Топ 5 книги

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Војна и мир - Толстој
Браќа Карамазови - Достоевски
Автостоперски водич низ галаксијата - Даглас Адамс

Доста се три. Не ми текнува на други книги кои би ги ставил овде.

Психичка Самоодбрана - Дион Форчн
На Толкин книгите (знаете кои)
Иницијација во Херметизам - Франц Бардон
Библија

Демијан - Х. Хесе
Нарцис и Златоусти - Х. Хесе
Записи од мртвиот дом - Достоевски
Понижени и навредени - Достоевски
Странецот - А. Ками
.....

ех само 5, малку се...

Клетници - Виктор иго
Мост преку вечност - Ричард бах
Mомче - Достоевски
Борнеовата надмоќ - Роберт Ладлам
Злосторство и казна - Достоевски

има ги уште мноогу

1. Војна и Мир - Толстој
2. Злосторство и казна - Достоевски
3. Демијан - Х. Хесе
4. Клетници - В. Иго
5. Шагринска кожа - Балзак
-----
ова би била моемнталната листа..иако војна и мир сеуште ја читам, не се сомневам дека и до крајот ќе биде толку интересна..

Неам читано многу книги , али треа да се прочита Владетелот од Макијавели (да се сфати како да се биде копиле / и зошто не/да ) .
Јас ја имам прочитано и морам да кажам дека ме изнамачи :)

Робинзон Крусо - Даниел Дефо
Будење - Антони де Мело
Дванаесетта Планета - Зекараја Ситчин
Повикот на Дивината - Џек Лондон
Нов Завет
........

1. „Браќата Карамазови“- Ф.М. Достоевски
Сите дела на Достоевски се полифонични во кои се преплетуваат повеќе семантички слоеви, но ова е врвот на генијалноста на Достоевски.
2. „Идиот“-Ф.М. Достоевски
Ликот на кнезот Мишкин е еден од моите најомилени книжевни ликови иако на почетокот не знаев дали самиот автор го слави неговиот добар карактер или прави гротеска од него.
3. „Книга за патот и врлината“-Лао Це
Од оваа книга научив нешто повеќе за таоизмот и неговите учења. За разлика од Конфучие, Лао Це повеќе ми се допадна.
4. „Микеланџело Буонароти“- Мирослав Крлежа
Крлежа како Крлежа, ме измачи со хрватскиот јазик. Како и да е- вреди да се прочита кратката драма на еден тројцата сигурно најголеми писатели воедно и интелектуалци од Балканот.
5. „Тесла- портрет меѓу маските“- Владимир Пиштало
Конечно да прочитам некоја книга за Никола Тесла во која акцент ќе биде ставен на неговите емоции, на неговата личност и генијалност, а не да биде хроника на неговите изуми.

Браќата Карамазови- Достоевски
Степски волк- Херман Хесе
Метафизички ужас- Колаковски
Елеганција на ежот
Малиот Принц
Малку се пет. Има книги кои и повеќе ми се допаѓаат од овие како Г-ѓа Даловеј, Вештица, Часови.. Ама тоа е повеќе од субјективни причини. Овие 5 се книги кои мора да се прочитаат.

Малку се пет. Има книги кои и повеќе ми се допаѓаат од овие како Г-ѓа Даловеј, Вештица, Часови.. Ама тоа е повеќе од субјективни причини. Овие 5 се книги кои мора да се прочитаат.

Баш заради тоа се 5, за да се избегне субјективноста. :)

1.Ана Каренина - Лав Толстој
2.Мајсторот и Маргарита - Михаил Булгаков
3.Индиго Бомбај - Јагода Михајловска-Георгиева
4.Разговор со Спиноза- -Гоце Смилевски
5.Пеперутка - Сашо Тасевски

1.Розата од вода-Едни Македонци,ми ја разбуричка духовноста,ми го промени животот.
2.Целестинското пророштво и Десеттиот увид , ми помогна како да доаѓам до нештата кои ги заслужувам.
3.Вештицата од Портобело од Пауло Коелјо- иако не ги сакам премногу книгите од овој автор,во оваа книга дефинитивно пронајдов изгубен дел од себеси.
4.За тебе моја Долорес од Саша Божовиќ- една од најемотивните книги и единствената на која на скоро секоја страна убаво се изнаплакав.
5.Чевлите на другата жена од Адел Паркс- се пресмеав на книгава и редовно ја читам кога сакам да се релаксирам.

Малку е неблагорадно да пишувам и да оддвојувам пет книги ама ете импулсивно ќе напишам 5 книги кои мислам дека ми останале во длабоко сеќавање

Браќа Карамазови - Достоевски
Титан - Теодор Драјзер
Животинска Фарма - Џорџ Орвел
Демијан - Херман Хесе
Старецот и морето - Хемингвеј...

незнам кои д а ги оддвојам, ајде нека бидат овие 5:

1. Пилешка супа за душа - збирка раскази од различни автори
2. Пиреј - Петре М. Андреевски
3. Сидарта - Херман Хесе
4. 11 минути - Паоло Куело
5. Кандит во земјата на чудата - Венко Андоновски

--- надополнето ---

1. „Браќата Карамазови“- Ф.М. Достоевски
Сите дела на Достоевски се полифонични во кои се преплетуваат повеќе семантички слоеви, но ова е врвот на генијалноста на Достоевски.
Морам да се согласам со твоето тврдење . . . :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom