Бактериите имаат "осет" за мирис

  • Креатор на темата Креатор на темата Apokalipto
  • Време на започнување Време на започнување

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Едни од најпростите форми на живот, бактериите, не само што се осетливи на светлина, на допир и реагираат на вкус, туку имаат и сетило за мирис, откриваат микробиолозите.

Досега се сметаше дека способност да реагираат на мирис имаат само посложените форми на живот, познати како еукариоти. До најновиот заклучок дошол тим на истражувачи од Њукасл Универзитетот. Научниците утврдиле дека бактеријата има молекуларен “нос“ кој е способен да детектира хемикалии што испуштаат мирис, како што е амонијакот.

Веќе е откриено дека бактериите реагираат на светлина – што е аналогно на човековото сетило за вид, да ги променат гените што ги изразуваат – аналогно на човековото сетило за допир и да реагираат на хемикалии и токсини во нивното опкружување, преку директен контакт – вкус, а сега се покажа дека го можат тоа и преку воздух – мирис.

Истражувањето, предводено од д-р. Реиндерт Нијланд, открива дека бактериите можат да ги почувствуваат испарливите хемикалии во воздухот, како што е амонијакот, кој го произведуваат бактериите присутни во природата.

Микробиолозите увиделе дека бактериите одговараат на тој мирис преку создавање на биофилм или “лига“ – соединение на повеќе бактерии со цел колонизирање на некоја област во обид да го истераат секој потенцијален конкурент. Биофилмот е причина за инфекција на медицински имплантанти, како што се срцеви залистоци, вештачки колкови, па дури и имплантанти на гради.

“Ова е прв доказ за постоење на бактериски `нос` способен за распознавање на потенцијални соперници. Биофилмот е важен во медицината и фактот што клетките го формираат при изложеност на амонијак е важен за разбирање како се формираат биофилмовите и како тоа можеме да го искористиме во наша полза. Следниот чекор ќе биде идентификување на носот или вистинскиот сензор кој што ја чувствува миризбата,“ изјавил д-р. Нијланд.

Амонијакот е еден од наједноставните извори на азот, клучна состојка за раст на бактериите. Со користење на соперничките бактерии Bacillus subtilis и B.licheniformis, кои обично се наоѓаат во земјата, научниците откриле дека секоја продуцира биофилм како одговор на амонијакот во воздухот и дека реакцијата ослабнува со оддалечување на двете бактериски колонии.

“Сетилото за мирис е набљудувано кај многу суштества, но нашиот труд за прв пат покажува дека ова сетило постои и кај попростите бактерии. Од еволуциона гледна точка, ние веруваме дека ова можеби е првиот пример за тоа како живите суштества научиле да ги намирисуваат другите живи суштества. Инфекциите од бактерии убиваат милиони луѓе секоја година и разоткривањето на начинот на кој што непријателските бактерии за човекот комуницираат меѓусебно е важен чекор кон победа во оваа војна,“ изјавил професор Грант Бургис, член на истражувачкиот тим.

извор
 
Осетот за мирис не е толку едноставна работа - треба да се има специјализирани клетки - а бактеријата е само една клетка која нема како да биде специјализирана за се и сешто. Би можело некои клеточни органели да се задолжени за некое примитивно сетило, ама тоа тешко дека би можело да се дефинира како мирис, што само по себе си се потврдува во дел од текстот:

Истражувањето, предводено од д-р. Реиндерт Нијланд, открива дека бактериите можат да ги почувствуваат испарливите хемикалии во воздухот, како што е амонијакот, кој го произведуваат бактериите присутни во природата.
Ако ова е главниот критериум по кој научниците утврдиле дека бактериите имаат осет за мирис, тогаш осет за мирис е и солзењето на очите на некое типче кое по некоја генетска причина нема развиен осет за мирис (хипотетично), при контакт со некој солзотворен гас. Во превод тоа што го откриле кај бактериите тешко може да се нарече мирис

Повеќе ми личи на новинарски сензационализам, рекла - недоразбрала, а можеби и профот има удел во тоа.
 
Осетот за мирис не е толку едноставна работа - треба да се има специјализирани клетки - а бактеријата е само една клетка која нема како да биде специјализирана за се и сешто. Би можело некои клеточни органели да се задолжени за некое примитивно сетило, ама тоа тешко дека би можело да се дефинира како мирис, што само по себе си се потврдува во дел од текстот:

Ако ова е главниот критериум по кој научниците утврдиле дека бактериите имаат осет за мирис, тогаш осет за мирис е и солзењето на очите на некое типче кое по некоја генетска причина нема развиен осет за мирис (хипотетично), при контакт со некој солзотворен гас. Во превод тоа што го откриле кај бактериите тешко може да се нарече мирис

Повеќе ми личи на новинарски сензационализам, рекла - недоразбрала, а можеби и профот има удел во тоа.
Најверојатно некое префорсирано истражување кое МОРА да даде резултат... бил истиот ок или не.
 
bakteriite kako prokarioten ednokletocen organizam se na nisko nivo na razvitok,sepak imaat nekoi specijalizacii na samata kletka so koi obavuvaat razni funkcii,vo slucajov mislam deka nivnoto 'setilo za miris' bi bilo svedeno na kletocni odnosno membranski receptorni proteini na plazmalemata na bakterijata,ocigledno e deka tie receptori ke reagiraat pri kontakt so gasovi kako na primer amonijak,pri toa kletkata ke efektuira nekoja kletocna funkcija,kako sto visite organizmi davaat efekti pri razlicni mirisi.pa mislam deka ovaa fama so setila za miris kaj bakteriite e vsusnost izolacija,identifikacija,dokazuvanje na receptoren protein koj ete reagiral pri istazuvanjeto so deluvanje na nekoi gasoviti supstanci vrz bakteriite.
 
ne stanuva zbor za bakterii- tuku za crvi so zabi- i prv sluchaj zabelezhan dosega.
Mlad par koj bil na kampiranje vo Avstralija, preku ribata koja ja izele,se zarazile so retka vrsta na paraziti - zabesti crvi koji zamalku zhivi ke gi izele odvnatre ,ako ne pobarale lekarska pomosh.

http://www.wapt.com/r/28460768/detail.html
 
Си ја утнал темава... ама само малку xD
 
Ако ги препознаваат испарливите и растворливите материи не значи дека имаат ЧУВСТВО за вкус и мирис. Преку разни хемиски методи РЕАГИРААТ на постоечките супстанци.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom