Teмна материја и темна енергија

• Креатор на темата Креатор на темата NEBO666
  • Време на започнување Време на започнување

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Веб-сајт
www.mkrap.kk5.org
Темна материја - вистина или измислица на научниците?

Vekje dolgo vreme po naucnite spisanija,posebno vo EMITER,citam deka naucnicite pretpostavuvaat deka postoi nevidliva materija,koja isto kako i postojanata materija,ima gravitacisko dejstvo,t.e. dejstvuva so gravitaciska sila na obicnata(vidliva) materija.Vekje vo eden napusten rudnik za zelezo(nekade procitav deka bil za srebro i zlato),povekje od 100 metri pod zemja,se gradi (ili e izgradena) podzemna laboratorija,koja ke ima naprava sto moze da ja detektira t n TEMNA MATERIJA,i naucnicite pretpostavuvaat deka ke detektiraat cesticka na crnata materija vo narednite 5 godini.Dali vie mislite deka taa materija postoi,ili postoi samo vo glavite na nekoi naucnici???

Кога физичарите со досегашните познавања се обидоја да го престават моделот на универзумот во равенките не им излегуваше есапот. Па затоа се воведува поимот темна материја

а бидејќи се жалиш од англискиот еве ти линк на наши но сепак подетални информации ќе најдиш само на англиски

Темната материја е хипотеза, се додека експериментално не се докаже нејзиното постоење останува хипотеза. Прашањето кое го поставуваш дали е вистинска е работа на научниците да констатираат, а не ние да мислиме.

ljubov dojde da ve vidi...

NAUKATA E SAMO ZA DEGENI...
JA VIKAM DEKA VO 2002 KE UMRE 4OVESTVOTO...
ZOSO TAKA MI DOJDE DODEKA SEDEV U KUPATILO SO MOETO
EDINSTVENO PRIJATEL4E-NEVIDLIVATA MATERIJA:tv: I...SO...

NAUKATA E SAMO ZA DEGENI...
JA VIKAM DEKA VO 2002 KE UMRE 4OVESTVOTO...
ZOSO TAKA MI DOJDE DODEKA SEDEV U KUPATILO SO MOETO
EDINSTVENO PRIJATEL4E-NEVIDLIVATA MATERIJA:tv: I...SO...

Фала за навредата, ако ти си имал психолошки проблеми, другите што се бават со наука за разлика од тебе, навечер излегуваат со другарите на пиво, идат по концерти и се забавуваат и социјализираат со други луѓе во слободниот дел од денот.

Фала за навредата, ако ти си имал психолошки проблеми, другите што се бават со наука за разлика од тебе, навечер излегуваат со другарите на пиво, идат по концерти и се забавуваат и социјализираат со други луѓе во слободниот дел од денот.
а бре што му обрнуваш внимание зборувај си за темата и готово... инаку интересна тема е оваа... јас лично сум поделен со мислења и можам да кажам дека има шанси да постои зашто да не ... толку од мене оти не сум запознаен мн со оваа материја... ај ке гуглам и ке побарам нешто позз:helou:

Temnata materija ili MOND e resenie na problemot so galaksiite,toa sto ne se namaluva brzinata so sgolemuvanjeto na rastojanieto od centarot na rotacija?

а бре што му обрнуваш внимание зборувај си за темата и готово... инаку интересна тема е оваа... јас лично сум поделен со мислења и можам да кажам дека има шанси да постои зашто да не ... толку од мене оти не сум запознаен мн со оваа материја... ај ке гуглам и ке побарам нешто позз:helou:
па никој и не е запознаен, како што и бацилиус спомена све е само на хартија, колку да равенствата бидат точни. Доколку се докажи дека темната материја не постои тогаш се што сме мислеле дека знеме до денес паѓа во вода и најверојатно ќе треба се одново да се предефинира

па никој и не е запознаен, како што и бацилиус спомена све е само на хартија, колку да равенствата бидат точни. Доколку се докажи дека темната материја не постои тогаш се што сме мислеле дека знеме до денес паѓа во вода и најверојатно ќе треба се одново да се предефинира
tie sto presmetale deka temnata materija postoi,ne e glupavi.Ne velam deka nema sansi za greska,vo se i sesto potoi sansi za greska,no tuka sansie za greska se mn mali.

tie sto presmetale deka temnata materija postoi,ne e glupavi.Ne velam deka nema sansi za greska,vo se i sesto potoi sansi za greska,no tuka sansie za greska se mn mali.
тие не пресметале дека постои, туку во пресметките има фалеше 90% од масата што би тербало да ја има за универзумот да е ваков како што е. Па затоа се воведува поимот Темна материја и темна енергија, за да можат да се применат сите закони од денешната физика. Ако го прочиташ уште еднаш двапати текстот на наши шо ти го пратив во постовите погоре можда ќе ти биди појасно

тие не пресметале дека постои, туку во пресметките има фалеше 90% од масата што би тербало да ја има за универзумот да е ваков како што е. Па затоа се воведува поимот Темна материја и темна енергија, за да можат да се применат сите закони од денешната физика. Ако го прочиташ уште еднаш двапати текстот на наши шо ти го пратив во постовите погоре можда ќе ти биди појасно
imam glavobolka,nemozam da go citam,a i toj teks voopsto go nemam procitano.
mozibi im falelo 90% od nekoja masa.....hmmm.....koga podobro ke razmislam...a zosto i vo sonceviov sitstem nema temna materija,t.e. zosto planetite koi se podaleku od sonceto ne se dvizat so ista brzina kako onie koi se poblizku....
sto ke se sluci koga naucnicite ke detektiraat cesticka na taa materija?
od site tvoi postovi nesvtiv dali ti mislis deka temnata materija postoi?
pa toa sakav da kazam,koga kazav presmetale,znaci ako ima falelo od masata,i go vovele poimot temna materija i temna energija,t.e. pretpostavile deka postoi materija koja ne emituva nisto sto moze da go detektirame na zemjata,osven toa sto dejstvuva na drugite galaksii.....pa isto e,i presmetale,i toa sto im falelo 90% od masata...

imam glavobolka,nemozam da go citam,a i toj teks voopsto go nemam procitano.
па добро би било да го прочиташ
mozibi im falelo 90% od nekoja masa.....hmmm.....koga podobro ke razmislam...a zosto i vo sonceviov sitstem nema temna materija,t.e. zosto planetite koi se podaleku od sonceto ne se dvizat so ista brzina kako onie koi se poblizku....
90% од вкупната маса во универзумот, не баш некоја маса
sto ke se sluci koga naucnicite ke detektiraat cesticka na taa materija?
освен математички ќе имаме и физички или опиплив доказ за постоењето на таа материја
od site tvoi postovi nesvtiv dali ti mislis deka temnata materija postoi?
појма неам дали постои или не
pa toa sakav da kazam,koga kazav presmetale,znaci ako ima falelo od masata,i go vovele poimot temna materija i temna energija,t.e. pretpostavile deka postoi materija koja ne emituva nisto sto moze da go detektirame na zemjata,osven toa sto dejstvuva na drugite galaksii.....pa isto e,i presmetale,i toa sto im falelo 90% od masata...
#!#.,?/
вака се осетив кога го прочитав ова, пак ќе ти речам, земи прочитај нешто повеќе пред да се занимаваш со овие прашања

dobro be,ti procita nesto i mislis deka toa sto si go procital e vistina i mislis deka znaes se`...a od kade znaes deka nemam procitano dovolno za temnata materija?

dobro be,ti procita nesto i mislis deka toa sto si go procital e vistina i mislis deka znaes se`...a od kade znaes deka nemam procitano dovolno za temnata materija?
кај напишав дека знам се а, ти пренесвам она што го имам јас прочитано и никој нигде не тврди дека тоа е точната теорија.

а самиот кажа дека не си успеал да прочиташ од линкот шо го ратив а и неколку пати имаш повторено дека англискиот не ти е светла страна така да од ова сигурно знам дека немаш ништо прочитано

кај напишав дека знам се а, ти пренесвам она што го имам јас прочитано и никој нигде не тврди дека тоа е точната теорија.

а самиот кажа дека не си успеал да прочиташ од линкот шо го ратив а и неколку пати имаш повторено дека англискиот не ти е светла страна така да од ова сигурно знам дека немаш ништо прочитано
postojat i naucni spisania na makedonski,kako na primer EMITER

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom