Како би му кажале на вашето дете дека е посвоено?

• Креатор на темата Креатор на темата PuMbA
  • Време на започнување Време на започнување
Сине сега кога порасна..јас и мајка ти имаме нешто да ти кажеме.Ти си посвоен
srednja_1918401726.jpg

..хммм неам ама баш никаква идеа бе...
..епа уште од малоо од така 7-8 години би му кажувала онака на нежен начин дека не сум му мајак која го родила..но дека го сакам премноогу и дека на некој начин су му..знам глупо звучи д аму кажуам од толку рана возраст..ама поарно дур е мало..заш има во некои случаеви каде после тоа станува премногу бунтовен синот или ќерката..нензам...единствено вака..заш јас би сакала на ваков начин да дознаам...да не ми се крие...доколку би била посвоена:toe:

па би му кажала додека е мало затоа што поголемо е толку потешко му пага на детето во секој случај тие моменти кога се кажува тоа се навистина тешки и болни и затој што слуша и затој што кажува

Не би му кажал никогаш. Кога веќе пораснало не заслужува да биде тажно,разочарано. Нека расте како со вистински родители, отколку да живее со родители кои знае дека го посвоиле.

Нема везе. Јас да сум посвоен и да ми кажат нема да се налутам или да изигравам курац ипол. Сепак они ме одгледале и ми пружиле пристоен живот и љубов.

уште од малечко... “СИНЕ МАМИНО, ТИ СИ ПОРАСНАЛ ВО МЕШЕТО НА ДРУГА ТЕТКА А ЈАС ТЕ МНОГУ САКАВ И ЗАТОА ТЕ ЗЕМАВ ДА ТИ БИДАМ МАМА, А ТИ МОЕ МАМИНО“ :)

уште од малечко... “СИНЕ МАМИНО, ТИ СИ ПОРАСНАЛ ВО МЕШЕТО НА ДРУГА ТЕТКА А ЈАС ТЕ МНОГУ САКАВ И ЗАТОА ТЕ ЗЕМАВ ДА ТИ БИДАМ МАМА, А ТИ МОЕ МАМИНО“ :)
На сличен начин му кажаа на еден братучед неговите. Тој беше 6-7 години и му кажаа дека тој кога се родил умрела мајка му и дека зошто мајка му (старателката) не можела да има деца, а многу го засакале детето (братучедот), решиле да си го земат за нивно дете. Братучедот разбра се како што треба и сега ги сака уште повеке родителите (старателите).

Стварно незнам како би го кажала тоа.Темата е многу болна и во секој случај и на кој било начин тоа да се соопшти ќе го повреди детето.Мислам дека вистината треба да се каже во секој случај.Реакцијата се разбира дека ќе е многу тешка но полошо е да дознае од некој друг.Еден мој другар е посвоен и најтрагично е што тоа го дозна од други.И после тоа тој продолжи да живее со својата мајка и да ја почитува како да му е биолошка (значи на истиот начин како што живееше порано)Детето нема никакви пореметувања и баш си е супер во секоја смисла на зборот.Јас на моето дете би му кажала кога ќе е веќе полнолетен пред тоа не..:toe:

нешто слично
уште од мал треба за да му биде тоа најнормално и да не му биде пречка во животот
а ако е веќе израснато не би можел да кажам зш премногу работи зависат од неговата емотивна и здравствена состојба
каков карактер има, какви му се сваќањата, нормално колку сваќа,етц етц

i jas mislam deka na deteto treba da mu se kaze deka e posvoeno koga e pomalo

Да...И тоа на што е можно помали години. Некаде од три тоа ќе ја сфати можеби работата но нема премногу да се притресува.

Како да е возрасен човек. “Синко, ти си посвоен“
-Што значи тоа посвоен?
-Тоа значи дека не те родила мајка ти, и не сум те направил јас (заради... )
-А тоа значи дека вие не ме сакате?
-Не, тоа значи дека те сакаме неизмерно многу, но ете такви се околностите.
-А што се тоа околности?
-Е, мали, ај не замарај сеа со прашањата. Спреми се, идеме у шетња низ парк... :je:

Јас имам братучетка која е посвоена,таа уште од мала знаеше дека е посвоена,тоа беа глупи моменти кога она уште мислеше дека штркот ги носи децата и неможеше да сфати што значи тоа.Со тек на време разбираше што значи тоа, не дека не беа тешки моменти за тоа,ама сепак беше помалку болно.

Најрадо не би му кажал бар дур не стане полнолетен само ради глупиов македонски менталитет ... ќе се искара со некој и ќе му мрчат дека е посвоен -.- (пошо нели ... коа вреѓаш кур те боли за другите) -.- а нејќам депресија да ми го фати детето.

јас имам другарка која уште од мала знае дека е посвоена, едноставно нејзините родители решиле дека подобро е да не го кријат тоа од неа и според мене, правилно постапиле. таа е блиска со нејзините и не сака да ги бара биолошките родители. а замислете каков шок би било после толку години да и кажат дека е посвоена! тотално се менува гледањето кон нив! вака е подобро...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom