Експеримент , ми требаат предлози

• Креатор на темата Креатор на темата DreamCoder
  • Време на започнување Време на започнување

DreamCoder

По потрага на совршенство :)
Член од
15 ноември 2009
Мислења
77
Поени од реакции
9
Локација
Овдека :)
Јас сум еден од информатичарите кои обожаваат експерименти.е сега вака ,имав еден мнооогу стар компјутер Со 24 МБ рам и деловите од него сите ги извадов и сакам да ги поврзам некои од нив на мојот нов компјутер.
тоа што ме двоуми е тоа што на стариот хард диск имам важни податоци , но поврзувањето не е исто,(кабелот е поголем ,а со помалите не може сигурно да се знае каде треба да се поврзи затоа Што има повеќе место).
Исто така имам видено перката за напојувањето од стариот компјутер сакам да ја поврзам како втор кулер.Можно е ова?

Според пишаново, не ми делуваш како "информиран" информатичар, затоа би ти препорачал да не го чачкаш новиот компјутер...за секој случај, да не го рикнеш случајно. :)

Јас сум еден од информатичарите кои обожаваат експерименти.е сега вака ,имав еден мнооогу стар компјутер Со 24 МБ рам и деловите од него сите ги извадов и сакам да ги поврзам некои од нив на мојот нов компјутер.
тоа што ме двоуми е тоа што на стариот хард диск имам важни податоци , но поврзувањето не е исто,(кабелот е поголем ,а со помалите не може сигурно да се знае каде треба да се поврзи затоа Што има повеќе место).
Исто така имам видено перката за напојувањето од стариот компјутер сакам да ја поврзам како втор кулер.Можно е ова?

Што е поентата да се само-декларираш како професионалец што се однесува до информатиката/информатичката технологија, кога се изразуваш како да си лаик?
Што е тоа поголем кабел? IDE?

Добро ќе продужите да го хејтате човекот или ќе му дадете некоја идеја... И послем народот у државата нечинел..

Нема да можеш да го поврзеш хардот од стариот на новиот компјутер, а перката можеш да ја поврзеш ти треба само да ставиш џек на двата кабли и да ја ставиш кај сакаш немора да биде само на напојување лесна работа е тоа, инаку имаш и гугл и јутуб можеш да си побараш таму сигурно има шеми за истото па ќе ти стане поедноставно. Вака површински ти кажувам, ако ти треба нешто подетално прати ми порака ќе ти помогнам.

Неможиш да му дадеш идеа... тој тоа што го растурил е IBM највероватно со процесор поставен на слот. Тие имаат една генерација постари IDЕ кабли кои не се 40 пински, (туку се 46 или 50 не ме држете за збор), така да тоа нема да оди. Незнам ни дали има конвертор, со оглед дека АТА е застарена технологија и се е префрлено на ЅАТА.

А перка нова за ладење е 300 денари, не гледам зошто би ја вадел старата која 90% има шанси да е дотраена и бучна.

Фала ви за критиките и советите.Со еден збор,јас немам потреба кон никој да се докажувам(и тоа не ми е цел) , ама пошто многу луѓе имаат проблеми со својата догма ,нека продолжат со своите критики.Се обидов на поедноставен начин да ви ја објаснам , но од сега ке знам дека ке треба да се изразувам со што е можно постручни зборови за никој да не разбере.
Значи стариот компјутер е 5x86 со Amd=133mhz интегриран во матична на windows 95 OS и користеше eide cable за хард дискот(1.13GB). AMI Bios од 1989.
И ке ве замолам ,немора повеќе совети на оваа тема , кога сум тргнал сам , и сам ке го завршам како што се досега сум правел! :) :vozbud:

другар покушај во НЕОКОМ, имаат кабли од едната широки од другата иде или сата,па така ке можеш да си префрлиш...
што се однесува до кулерот,само најди соодветен џек,инаку струјното напојување им е исто.-поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom