52,9%

• Вкупно гласачи
    70
Toa e taka poshto ste slushale muabeti od baba vi ili od dedo vi koga u socijalizmot gi krshele od kjutek pustite gragjani, a i eden moment postoi koa mislish deka sakash da mu ripnesh da go tepash radi faktot deka e pojak od tebe i ima gun i ako mu zgreshish neshto (kao opaki pogled for makin u feel uncomfortable coz he haz a gun) mislish deka kje ti pishe kazna ili kje go izvadi gun-ot i kje te puka, a ustvari vrska nema *whisper* that is all in your head.
Не е од муабетите.
На мене и уше 3ца другари ни се имаат убацено алфи, а ние копиљаци - 16 години (и тоа роденден ми беше) у парк пошо сме личеле на клинците од чаир, и се понашаа ко вечи мангупи +тоа што беа 6-7 души, ко да бркаат вахабисти + фактот шо “фраерот“ шо не следеше пред да не сопрат си трчаше со репетиран пиштол у рака. Среќа што ги приметивме и застанавме, замисли да испаничевме и да почнеме да трчаме. Јадевме метак за 2 секунди.

И не е само ова, триста други глупости се имаат дешавано, за к*р ќеиф нивен.

Е ова. Мајка ми ја казнија за поминување на црвено а немаше благе везе, зелено беше, само што ропаците се доведоа до тој степен што на една раскрсница тука во населбава моја го десинхронизирале едниот семафор - кога покажува дека е уште зелено на другиот од спротива се пали црвено и ајде да платите казна :tapp: 20 души може дента ги казнија, идиотизам.
Да не се у Ѓорче семафорите пред Жито маркет? :tapp:
И на татко ми му се има случено неправедно да го казнат за поминување на црвено, ама оди докажи. И да секогаш кога ќе здогледам полицаец го имам тоа awkward чуство, дефинитивно не се чувствувам безбедно во нивно присуство, напротив...

Да не се у Ѓорче семафорите пред Жито маркет? :tapp:
И на татко ми му се има случено неправедно да го казнат за поминување на црвено, ама оди докажи. И да секогаш кога ќе здогледам полицаец го имам тоа awkward чуство, дефинитивно не се чувствувам безбедно во нивно присуство, напротив...

Ијааа како погоди? :icon_lol: Шала :), како нема да погодиш, најголемите дубари ги прават тука, мрсни копита.

Toa e taka poshto ste slushale muabeti od baba vi ili od dedo vi koga u socijalizmot gi krshele od kjutek pustite gragjani, a i eden moment postoi koa mislish deka sakash da mu ripnesh da go tepash radi faktot deka e pojak od tebe i ima gun i ako mu zgreshish neshto (kao opaki pogled for makin u feel uncomfortable coz he haz a gun) mislish deka kje ti pishe kazna ili kje go izvadi gun-ot i kje te puka, a ustvari vrska nema *whisper* that is all in your head.

Баш обратно. Кај мене дома секад се зборело како порано ,,милицајците’’ биле чувари на мирот и не правеле проблеми, туку биле фини со сите и услужливи.
И еве, денес, како 21 годишен чесен граѓанин ми е страв кога поминувам улица, ако има полицајци во близина, у случај да не утнам сантим надвор од пешачкиот премин.
Кога поминувам низ населба навечер, покрај полицијајците имам фаца "ништо не направив" и одам колку што е можно по праволиниски и се правам не сомнителен иако ништо не сум направил.
Не влеваат сигурност, тоа е веќе општо познато. Репутацијата на полицајците е тепачи, дебели што ништо не прават и средновековни собирачи на данок за да ја полнат касата на кралот.

Полицијата како што е поставен насловот беше спремна за било што во време на социјализмот тогаш граѓаните имаат страв. Сега ако те навреди џандар можеш да му земеш пари на суд бар така е по закон. Умре тоа време кога полицијата беше нафурана односно кога така и се командуваше.

Џандарите се све, освен тоа што треба да бидат.
Има милион ситуации у кои требало да интервенираат а не го направиле тоа, притоа штитејќи некои свои интереси, партиски, национални..... Едноставно кажано, ја имаат власта ( пендракот ) у свои раце и прават што сакаат.

И не ми побудува никакво посебно чувство ко ќе видам џандар на улица....

Не е од муабетите.
На мене и уше 3ца другари ни се имаат убацено алфи, а ние копиљаци - 16 години (и тоа роденден ми беше) у парк пошо сме личеле на клинците од чаир, и се понашаа ко вечи мангупи +тоа што беа 6-7 души, ко да бркаат вахабисти + фактот шо “фраерот“ шо не следеше пред да не сопрат си трчаше со репетиран пиштол у рака. Среќа што ги приметивме и застанавме, замисли да испаничевме и да почнеме да трчаме. Јадевме метак за 2 секунди.

И не е само ова, триста други глупости се имаат дешавано, за к*р ќеиф нивен.

Druga stvar se Alfi, drugo e policaec onakov ko kje vidish.
Srekja, zhensko sum u zhivot ne sum imala rabota so alfi, ali znam po brat mi deka praat sho im dusha saka i nemoesh nisho da napraish za da go smenish toa.
Policaec najjaka stvar sho mozhe da ti ja naprai e da ti pishe kazna. Poishe od toa mozhe samo da sanja.

Има милион ситуации у кои требало да интервенираат а не го направиле тоа, притоа штитејќи некои свои интереси, партиски, национални..... Едноставно кажано, ја имаат власта ( пендракот ) у свои раце и прават што сакаат.
+1

Јас ќе цитирам неколку стихови од :
"Полицијата е банда во маало што кружи со коли,
боље бегај ти од нив, демократијата боли.
Уличен закон е бољи, нема ни вери, ни бои,
само нивни и твои, твое е да видиш со кои.."

Неам прекршено некој сериозен закон, (иам испушено некој, пошо нели, џоинт е закон :D), а сепак мразам полиција. Зошто?
1. Затоа што полицијата не работи за нас, обичните граѓани, туку за заштита на интересите на "големите", богатите фаци, меѓу кои "се кријат" и најголемите криминалци.
2. За Алфи, да не праам муабет. Ми се чини дека оние ситните криминалци со најмалку мозок, по default ги зимаат у Алфи. Чест на исклучоци. Сепак, морам да признаам дека мојава населба е побезбедна (далеку од безбедна) откако постојат истите, ама ние сме тука друга држава. :)
3. Џабе е полиција, кога пред законот сме исти само на хартија. Џабе џандарите ќе го фатат person_x кога судијата ќе го oслободи затоа што е корумпиран, или затоа што овој доволно украл за да плати добар адвокат.
4. Не верувам во казна, верувам во искоренување на причините кои доведуваат до криминал. Пример: Полицијата нема да ме заштити од некој што сака да ме убие. Нема да го спречат манијакот да силува некоја девојка. Само ќе ги казнат отпосле. Што ни вреди нас тоа?

И не ми побудува никакво посебно чувство ко ќе видам џандар на улица....

Се согласувам и да дополнам,дека според мене да бидеш ЏАНДАР(значи у зелено облечен) е победно од некој што чисти.
БОЉЕ ЌЕРКА КУРВА,НЕГО СИН ЏАНДАР !

Полицијата како што е поставен насловот беше спремна за било што во време на социјализмот тогаш граѓаните имаат страв. Сега ако те навреди џандар можеш да му земеш пари на суд бар така е по закон. Умре тоа време кога полицијата беше нафурана односно кога така и се командуваше.

It's been a while since you've here, eh? (:

Јас кога сум напушен имам чувство као да сум згрешил нешто кога поминувам покрај полицајци...

Можда и било така... ама сепак зато тогаш имало закон, а сега законите се само на папиру...

Не ми е јасен овој систем на казни...
Мене државава ми нема ништо дадено гратис за да има дозвола да прави нешто со мене.
Ја на државава не и должам нишо.
Да ме бранеа коа го лижевме подот со другарите у 50ка,ајде де.
Вака никој нема право да ме казни.
Може џандарите да го земат ко баба внуче.
куров----------------------^

Абе ние во прилеп велиме со власт и со газ нема заебанција па сеа вие сватете си како сакате

Абе ние во прилеп велиме со власт и со газ нема заебанција па сеа вие сватете си како сакате
Е па ако престанете/ме да велите/ме така, може ќе се сменат работите, па тогаш власта ќе вели дека нема заебанција со народот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom