Нешто имам шитано и гледано документарни за овие работи, и како што имам разбрано вака нешто
Темната материја има маса, ама нема интеракција со материјата. И во моментов низ тебе можеби поминува темна материја, ама неможеш ни да ја видиш ниту осетиш. Но има гравитација и маса, и со тоа ги држи галаксиите да не се распаднат.
Распаѓање би се створило од темната енергија, која настојува да ги раздвои сите делови од вселената, да ги раздалечи ѕвездите, со тоа да ги растури галаксиите и слично. Од тоа ефект на крај би било од преголемо раздалечување, нестабилна форма на материјата и конечен резултат од имање „ништо“ насекаде
И како што имам сфатено, темната материја нема никаква врска со антиматеријата...
За антиматерија, знам дека имаат создадено до сега, пр. антиводород се состои од антипротон со знак - и позитрон со знак +. Во допир со материја се неутрализираат полнежите на бурен начин, експлозија
Не препишав ништо од никаде, ова ми е од тоа што сум запамтил и сфатил, па ако грешам - поправете ме