Излез на детето во пубертетот

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Navistina e taka,ja kao roditel ne sum dolzna samo da sedam doma,da se tresam do 2-3h sabajle da vidam koga ke dojde,mozam i ja da izlezam licno da se uveram.
Znam deka ne e nikakvo resenie,ako saka nekoj nesto da pravi ke napravi i u skolo.No,sepak ke bidam pomirna bidejki ne sum cekala so skrsteni race doma.

Нема потреба од ограничување уопште.... ја се прибирав у 4 саат у 8 одд и излезе чоек од мене (дискутабилно, знам... али ипак) :)

моите ми веруваат од секогаш и никад не сум напраил нешо да ја ставам во прашање таа доверба!

ако детето е воспитано како шо треба... не глеам причина да му се ограничува излез

Да, ама детето не треба да се остави да го воспитува улицата.

сакаш да кажеш дека мене ме воспитувала улицата?!?

Не. Грешно си ме разбрал. Јас се надевам дека се ретки случаите кога детето е оставено само на себе и да забега по лоши патишта. Би сакала таквите како тебе (моите ми веруваат од секогаш и никад не сум напраил нешо да ја ставам во прашање таа доверба! - твој муабет) да се повеќе.
Само муабетот ми е дека има случаи тоа да не заврши позитивно како на пример кај тебе. Подобро да не се остави на случајност:)

Сега се разбравме, нели?

Хе хе хе ... се извади сеа... ај добро ... :)

Да... ок ... не е идејата.. остај го детето нека скита, па шо биде - биде... ваљда ќе биде се ок ....

Поентата е што моите од муабети со мене и со луѓето со коишо се дружам знаат кај се движам, со кого се движам.... од моите размислувања знаат дека можам да рассудувам сам дали треба или не трба нешто да напраам (брее шо сум бил паметен уше ко мал :) :) )

Идејата е.. многу подобро е така да го контролираш детето него ли со забрани до толку и толку искачање.... Ем нема да се осеќа казнето или контролирано (значи нема да се ствара одбивност) ем ќе се зближат родителите и децата.

Ограничувањето е залудно ако детето е склоно на туѓи влијанија, џабе е и до 8 да го пуштаат ако сака он да проба, ќе проба свашта!
А знаеме дека забранетото овошје е најслатко, затоа мислам дека подобро е да му се даде слобода.

jas mislam dea deteto treba da se ogranicuva...ako uste od malo znae deka nekoi raboti ne smee da gi pravi,ovaa custvo se zadrzuva niz godinite i ponataka vo pobertetot koga ke se sretne so nekoi iskusenija definitivno ke razmisli za ona sto treba ili ne da go napravi!
Licno mene ne me ogranicuvaa mnogu strogo,ama uste od mala znaev deka tatko mi ke me kara ako napravam neso so ne treba...denes sum 16 godini i imam izlez do 1ipol,retko koga idam doma tocno vo 1ipol,ponekogas porano a ponekogas pokasno..ali moite znaat deka sekogas se kontroliram i imaat steknato doverba vo mene!

Лично јас сум имал ограничен излезе (барем во 7мо, 8мо) Отпосле полабаво иако требаше сепак да се вратам до кај 2-3...а откога почнав со свирки, се поздравувавме со моите кога идеа они на работа...али ме разбираа зашто е тоа така.
Како дете од совесни и добри родители никогаш не сум ни ја изгубил довербата. Исто како Форчн и мене во раниот пубертет ме надгледувале од страна, и краток период, а отпосле стекнале целосна доверба.
Лично мислам дека исто би постапил и со ќерка ми, би и пружил доверба (ако ја заслижува, нормално) ама сепак будно би ја следел (не буквално)
walker_girl напиша:
Ограничувањето е залудно ако детето е склоно на туѓи влијанија, џабе е и до 8 да го пуштаат ако сака он да проба, ќе проба свашта!
А знаеме дека забранетото овошје е најслатко, затоа мислам дека подобро е да му се даде слобода.
Е затоа родителите треба да го воспитуваат своето дете контиунурано и со целосно трпение, разбирање и без нервози, а не откога веќе ке излезе проблем.
Порано како им правеле....врзи му шамар на детето пред да го пратиш по вода, а не откога ќе ја скрши стомната:star:

Никогаш не сум била ограничена во излегување...моите ми ја дадоа таа слобода,затоа што имаа доверба во мене...но кога и да се вратев дома ме чекаа пред тв,а јас со нетрпение брзав дома,за да раскажам како сум поминалла...Имав секаква слобода,можев да правам што и да сакам,да се пијанчам,да се курвам,да се дрогирам...но цврстиот карактер и благодарноста кон моите родители не ми дозволиа да скршнам по таков пат...
Според мене многу родители прават грешка од самиот почеток,т.е од раѓањето на нивното дете...Родителот е тој што треба да те посочи кон вистинскиот пат...Е сега ако детето е задоволно од односот на неговите родители,ако е доволно паметно ќе го избере најдоброто за себе.Друга голема грешка што многу родители ја прават е за друштвото во кое нивното дете припаѓа...мислат дека ако другарот е на лош глас,ајде и нивното дете ке е такво,со што му бранат за дружење,а тоа придонесува за бунтовност кај младиот пубертетчија...Имав,имам другари,другарки што тргнале кон лошиот пат,но јас никогаш не ги следев по нивниот пат.

Јас мислам дека ако има разбирање,доверба меѓу родителите и детето,се ке е во ред,а ако,бранеле,не бранеле,тоа ако сака лошо нешто и за време на школо ќе направи.

Хмм...па мислам дека треба да постои ограничување посебно во периодот на пубертетот.
Јас одсекогаш сум имала ограничен излез,па и до денес излегување ми е дозволено од 01.00, иако не ми преговараат многу ако задоцнам 10-15 минути.Меѓутоа од кога знам за себе моите ме чекаат од излегување или во поретки случаи другиот ден ме прашуваат како сум си поминала,каде сум била,со кого и мислам дека е нормално тоа и не ми пречи.Нормално ми е моите да се загрижени за мене со кого излегувам и каде,но веќе ги знаат повеќето мои другарки и другари и имаат доверба во мене.

До мои 16 години бев ограничувана со излез и тоа секогаш помалку од другарките мои, поради постариот ми брат и поради безбедното ми враќање дома ми дозволуваа да останувам дури остануваат и другарките. Никогаш со ништо не сум дозволила да ја изгубат довербата во мене, а од 16 години почнав да работам па така воопшто не ми ограничуваа излез зошто сама знаев кога да се вратам заради моето станување сабајлечки за на работа .. не знам дали некогаш ме контролирале каде сум и со кого сум .. сеуште ми немаат кажано такво нешто, но знам дека ограничувањето на излезот не делува на детето ако тоа сака да прави глупости ке ги прави и во тие сат два што му се дозволени, знам мал милион примери кои имале многу помал излез од мене а правеле глупости и тргнале по лоши патишта, се е до домашното воспитување на детето, а не до ограничувањето.
На ограничувањето од друга страна гледам како лоша работа затоа што кога ќе дојде време тоа дете да шета слободно без ограничувања тогаш може да почне со глупости .. куче од синџир пуштено ви текнува? :)

Se soglasuvam so toa da ima ogranicuvanje , sepak drugo e ko ke znajs deka treba da si doma vo 12.30, drugoe ko ke si do kolku sakas. Vaka barem nesto te drzi da ne prajs gluposti.A i mislam deka e pointeresno ko ke si ogranicen so vremeto, ketrcas da ne zakasnis, pa so drugarkite gi imame vadeno sandalkite i bosi imame trcano doma i se pajgavme od smeja po pat. :pos::pos::pos:

Нема врска ограничување...бар у мој случај не. Јас од 12 години сум без забрани, кај сакам одам, со кој сакам одам, па дури и 2 години по ред 2 месеци сама живеев - тогаш бев 12-3 години. И пак најмалку пијам од сите што ги знам, пијам онака уз друштво коа гледам дека сите се пијани и дека ја ќе мора да ги расправам, па си викам боље мене да ме расправаат. Пушам али пак најпоследна почнав да пушам од сите што ги знам. Овака да не мислите дека преувеличувам али најодговорна сум - на кој му треба нешто одма иде кај мене за совет, сите фатија средно почнаа 2ки 3ки а јас сум си ученик на генерацијата, број 1 од 900 луѓе, итн итн.
Нема врска ограничувањето, ако сакам бељата да ја направам ќе ја направам и до 10 саатот, немора да чекам до 3 сабајле. Јас дури и мислам дека колку повеќе се пуштаат децата толку поубаво. Едноставно им укажуваш дека имаш доверба во нив, па кога ќе дојде време да направат нешто лошо, ќе им текне на родителот и дека не сакат да ја изгубат довербата, и ќе си седат мирни. Мене до ден денеска совеста ме јади со секоја запалена цигара и со секоја чашка алкохол. А ако сакаш нешто лошо да направиш, како што кажав, не мора да седиш до касно надвор. Бељата се прави и у 3 саат поручек, ако си намислил нешто ке го направиш, без разлика кога треба да си идиш дома. Така да само доверба треба да им се даде па за да знаат да не ја злоупотребат. Од кога (и ако воопште) ја злоупотребат, тогаш се превземаат мерки.

Баш спомнав на една друга тема дека неможеш да поправаш проблем кога нема проблем за поправање.

Доверба пред се’. А таа се гради од пелени.
Во еден период од развојот на децата, училиштето, другарите и се’ што не е родител, е повлијателно. И тоа се случува преку ден. Довербата е потребна да се добијат реалните информации за тие случувања за да се интервенира навремено. И тоа не од позиција на авторитет, хранител, лендлорд, туку од позиција на постар другар кој поминал низ истите прикаски. Ако не сме ги заборавиле прикаските - а знаеме да ги заборавиме.
Џабе се ограничувањата во време, движење или пари. Ограничувањата постојат заради родителите, не заради децата. Со нив си го купуваат сопствениот мир. Се вратил/а во толку саат и сеа можам да спијам. А што се случувало до тогаш - помалце битно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom