Кој програмски јазик е подобар?

• Креатор на темата Креатор на темата Vnuce
  • Време на започнување Време на започнување

Кој програмски јазик е најдобар ?

• C/C++

Гласови: 47 63,5%
  • Visual Basic 6

Гласови: 9 12,2%
  • Delphi

Гласови: 3 4,1%
  • Pascal

Гласови: 5 6,8%
  • Drug

Гласови: 10 13,5%

• Вкупно гласачи
    74
Статус
Затворена за нови мислења.
Ако знаеш паскал, пробај поработи Делфи 5 (мада сега има и 2007). Истиот код е во позадина, само има визуелно поддесување. Додаваш копчиња, можеш да вчиташ слика и тоа многу лесно и едноставно, бидејки повеќето функции се направени, ти само си ги користиш. Тоа е предноста на новите програмски јазици во споредба со старите. Функциите (пр. за вчитување на слика, најавување, поврзување со база на податоци) се речиси комплетни, само треба да се употребат во програмата, а тоа нешто во старите треба сам да си го думаш и да го правиш. А нормално сето тоа се плаќа и чини неколку стотина долари ако си во Америка. Но, кај нас сеуште може да се најде за 100 денари.

Делфи е ПАСКАЛ
ВЦ++ е Ц++

Да ти кажам само на факултет Делфи го учевме како OBJECT ORIENTED PROGRAMING PASCAL
Барем и јас така го сваќам Делфи е развиене апликација од борланд за брзо правење на winapi под виндолс

Инаку Ц е дефинитивно најмокниот јазик ( Ц++ е направен од програмери за програмери)
Паскал е моќен но некој работи сакат многу повеќе пишување на код одколку во Ц
Јакото на паскал досега што сум го видел е тоа што се пише АСМ код дирекно
Во јава ме нервира само употребата на повеќе ресусрси од страна на направента апликација .

Висуал Бејсик не го сметам за сериозен “јазик“
Dzish
Висуелни апликации може да правиш и во ДЕВ-Ц++ и ДЕВ-ПАСКАЛ
доколку немаше пиратски виндолс и пиратско делфи ќе те прашав каде ќе развиваше апликации

Секој јазик е моќен !!!
Најмоќен е тој што вадиш пари на легален начин!!!

Делфи е ПАСКАЛ
ВЦ++ е Ц++

Делфи е објектен паскал а не паскал. Добро слични концепти сличен дијалект плус подлога за објекти.

Да ти кажам само на факултет Делфи го учевме како OBJECT ORIENTED PROGRAMING PASCAL
Барем и јас така го сваќам Делфи е развиене апликација од борланд за брзо правење на winapi под виндолс
Е овде убо си напишал. :)
Делфи не е за брзо пишување на АПИ. Туку делфи ги користи Апите (дел од нив не сите) спакувани во еден куп компоненти кои ги имаш на располагање за лесна интеракција со виндовс. Ако се обидиш да употребваш апи во делфи и во ц ќе видиш дека во делфи има многу неприродни работи (прилагодвање работи од ц во паскал)

Инаку Ц е дефинитивно најмокниот јазик ( Ц++ е направен од програмери за програмери)
:) интересно го кажа ова.

Паскал е моќен но некој работи сакат многу повеќе пишување на код одколку во Ц
Јакото на паскал досега што сум го видел е тоа што се пише АСМ код дирекно

АСМ код се пиши и во Ц. Ова воопшто не е ништо ново во паскал. Најјакото нешто во паскал е то шо кодот е почитлив од онај на Ц па можи секој дебил да седни и да научи да програмира ко ќе види пример во паскал.

Во јава ме нервира само употребата на повеќе ресусрси од страна на направента апликација .

Јава е наменета за праење на огромни апликации кои имааат потреба од толку многу ресурси, не е јава напенета за праење на нотпади торент клиенти и слично.

Висуал Бејсик не го сметам за сериозен “јазик“

Се сложвам. Ова е најлошото нешто шо му се случило на човештвото.
подебилен јазик не можам да смислам.

Dzish
Висуелни апликации може да правиш и во ДЕВ-Ц++ и ДЕВ-ПАСКАЛ
доколку немаше пиратски виндолс и пиратско делфи ќе те прашав каде ќе развиваше апликации

Секој јазик е моќен !!!
Најмоќен е тој што вадиш пари на легален начин!!!

хаха добро кажано е последново

Само тие ги знае :pos:

Многу ми е жал за хакериштата од твојот на Џиш тип... Од што толку знаете што е што, за вас С/С++ се апликации :tapp:

Човек ќе се обиде да ве научи нешто... али.. кога вас ви е доволно да знаете дека ако ставие копче на форма, кога ќе кликнете два пати на него можете да му доделете акција (да ја ископирате од туторијалот на нет) ... тогаш... ваш проблем...

Дркајте и понатаму ... :drk:

Јас, пошто ништо не знам... идам да си го искеширам последниот проект! :helou:

Многу ми е жал за хакериштата од твојот на Џиш тип... Од што толку знаете што е што, за вас С/С++ се апликации :tapp:

Човек ќе се обиде да ве научи нешто... али.. кога вас ви е доволно да знаете дека ако ставие копче на форма, кога ќе кликнете два пати на него можете да му доделете акција (да ја ископирате од туторијалот на нет) ... тогаш... ваш проблем...

Дркајте и понатаму ... :drk:

Јас, пошто ништо не знам... идам да си го искеширам последниот проект! :helou:
Фала што ме просветли, го ценам твојот труд и нерви да не научиш сите на форум, стварно треба трпение со вака незауздана малдина.

Малце он топик
Денеска најголема корист би имал ако познаваш програмски јазик кој користи веб ориентиран фрејмворк, некој скриптирачки јазик и бази на податоци. Оваа комбинација моментално е најдобитна во IT светот. :wink:
Не се лупајте во гради со C/C++, времето ги прегази

C-то ви е јазик кој работи искличиво под дос. Работите со командна линија која е застарена и сега да се појави таква апликација колку сака нека е добра и незнам што да прави, никој нема да ја погледне.

С е јазик што работи на повеќе оперативни системи отколку што знаеш. VxWorks, QNX и FreeRTOS ти звучат ли познато?? Претпоставувам не, штом си напишал таков коментар.

Ако мислиш дека С ретко се користи - многу се лажеш. Во автомобилната индустрија (еве сега кај нас Johnson Controls), за фотоапарати, мп3 плеери, во авијацијата..... главно се користи С.

Ама не си ти крив, така те научиле....

С е јазик што работи на повеќе оперативни системи отколку што знаеш. VxWorks, QNX и FreeRTOS ти звучат ли познато?? Претпоставувам не, штом си напишал таков коментар.

Ако мислиш дека С ретко се користи - многу се лажеш. Во автомобилната индустрија (еве сега кај нас Johnson Controls), за фотоапарати, мп3 плеери, во авијацијата..... главно се користи С.

Ама не си ти крив, така те научиле....
Сепак си ограничен, мора да работаш во некоја голема корпорација која се занимава електроника што кај нас ги има со лопата да ги риниш...не благодарам

Сепак си ограничен, мора да работаш во некоја голема корпорација која се занимава електроника што кај нас ги има со лопата да ги риниш...не благодарам

Точно - затоа ќе си го бараш лебот во странство. Во Англија на пример за добар embedded C софтверен инженер плаќаат и до 40 фунти на час

Е токму од ова нас не не бива... кога учиме нешто учиме се и сешто и знаеме од се помалку. Подобро биди експерт ограничен за една работа отколку почетник во повеќе области.

Dejan];1123178 напиша:
Е токму од ова нас не не бива... кога учиме нешто учиме се и сешто и знаеме од се помалку. Подобро биди експерт ограничен за една работа отколку почетник во повеќе области.

УБИ СОФТ (UBISOFT)

Станува збор за во Бугарија
Барат Ц/Ц++

Правев мубет со лидер програмерот кој е во бг и имаше претставник од Франција(на саем за работа на фак)

Вака ми рече бараме Ц/Ц++
поточно Ц++
Го прашав што треба да се знае од Ц++
И тој ми вика па сите основни работи како работи компјалер да оптимизраш код (работа со меморијата)
Опенгл или ДиректХ

Во што се состои работа

Па во развој на енгин доработка на игри поправување на багови и кога ќе стекнеш искуство работа на игри од почеток до крај

Познавање на C# Visaul C++ итн потребно ли е
Не е ни пожелно ни потребно
Ние работиме од почеток до крај готови библиотеки ни се ОпенГл и ДиректХ

оваа е крајнта дискусиија која сум ја имал со работодавец

Инаку секоја голема фирма си има развиено нивна технлогија нивни компоненти

Мојот живот не го гледам за да изработам Апликација за продавница која ќе ја наплатам 2000 ден и дали ке ги земам парите , а за Visual Studio ќе оделам 3000$.

Бидејки моментално во Бугрија за да пордадеш софтвер и за да можеш да имаш соопственост на него МОРА да биде изработен со легални алатки
А тоа ќе дојде и во Македонија многу брзо .

Ве молам драги програмери кој ги бранете C# и други седнете на rentacoder или друг freelancer сајт видете како оде светот и што се користи

Бидејки во анкетата не се спомнати ниту python ниту pearl ниту пхп
Во реалниот свет не се бара да неместиш само копче.
И апликација со 3 копчиња да ти тежи 3 мега

Ве молам драги програмери кој ги бранете C# и други седнете на rentacoder или друг freelancer сајт видете како оде светот и што се користи
Ме заинтересира муабетов... и разгледав малку...

На првиот ваков сајт кој го изгуглав го гледам следниот број на активни проекти според програмски јазик:

.NET (218)
Javascript (179)
PHP (759)
Visual Basic (73)
AJAX (203)
C/C++ (147)
ASP (149)
Delphi (13)
Flash (252)
Java (132)
останатите јазици се со по 1-10 проекти...

Абе јас одамна тоа го велам, овде во Македонија сите го фалат и работат NET, ASP и VisualStudio, многу бил добар ова она...

Ама ко ќе треба да си платат 2000 еур за Visual Studio 2008 Enterprise (во главно сите тоа го користат) + MSSQL server + WindowsServer... ќе ги видам дали ќе работат во тоа или ќе си почнат Јава, Linux, Postgre, PHP, MySQL...

@Dr_Virus
По твојот муабет испаѓа C/C++ и ништо друго, никако. Се што може да се направи во C/C++ може и во твојте НЕ толку омилени јазици (повеќето). Така да негледам пречка да ги исфрлам и нив, кога ми нудат погоема флексибилност и брзина во работата. Ако ти фаќа главата за програмирање во секој програмски јазик ќе се снајдеш

@Dr_Virus
По твојот муабет испаѓа C/C++ и ништо друго, никако. Се што може да се направи во C/C++ може и во твојте НЕ толку омилени јазици (повеќето). Така да негледам пречка да ги исфрлам и нив, кога ми нудат погоема флексибилност и брзина во работата. Ако ти фаќа главата за програмирање во секој програмски јазик ќе се снајдеш

Алооо муабетот му бил со чоек од УБИСОФТ. Значи игри. Да не сакаш во пхп или перл да прајш игри. За то нешто се знај чисти Ц/Ц++ без микрософт додатоци од типот на МФЦ. + убо ги кажал опенгл и директџ.

.НЕТ,јсп,асп,пхп ....... се за веб проекти.
За таму кај шо прашал си добил добар одговор.

@Димитар. Фриленсер сајтојте за многу проекти
1.обично многумина сакаат некаква брза функционална веб страна. (хооли ламп)
2. ЗА сериозна кмпанија со сериозни цели и проекти немој да ми кажваш дека со пхп се занимава. Се знај Јава или .НЕТ или ако му треба побрза и полесна програма со сите можни оптимизации (примерот со играта) тогаш оди во Ц. Ела напрај игра (ммм... убисофт ... мислам фаркрај беше нивна??) во Јава Ц#.

Алооо муабетот му бил со чоек од УБИСОФТ. Значи игри. Да не сакаш во пхп или перл да прајш игри. За то нешто се знај чисти Ц/Ц++ без микрософт додатоци од типот на МФЦ. + убо ги кажал опенгл и директџ.

.НЕТ,јсп,асп,пхп ....... се за веб проекти.
За таму кај шо прашал си добил добар одговор.

@Димитар. Фриленсер сајтојте за многу проекти
1.обично многумина сакаат некаква брза функционална веб страна. (хооли ламп)
2. ЗА сериозна кмпанија со сериозни цели и проекти немој да ми кажваш дека со пхп се занимава. Се знај Јава или .НЕТ или ако му треба побрза и полесна програма со сите можни оптимизации (примерот со играта) тогаш оди во Ц. Ела напрај игра (ммм... убисофт ... мислам фаркрај беше нивна??) во Јава Ц#.
DirectX да не беше од мајкрософт?
BTW веќе има игри напишани во C# за Xbox, PSP3 и PC. Погуглај малце ќе видиш дека се повеќе се користи .NET фрејмворкот за игри пример (Arena wars се рачуна за прва комерцијална игра напишана во C#)

DirectX да не беше од мајкрософт?
BTW веќе има игри напишани во C# за Xbox, PSP3 и PC. Погуглај малце ќе видиш дека се повеќе се користи .NET фрејмворкот за игри пример (Arena wars се рачуна за прва комерцијална игра напишана во C#)

Да ДиректЏ е од мајкрософт. И?
Ги знам мжностите на .НЕТ не мораш да ми ги кажваш. За игри имаш и во јава имаш и во сите тие интерпретирани јазици ама перформансите на Ц тешко дека ќе ги стигнат. Колку работи и да оптимизираат и да ти ги овозможат со фрејмворкот пак нема да ја имаш онаа моќ шо ја имаш во Ц.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom