Жени со машки презимиња

• Креатор на темата Креатор на темата Fitonija
  • Време на започнување Време на започнување
од Институтот за македонски јазик
Женското презиме во Македонија
Грижата за зацврстувањето на женскиот облик на презимето треба да биде рамна на грижата што ја пројавуваме како народ спрема сите артефакти од нашето духовно културно наследство!

за некои работи (кредит) се докажува со документи од матична евиденција, за други работи пример за заедничка сметка полномошно со потпис од лицето.
пред малку се расправам со комшивка која е наставник во училиште... таа е убедена дека во РМ има закон по кој Имињата и Презимињата се подложни на Правописна лектура :mad:
Кое лудило, едно од основните права на човекот е да си даде име и презиме а не матичар да му крои капа.....
За глупоста на менувањето на последниот слог на презимињата на жените да не зборувам ... ТЕЖОК дебилизам, па и од кој и да е, Блаже Конески или било кој...
Посебно е што државните службеници по шалтери знаат и самите да кумуваат и прекројуваат туѓи имиња и презимиња, може во новиот закон има казнена одредба за државен службеник, но досега сигурно немаше...

од Институтот за македонски јазик
Женското презиме во Македонија
Грижата за зацврстувањето на женскиот облик на презимето треба да биде рамна на грижата што ја пројавуваме како народ спрема сите артефакти од нашето духовно културно наследство!
.
И ТОЧКА

не знам како не му е јасно на Македонец/ка од каде му доаѓа презимето

So gluposti vi e temava.
Kako sakam ke si se vikam i vas toa ne treba da ve zasega i da iskazuvate "stav" po toa prasanje.
Skroz nebitno e za mene kakko se prezivala zenata na sestrata na drugarot na decko mi.
A i razbiram zaso.
Globalizacija.
pozzi4
А сега како се викаш? :D

Во сабота правам регистрација и идната ми женичка ке се презива на СКИ
пффф ако сака нека нека се прекрсти не во ОВ не во СКИ нека е без презиме ич не ме засега важно е дека се сакаме :love::facepalm::bravobe:

Во сабота правам регистрација и идната ми женичка ке се презива на СКИ
пффф ако сака нека нека се прекрсти не во ОВ не во СКИ нека е без презиме ич не ме засега важно е дека се сакаме :love::facepalm::bravobe:
А името машко ѝ е или женско?

Се надевам ке си го задржи женското име,белки нема да го промени.
А и да го промени ни тоа нема да ми смета воопшто ![DOUBLEPOST=1460757509][/DOUBLEPOST]
Се надевам ке си го задржи женското име,белки нема да го промени.
А и да го промени ни тоа нема да ми смета воопшто !

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom